Hava Durumu

Bursa'da BBBUS krizi: İGA ile BURULAŞ eski yönetimi anlaşmayı neden yenilemedi?

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2024 11:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2024 11:32

Son yıllarda Bursa ile İstanbul’u birbirine bağlayan BURULAŞ bünyesinde hizmet veren BBBUS yolcu otobüsleri kent için adeta nefes oldu.

10 Ağustos 2017 tarihinde ilk olarak Bursa Terminal – Sabiha Gökçen arasında hizmet vermeye başlayan BBBUS’lar, Bursalıların İstanbul Sabiha Gökçen’den kalkacak uçaklarına ulaşmalarını sağlayarak kısa sürede büyük talep gördü.

Sabiha Gökçen’nin ardından 2018 yılının ekim ayında ilk defa ticari uçuşlara açılan İstanbul Havalimanı (İGA) ise BBBUS için bir sonraki İstanbul durağı oldu.

Yeni havaalanının hem yolcu hem de uçak konusunda tam kapasiteye ulaşması birkaç yılı buldu. Bu süreçte ise Bursalıların Sabiha Gökçen’nin aksine İstanbul’un diğer köşesinde yer alan havalimanına ulaşmaları epey meşakkatli olmaya başladı.

Bu dönemde BURULAŞ ile HAVAİST arasında Sabiha Gökçen aktarmalı olarak İGA’ya ulaşım yöntemi denense Bursalıların isteği aktarmasız ve daha hızlı bir ulaşımdı…

Bursalılar için BBBUS’un aktarmasız İGA’ya ulaşımı en büyük ihtiyaç haline gelmişti…

Böylece Sabiha Gökçen-Bursa Terminali arasında şehirlerarası mekik dokuyan tecrübeli BBBUS’lar için yeni bir rota çizildi ve dört gözle beklenen ilk sefer 5 Ocak 2021’de Bursa Terminali’nden İstanbul Havalimanı’a yapıldı.

BBBUS: BURSA’YI UÇURAN OTOBÜS

2021 yılından beri aralıksız olarak hem Sabiha Gökçen hem de İGA seferleri hem Bursalıların İstanbul’daki havalimanlarına ulaşımında hem de Bursa’ya gelen yerli yabancı herkesin kullandığı ulaşım aracında başı çeken BBBUS’lar kent için önemli bir konuma geldi.

Bursa’yı hem yurt içi hem yurt dışı uçuşlarına taşıyan bir sarı belediye otobüsü haline gelen BBBUS’lar, Bursalılar için kısa sürede vazgeçilmez hale geldi.

ANLAŞMA NEDEN YENİLENMEDİ?

Ancak Bursalılara kötü haber 31 Mart Yerel Seçimleri’nin hemen ardından ilk olarak İGA’da bulunan önce BBBUS görevlilerinden geldi…

Sonra ise BBBUS seferlerinin 15 Nisan’dan itibaren İstanbul-Bursa hattında durdurulacağı bir panoya asıldı.

Bunun nedenini merak edip sorduğum kişiler bana şu cevabı verdi:

Her yıl mart ayında yenilenen İGA ve BURULAŞ arasındaki anlaşma bu yıl seçimler nedeniyle yenilenmeyerek seçim sonrasına ertelendi. Seçim sonuçlarının belli olmasıyla birlikte yerel yönetimde Büyükşehir Belediyesi de değişince, BURULAŞ ve İGA arasında anlaşma yapılamadı. Böylelikle anlaşma sona erdi ve seferleri karşılıklı iptal edilme kararı alındı.

Detaylarını ilk olarak bursahakimiyet.com.tr’den öğrendiğiniz ve hızla yayılan "BBBUS’un İGA seferlerinin sona erdirilmesi" haberinin ardından BURULAŞ’ın Aktaş’tan kalan yönetimi harekete geçerek, gece yarısı açıklama yapmak zorunda kaldı.

19 MART VE SÖZLÜ TEBLİĞ

Yapılan açıklamada İstanbul Havalimanı yönetimi tarafından BBBUS seferlerinin durdurulacağı 19 Mart itibariyle ‘sözlü’ olarak BURULAŞ yönetimine iletilmiş…

Merak ediyorum, sözlü olarak böylesi önemli bir kararın tebliğ edilmesi nasıl oluyor?

Dünyanın sayılı büyük havalimanları arasında yer alan İstanbul Havalimanı’nın yönetimi bu kadar BURULAŞ’ı arayarak telefonla mı bildirdi ya da yetkililer yüz yüze görüşerek mi bu kararın aldındığını söylediler…

İlginç…

BURULAŞ’ın açıklamasındaki bir diğer dikkat çeken konu ise sözleşmenin 4 Nisan 2021 tarihinde imzalandığı ve 3 yıllık olmasıydı…

Peki hemen seçimin sonrasında bitecek olan bu sözleşmenin yenilenmesi için ne zamandır görüşmeler sürüyordu?

BURULAŞ yönetimi bu konuya ne kadar önem verdi ve 19 Mart’ta sözleşmenin yenilenmeyeceğinin ‘SÖZLÜ’ olarak bildirilmesinin ardından neden bir açıklama yapılma gereği duyulmadı?

Görünen köyün kılavuz istemediği bu durumda neden seçim sonrası beklendi?

Hadi diyelim ki 4 Nisan’da sözleşme sona erdi, 5 Nisan’da ise bu duyurular duvarlara asıldı ve yolculara mesaj gitti…

Peki neden resmi sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden böyle bir açıklama yapılmadı?

Ya da çıkan haberler sonrası neden ansızın gece yarısı apar topar detaylı bir açıklama yapıldı?

İGA’NIN BURULAŞ VE BBBUS İLE SORUNU NE?

Bir diğer konu İstanbul Havalimanı yönetiminin BBBUS’un bu seferlerini neden istemediği…

3 yıldır Bursa ile İstanbul Havalimanı arasında Büyükşehir Belediyesi kontrolünde sorunsuz bir şekilde hizmet veren BBBUS anlaşması neden yenilenmedi?

Bu durumun seçim öncesinde BURULAŞ’a sözlü olarak bildirildiği söylense de nedenleri açıklanmadı…

Meraktan soruyorum, Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Partili başkan yönetiminde kalsaydı, seferler iptal edilecek miydi? Eğer Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’de kalsaydı, bu seferlerin iptali bu kadar hızlıca ve nedensiz bir şekilde yapılacak mıydı?

BURULAŞ yönetiminin bu konuyla ilgili seçime kadar sessiz kalıp, açıklama yapmadan, kamuoyu yaratmadan kararı kabul etmesi ve sözlü olarak bildirilen kararı sözleşme tarihi sonrasında hemen yürürlüğe sokması kabul edilebilir mi?

YA AK PARTİ KAZANSAYDI…

Seçimde AK Parti’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İGA ile Bursa’yı birbirine bağlayan bu hizmetinin sözlü ve sebepsiz bir şekilde sonlandırılması ne kadar anlamlı ve mantıklı?

BURULAŞ ile İGA arasında yapılan görüşmelerde, İGA yönetiminin anlaşmayı yenilememe nedeni ne mesela?

Eski başkan Alinur Aktaş’ın BURULAŞ ekibi ve İGA yönetimi bu konuda şimdilik sessiz…

Ancak anlaşılan o ki eski başkan Aktaş ve BURULAŞ yönetimi bu anlaşmayı yenilemeyi seçim sonrasına bırakarak üstünde pek fazla durmamış…

Nasıl olsa herhangi bir sorun yaşamayacaklarını düşündükleri, özel bir şirket tarafından yönetilen İGA ile seçim sonrasında da anlaşma yapılarak BBBUS ve İGA arasındaki seferlerde bir aksilik yaşanmayacaktı…

Ancak durum bekledikleri gibi olmadı…

Göz ardı edilen bu konu, bugün sadece Bursa’dan İGA’ya,

İGA’dan da Bursa’ya gelmek isteyen vatandaşlara zarar verdi…

Ayrıca da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hali hazırda kurulu BBBUS sistemine ve gelirlerine zarar verdi.

Bir de son olarak bazı haberler ortaya çıkarken, BBBUS gibi Bursa’ya ait bir marka yerine İGA’ya ulaşım için farklı özel şirketler bu haberlerin ardından türeyiverdi.

Neden Bursalılar, Büyükşehir’e ait BBBUS ile İGA’ya yolculuk yapamıyor da İstanbul merkezli firmalar aracılığıyla havalimanına yolculuk yapmak zorunda bırakılıyor?

Mustafa Bozbey başkanlığında yeni BURULAŞ yönetiminin belirlenmesiyle İGA yönetimiyle yeni bir görüşme yapılarak, BBBUS seferlerinin 15 Nisan sonrasında yeniden hizmete devam etmesi ile ilgili görüşmelerin sürmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bakalım bayram sonrasına sarkacak bu süreçte neler yaşanacak…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.