Hava Durumu

#Bizans

Bursa Hakimiyet - Bizans haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bizans haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da Roma dönemine ait surların olduğu köye kaçak villa inşa edildi! Haber

Bursa'da Roma dönemine ait surların olduğu köye kaçak villa inşa edildi!

Bursa'nın Orhangazi ilçesi kırsal Gürle Mahallesi'nde ormanın içerisine tarım arazisi vasfındaki alana kaçak villa yapıldı. Kaçak villa belediyeye şikayet edilmesinin ardından ceza kesilerek mühürlendi. Villa sahipleri mührü kopartarak villanın kullanımına devam etti.  ROMA-BİZANS DÖNEMİNE AİT SURLAR BULUNUYOR Bursaport'un haberine göre; Gürle Mahallesi'nde tarla vasfındaki 104 Ada 6 parseldeki alana kaçak villa inşa edildi. Zeytinlik vasfındaki 134 ada 2 parseldeki alana ise aynı kişi tarafından 100 metre eninde 10 metre boyunda istinat duvarı yapıldı. İstinat duvarının yapımında kestane, meşe, meyve ağaçları 500'e yakın ağaç kesildi. İstinat duvarlarının üst tarafında Roma-Bizans dönemine ait surların olduğu öğrenildi. İstinat duvarları ağaçların kesilmesinden dolayı köylülere ait evler için heyelan riski de barındırıyor.  'YIKILACAK 500'NCÜ YAPI AMA HENÜZ YIKILAN KAÇAK YAPI YOK' Kaçak villa ve istinat duvarları, Gürle köylüleri tarafından Orhangazi Belediyesi'ne ve Orhangazi Kaymakamlığı'na şikayet edildi. Şikayetçi köylülerden Bülent Güler, yıkım kararı alınan 500'ncü yapı olarak kendilerine bilgi verildiğini belirterek, "Henüz yıkılan kaçak bina yok. Burası da 20 sene sonra imar affından faydalanıp resmiyet kazanabilir. Yapanın yanına kâr mı kalacak?" diye sordu. Güler, istinat duvarları örülürken çevredeki komşulara ait ve ormanın içerisinde kalan ağaçların kimseye sorulmadan kesildiğini söyleyerek, "Orman Bölge ve Tarım Müdürlükleri ne işe bakar? Ayrıca villanın üst tarafında dağın yamacına yüzlerce metre uzunluğunda, 10 metre yüksekliğinde taştan 4 adet istinat duvarları örerek, burayı da turizm için 'tiny house' evleri koyarak pazarlama çabası içindeler. Bu istinat duvarlarını örmek için yüzlerce kamyon taş taşındı. Orman yolları tahrip edilmiş. Biz köylüler olarak ormandan bir ağaç kesemezken bunlar yüzlerce meşe kestiler" dedi.  'AĞAÇLAR KESİLDİ, TOPRAK YARILIP AKMAYA BAŞLADI' Heyelan riskine de dikkat çeken Güler, "Dağın yamacına devletin bile ancak büyük bir bütçe ayrılması ile yapabileceği maliyetteki turizm rantı için yapılan kaçak duvarlara kim nasıl müsade etti? Bu duvarlar orman ağaçları kesilip yapıldığı için heyelan riski oluştu. Şu anda bazı yerlerde toprak yarılıp akmaya başladı. Heyelan olursa köyün üst yerleşim bölgeleri tehlike içinde kalır" ifadelerini kullandı.  Güler, belediyeye ve Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğüne şikayette bulunmalarına rağmen yetkililer tarafından şikayetlerin dikkate alınmadığını belirtti. Güler, "Çevre koruma kanunlarına göre doğal dokunun bozulmaması gerekiyor. Buralarda yüzlerce ağaç kesilmiş ve bölge heyelana açık hâle gelmiş durumda" dedi.

Bursa nasıl fethedildi? Bizans ve Osmanlı... Haber

Bursa nasıl fethedildi? Bizans ve Osmanlı...

1303 yılındaki Dimbos Savaşı’nın  ardından Bursa’nın fethi için harekete geçen Osman Gazi, Uludağ’ın eteğinde ve sarp kayalıklarla korunan şehri gözetleyebilmek adına, şehrin doğu ve batısına iki adet gözetleme kulesi inşa ettirdi. Burada konuşlanan gözcüler aracılığıyla şehrin giriş ve çıkışları, tüm ikmal yolları kontrol altında tutuluyordu. Bu hazırlıklara ilave olarak, Osmanlı halkının sur etrafına yerleştirilmesiyle de Bursa’nın kuşatması resmen başlamış oldu. KUŞATMA KAÇ GÜN SÜRDÜ? En çok merak edilen konulardan biri de ‘’Bursa Kuşatması kaç gün sürdü?’’ sorusunun cevabıdır. Kimi kaynak ve rivayetler, Bursa’nın Fethi’nin 23 yıl sürdüğünü söylerken; bir diğer görüş ise 1317 yılında başlayıp 9 yıl sürdüğü yönündedir. Osmanlı Devleti’nin, Osman Gazi önderliğinde başlattığı kuşatma, Osman Gazi’nin sağlık sorunları sebebiyle oğlu Orhan Gazi ile devam etmiş ve en nihayetinde de Bursa tekfurunun teslim olmasının ardından 6 Nisan 1326’ da Bursa fethedilmiştir. ANADOLU'NUN BAŞKENTİ OLARAK GÖRÜLDÜ Edirne ve daha sonra İstanbul’un başkent olmasından sonra, Bursa hep Anadolu’nun başkenti olarak itibar ve değer görmüştür. YUNAN İŞGALİNE UĞRADI Bursa yöresi 1900’lerin başında Hüdavendigar Vilayetinin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877’de kuruldu. Osmanlı Devleti’nin yıkılmaya başladığı dönemde, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye İtilaf Devletleri tarafından işgal edilir. Bursa, 8 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde, şehri korumakla görevli askerler, silah ve cephane yetersizliğinden fazla direnemez. Şehrin işgali, sadece Bursa’da değil, tüm ülkede büyük üzüntü yaratır. Ankara’daki TBMM kürsüsü üzerine, Bursa düşman işgalinden kurtuluncaya kadar kalmak üzere siyah bir örtü örtülür. Şehir, 2 yıl, 2 ay, 2 günlük işgalden sonra 11 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtulur. TÜRKİYE'NİN 4. BÜYÜK KENTİ OLDU İşgal sonrası Balkanlardan gelen göçmenlerin büyük bölümünün Türkçe dahi bilmeyen, faklı gelenekler ve kültür taşıması, cumhuriyet Bursa’sı için daha farklı ve ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Fakat Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le doğan yepyeni Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer bütün illerinde olduğu gibi, Bursa da yaralarını kısa sürede sarar, toplumsal ve kültürel sorunları aşmayı bilir ve kalkınır. Cumhuriyet yönetimi, yakılmış, yıkılmış bir Bursa’dan kısa sürede modern bir kent yaratmayı başarır. Yeniden ipek fabrikaları kurulur, gerek kent merkezi, gerekse ilçe ve köylerde büyük bir imar atılımı başlar. Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkan Bursa, çok kısa süre içinde büyük bir gelişme göstererek ülkenin dördüncü büyük kenti olur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.