Hava Durumu

Fidansoy'dan Bursa Büyükşehir'e 'yapay zeka' eleştirisi: Bu fanteziye neden para verildi?

Levent Fidansoy eski yöneticisi olduğu, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ'ın, toplu taşıma araçlarında yapay zeka destekli şoför izleme sistemini devreye alması hakkında, "Maddi sıkıntı dolayısıyla otobüs satmak zorunda kalan BURULAŞ, neden böyle fantezi bir projeye para vermiştir, bunun işletim ve bakımı için ayrıca para ödemeyecek midir?" ifadeleriyle eleştiride bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 10:20
Kaynak: İsmail Karaduman
Fidansoy'dan Bursa Büyükşehir'e 'yapay zeka' eleştirisi: Bu fanteziye neden para verildi?

BURULAŞ, yüzlerce araçta yapay zeka destekli şoför izleme sistemini devreye aldı. 

"FANTAZİ PROJE"

Söz konusu gelişmeyi olumsuz ifadelerle eleştiren BURULAŞ'ın eski genel müdürü Levent Fidansoy, "Maddi sıkıntı içerisinde olan, ödemelerini gerçekleştiremeyen, otobüs satmak zorunda kalan BURULAŞ neden böyle fantazi bir projeye para vermiştir. Bunun işletim ve bakımı için ayrıca para ödemeyecek midir?" dedi.

"ŞOFÖRLER DAHA FAZLA STRESE GİRECEK"

BURULAŞ yönetiminde 546'sı kendilerine ait 2.200'ün üzerinde otobüs olduğuun belirten Fidansoy, "Neden en az sorun olan kendi otobüslerinin bir kısmına uygulanıyor da şikayetin çok olduğu özel gruplara uygulanmıyor?Asıl konuya gelirsek otobüs şöförleri zaten stres altında ve birçok olumsuzlukla işlerini yapmaya çalışıyorlar. Sürücülerin sorunlarını giderici tedbirler alınacağı yerde, kendilerinin sürekli kontrol altında olduğu hissi ile daha fazla strese girecek ve hata yapma olasılığı ve yolcuya davranışları etkilenebilecek bir sistemden amaç nedir?" ifadelerini kullandı.

UYGULAMAYI 1984'E BENZETTİ

Yapay zeka sistemini İngiliz yazar George Orwell'in distopik eseri 1984'e benzeten Fidansoy, "Orwell'in 1984'ü mü uygulanmak isteniyor? Sürücü ve yolcu sosyal bir varlıktır, denek değildir." dedi.

Sürücülerin esas sorunlarının, "Otobüs duraklarının özel araçlarca işgali, duraklara yanaşamamak, yolcuların sürekli gideceği yeri ve gelecek aracı sorması, yolcu ile aralarında koruyucu olmaması, güvenlik, yolcunun gecikme ve doluluktan kendilerini sorumlu tutması, araç bakımlarının yeterli yapılmaması, sosyal haklar ( yemek vb ) daha çok sayıda rahatsızlıktır." diyen Fidansoy, açıklamasını şöyle devam ettirdi:

"FANTEZİLERE YATIRIM YAPMAYIN"

Fantezilere yatırım yapılacağına, potansiyel yolcularında toplu taşımayı kullanmasını teşvik edecek ( tam zamanında tüm ana duraklar da yolcu bilgilendirme, yoğunluk saat ve günlerine göre esnek zaman ve araç tipi ile zaman çizelgesi, BursaRay ile azami 5 dk aralıklı besleme hattı tarifesi, mikrobüslerin koltuklarının değiştirilmesi 21 kişiden fazla almaması vs vs) çok sayıda sorun var.

Terminal yolcu çıkışı başta, Acemler, Üniversite, Kestel, Emek/1050 Konutlar ve diğer aktarma noktalarında tüm hatlar için zaman bilgilendirmesi ekranları ile başlayın. Bir süre sonra BursaRay ekranlarında da durağa gelmeden yolcu otobüsünü görsün.

Mahalle bazında otobüs çizelgelerini hazırlayıp dağıtın. GPS ile zaman sapmalarını izleyin, anında özelikle özel otobüslerden hesabını sorun. İsterseniz çizelgenin üstüne bir çok fotoğraflarınızı da koyun.Tüm vatandaşlar toplu taşımaya güven duymaya başlasın.

"PARAMIZ DA ELEMANIMIZ DA VARDI ENGELLENDİK"

Meraklısı için. Peki siz bunları neden yapmadınız sorusuna, Sürekli birşeyler yaptık. En son BBBUS'a ayrılmadan iki ay önce başladık. Oturmuştu. Bilet sistemini de bünyemize almış, hortumları kesmiştik. Devam edecektik, paramızda, elemanımız da vardı, engellendik. 3-4 senede metro hariç çoğu biterdi.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.