Hava Durumu

Temelini Atatürk atmıştı: Bursa'daki asırlık fabrika kapasite artırıyor! 8.5 milyon TL...

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi elleriyle Bursa'da temelini attığı İpekiş Fabrikası, kapasite artışı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2024 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2024 13:57
Muhabir: İsmail Karaduman
Temelini Atatürk atmıştı: Bursa'daki asırlık fabrika kapasite artırıyor! 8.5 milyon TL...

Bursa bölgesi ipek böcekçiliği ve koza üretiminin değerlendirilmesi amacıyla Atatürk’ün talimatıyla 1925 yılında kurulan İpekiş Fabrikası, tekstil sektöründe 95 yılı geride bıraktı. 

Türkiye'nin sanayiye öncülük eden ilk fabrikası ve Cumhuriyet'in ilk ihracat yapan firması olarak da tarihe geçen dev marka, üretimi artırma kararı aldı.

DEV KAPASİTE ARTIŞI

1991’de özelleştirildikten sonra Tarman Grup'un eline geçen firma, DOSAB’taki 25 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın kapasitesinin artırılması için ÇED başvurusunda bulundu.

Başvuruda; yıllık 657 ton kumaş boyama kapasitesinin 6 bin 30 tona (yüzde 817)657 ton kumaş apre kapasitesinin 6 bin 30 tona (yüzde 817), 657 ton kumaş terbiye kapasitesinin 6 bin 30 tona (yüzde 817), 657 ton kumaş kasar kapasitesinin 6 bin 30 tona (yüzde 817), 750 ton bobin boya kapasitesinin 9 bin 180 tona (yüzde 1124 ) çıkarılacağı kaydedildi.

Firma kapasite artışı kapsamında 16 adet boyama makinası almak için 8.5 milyon TL harcama yapacak.

Mevcutta 275 kişi çalıştıran firma, yeni yatırımla beraber 75 kişi daha istihdam ederek vardiya sayısını 1'den 3'e çıkaracak.

SU KULLANIMI NE KADAR ARTACAK?

Tesiste gerçekleştirilen kumaş ve iplik boyama işlemleri sırasında kullanılan şebeke suyu ihtiyacı artacak.

Daha önce kumaş boyama için kullanılan su miktarı 76 metreküpten 703 metreküpe, iplik boyamada kullanılan su miktarı 50 metreküpten 612 metreküpe çıkacak.

Günlük atık su miktarı da 167 metreküpten 1368 metreküpe yükselecek.

"ÇED OLUMLU" KARARI ÇIKTI

Mim Çevre, 334 sayfalık Proje Tanıtım Dosyası (P.T.D.) ile İpekiş Fabrikası adına ÇED başvurusu yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanlığıMim Çevre tarafından hazırlanan ÇED başvurusu hakkında, "ÇED Olumlu" kararı verdi.

Bakanlığın, ÇED başvurusuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Bursa ili Osmangazi ilçesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Mustafa Karaer Caddesi No:33 H22A22DB pafta, 5463 nolu parsel numarasında kayıtlı, 18.283 m2 yüzölçümlü alan üzerinde sınırları içerisinde, İpekiş Mensucat Türk A.Ş. tarafından yapılması planlanan Mensucat Boyama, İplik Boyama, Apre, terbiye kasar üretiminde kapasite artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; BURSA Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

TARİHİ BİNA YIKILMAYA ÇALIŞILMIŞTI

Kurulduğu günden bu yana yünlü sanayi alanında üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerine aralıksız devam eden firma, 2012 yılında 25 bin metrekare kapalı alanda kurulan yeni fabrikasına taşınmıştı.

Kültürpark'ın bitişiğinde yer alan eski fabrika binasının yerine Termal Kür Merkezi yapılması için 2016 senesinde yıkım çalışmaları başlatılmıştı. Kamuoyunda tepkilere neden olan yıkım kararı Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi'nin kararıyla durdurulmuştu.

1927 yılında hizmete açılan fabrikayı ziyaret eden Atatürk anı defterine "İpekiş Fabrikası’nda gördüklerimden çok sevinç duydum" diye yazmıştı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.