Su krizinin pençesindeki Bursa ile ilgili Başkan Bozbey'e kritik soru! Çınarcık Barajı...
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mart Ayı Değerlendirme Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.
Bozbey sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yazar Göz, 2026'da faaliye geçmesi planlanan Çınarcık Barajı hakkında Bozbey'e önemli bir soru yöneltti.
"ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE NİYE DOĞRUDAN SU VERİLİYOR?"
Bozbey'e, Bursa'nın ileriye dönük su ihtiyacının süresi konusunda hem iklim değişikliği hemde kullanım artışı(evsel) nedeniyle dile getirdiği endişelerini hatırlatan Göz, "Fakat aynı yerden (Çınarcık Barajı), TEKNOSAB'a, diğer organize sanayi bölgelerine hat çekilecek. Bu bir çelişki değil midir? Niye organize sanayi bölgelerine doğrudan su veriliyor?" dedi.
Bozbey, kendisine yöneltilen soruyu, "DSİ böyle bir protokol yapmış. Oradan 60 milyon metreküp civarında sanayayiye su aktarılması gündemde. Yani kalan miktar içme suyu olarak kullanılacak." ifadeleriyle cevapladı.
"ORHANELİ TERMİK SANTRALİ'Nİ MÜHÜRLEDİK DEDİNİZ Mİ?"
Göz ayrıca Bursa'nın en önemli sorunları arasında yer alan hava kirliliği konusunda da soru sordu.
Bozbey'in de katıldığı Bursa Valiliği'nce düzenlenen Tekstil Sektörü Hava Emisyonu Yönetim Komisyon Toplantısı'na değinen Göz, "Orhaneli Termik Santrali havayı kirletiyor. Gittik ve mühürledik dediniz mi? Bunlarla ilgili neler yapılacak. Nilüfer için de teşekkür ettiniz." şeklinde bir soru yöneltti.
Bozbey, Göz'ün sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
O günkü konu aslında spesifik konuların dışında bir tartışmaydı. Kümülatif bir tartışmaydı. Orada BTSO, müdürlükler, komisyon, üniversiteden hocalar vardı. Valimiz başkanlığında, 'Ne yapabiliriz, hava kirliliğinin önüne nasıl geçebiliriz, fabrikalardaki yeni teknolojileri, filtrelerdeki yeni teknolojileri nasıl kullandırabiliriz?" bunlarla ilgili bir tartışma yaşandı. Yapılan tespitler konuşuldu. Sonrasında da BTSO, Yeşil Çevre ve ilgili müdürlükler bir araya gelecek, yeni teknolojiler konusunda kararlarını oluşturacaklar. Havaya bırakılacak olan gazlarla ilgili kriterleri belirleyecekler. Onlar toplantıda kesinleştikten sonra takibi yapılacak.
Hava ölçüm cihazları var. Onları bu alanlarda sık sık koyduğumuzda ve onları da elektronik olarak izleyebilmek olanaklıdır. Hangi hava ölçüm cihazı kırmızı yanıyorsa ekipler toplanıp o bölgeye gidecek. Onun takibi, denetimi çok önemli. Denetim yapmazsanız, yaptığınız denetimin de gereklerini yerine getirmezseniz bu sorun devam eder. Ben orda da söyledim. Ya yerine getirecek ya da kapatacaksın arkadaş. Başka çaresi yok. Hatta şunu da söyledim. Orada şu kadar kişi çalışıyormuş, şu kadar kişi istihdam ediliyormuş hiç önemli değil. Bazen diyorlar, Büyükşehir'in yetkisi var. Arkadaşlar, Büyükşehir'in yetkisi ne biliyor musunuz? Sadece evsel, evde kömür yanıyorsa ona müdahale ediyoruz. Oraya da kestiğimiz zaten 3 bin küsür lira ceza. Ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün kestiği ceza 300 bin, 500 bin, 1 milyon TL... Çıkın yukarı... Caydırıcı etkisi olan bir ceza. Bizimki ne olacak?