Hava Durumu

Bursa nasıl fethedildi? Bizans ve Osmanlı...

Bursa, Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı olan Osman Bey'in uzun yıllar süren kuşatmasından sonra, Bizans'tan kılıçla değil, “vire” olarak anılan biçimde; teslim yoluyla, 6 Nisan 1326′da oğlu Orhan Bey tarafından alındı. İşte Osmanlı'nın ve Anadolu'nun başkenti Bursa'nın fethinin kısa tarihi...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2024 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2024 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
Bursa nasıl fethedildi? Bizans ve Osmanlı...

1303 yılındaki Dimbos Savaşı’nın  ardından Bursa’nın fethi için harekete geçen Osman Gazi, Uludağ’ın eteğinde ve sarp kayalıklarla korunan şehri gözetleyebilmek adına, şehrin doğu ve batısına iki adet gözetleme kulesi inşa ettirdi. Burada konuşlanan gözcüler aracılığıyla şehrin giriş ve çıkışları, tüm ikmal yolları kontrol altında tutuluyordu. Bu hazırlıklara ilave olarak, Osmanlı halkının sur etrafına yerleştirilmesiyle de Bursa’nın kuşatması resmen başlamış oldu.

KUŞATMA KAÇ GÜN SÜRDÜ?

En çok merak edilen konulardan biri de ‘’Bursa Kuşatması kaç gün sürdü?’’ sorusunun cevabıdır. Kimi kaynak ve rivayetler, Bursa’nın Fethi’nin 23 yıl sürdüğünü söylerken; bir diğer görüş ise 1317 yılında başlayıp 9 yıl sürdüğü yönündedir.

Osmanlı Devleti’nin, Osman Gazi önderliğinde başlattığı kuşatma, Osman Gazi’nin sağlık sorunları sebebiyle oğlu Orhan Gazi ile devam etmiş ve en nihayetinde de Bursa tekfurunun teslim olmasının ardından 6 Nisan 1326’ da Bursa fethedilmiştir.

ANADOLU'NUN BAŞKENTİ OLARAK GÖRÜLDÜ

Edirne ve daha sonra İstanbul’un başkent olmasından sonra, Bursa hep Anadolu’nun başkenti olarak itibar ve değer görmüştür.

YUNAN İŞGALİNE UĞRADI

Bursa yöresi 1900’lerin başında Hüdavendigar Vilayetinin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877’de kuruldu. Osmanlı Devleti’nin yıkılmaya başladığı dönemde, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye İtilaf Devletleri tarafından işgal edilir. Bursa, 8 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde, şehri korumakla görevli askerler, silah ve cephane yetersizliğinden fazla direnemez. Şehrin işgali, sadece Bursa’da değil, tüm ülkede büyük üzüntü yaratır. Ankara’daki TBMM kürsüsü üzerine, Bursa düşman işgalinden kurtuluncaya kadar kalmak üzere siyah bir örtü örtülür. Şehir, 2 yıl, 2 ay, 2 günlük işgalden sonra 11 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtulur.

TÜRKİYE'NİN 4. BÜYÜK KENTİ OLDU

İşgal sonrası Balkanlardan gelen göçmenlerin büyük bölümünün Türkçe dahi bilmeyen, faklı gelenekler ve kültür taşıması, cumhuriyet Bursa’sı için daha farklı ve ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Fakat Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le doğan yepyeni Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer bütün illerinde olduğu gibi, Bursa da yaralarını kısa sürede sarar, toplumsal ve kültürel sorunları aşmayı bilir ve kalkınır. Cumhuriyet yönetimi, yakılmış, yıkılmış bir Bursa’dan kısa sürede modern bir kent yaratmayı başarır. Yeniden ipek fabrikaları kurulur, gerek kent merkezi, gerekse ilçe ve köylerde büyük bir imar atılımı başlar. Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkan Bursa, çok kısa süre içinde büyük bir gelişme göstererek ülkenin dördüncü büyük kenti olur.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.