Hava Durumu

Bursa'daki o OSB'nin elektriği yüzer güneş enerjisi santralinden karşılanacak!

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan sanayi suyu amaçlı gölet üzerinde Yüzer Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurulacak.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 14:27
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'daki o OSB'nin elektriği yüzer güneş enerjisi santralinden karşılanacak!

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi, kendi öz tüketim enerjisinin % 100’nün karşılanabilmesi OSB içerisinde bulunan sanayi suyu amaçlı gölet üzerinde 4 MWm kurulu gücünde Yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma kararı aldı.

OSB'NİN GİDERLERİ DÜŞECEK

185 bin metrekarelik alanda inşa edilecek santralin toplam yıllık üretimi 5.623 MWh olarak tahmin ediliyor. Üretilen elektrik ile OSB’nin atıksu arıtma tesisi, aydınlatma gibi iç ihtiyaçları karşılanacak. Proje ile Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB’nin işletme giderlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

96 MİLYON TL'YE İNŞA EDİLECEK

Kurulacak yüzer GES’te 8.603 adet 465W’lık çift cam paneli kullanılacak. Bu, 72 m çapında 6 adet membranlı yüzer halka ve mooring sistemi ile birlikte tasarlanıyor. Mooring (sabitleme) sisteminde gölet zemin yapısına uygun olarak beton tonoz kullanılacak. 96 milyon TL maliyeti olduğu belirtilen proje kapsamında gerekli finansmanın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kredisi kullanılarak sağlanması planlanıyor.

ÇED BAŞVURUSU HAKKINDA KARAR ÇIKTI

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi, Yüzer GES (4 Mwm/18,50 Ha) projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu. ÇED süreci başlatılan proje hakkında "ÇED gerekli değil" kararı verildi.

Bursa Valiliğince yapılan açıklamada, "Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılması planlanan Yüzer GES (4 MWm/18,50 ha) projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan PTD dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Yüzer GES (4 MWm/18,50 ha) projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.