Hava Durumu

Bursa'da deniz sezonu kötü başladı! Alg patlaması ve çöpler...

Bursa’da havaların ısınmasıyla vatandaşlar, sahillere ve plajlara akın etti. Çöpten geçilmeyen sahiller kötü görüntüler oluştururken denizde görülen alg patlaması da müsilaj endişesine sebep oldu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 10:33
Kaynak: bursahakimiyet.com.tr

Yaz sıcaklarının iyice kendisini hissetirmesiyle birlikte Bursalılar deniz sezonunu açtı.

Hafta sonunu fırsat bilerek soluğu plajlarda alan vatandaşlar, güneşin yakıcı ve bunaltıcı havasından sıkılın alg patlamasının rengini değiştirdiği denize girdi.

DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ

Bursa'nın sahillerde kendini gösteren alg patlamaları, akıllara geçmiş yıllarda meydana gelen "Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?" sorusunu getirdi.

SAHİL ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Denize akın eden bazı duyarsız vatandaşlar, Gemlik'teki Kumla sahilini çöplüğe çevirdi. Vahim görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Paylaşılan  görüntülerde yiyecek ve içecek ambalajlarının kumsalı kapladığı görüldü.

ALG PATLAMASI NEDEN OLUR?

Fazla azot ve fosfor gibi besin maddeleri, alglerin aşırı büyümesine ve çoğalmasına neden olarak alg yoğunluğunun artmasına yol açıyor. Son dönemde başta Marmara Denizi olmak üzeri algler görülmeye başlandı.

Alg patlaması sırasında su, yeşil, kahverengi veya kırmızı renge dönebilir. Özellikle dinoflagellatlar tarafından oluşturulan kırmızı gelgitler (red tide) dikkat çekicidir. 

Bazı alg türleri toksinler üretebilir. Bu toksinler, deniz canlılarını ve suyu kullanan insanları etkileyebilir.

Toksik algler tarafından üretilen maddeler, deniz ürünleri tüketen insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Balıkçılık ve turizm gibi sektörler, alg patlamalarından olumsuz etkilenebilir. Kötü kokular ve suyun rengindeki değişiklikler, turistleri uzaklaştırabilir ve balık stoklarının azalmasına yol açabilir.

Kaynak: bursahakimiyet.com.tr

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.