Hava Durumu

Bursa'daki dev fabrika mahkeme kararını tanımadı: İşçiler kapıdan kovuldu!

Bursa'nın dev firması Orakçı Makina, sendikal faaliyetlerde bulunduğu için işten çıkarılan ve mahkemenin işe iade kararı verdiği iki işçiyi geri almadı. İşveren, işbaşına çağırdığı işçilere fabrika kapısında "Kararımızı değiştirdik, sizi almayacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 08:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 08:46
Kaynak: BirGün
Bursa'daki dev fabrika mahkeme kararını tanımadı: İşçiler kapıdan kovuldu!

Bursa merkezli Orakçı Makina'da, sendika üyeliği sebebiyle işten atılan iki işçi, mahkeme kararıyla işe iadesine rağmen geri alınmadı. İşveren, iade kararının ardından işçileri işe başlamak üzere fabrikaya çağırdı. Ancak işçiler, fabrikaya girdiklerinde yönetimin "İşe alacaktık ancak üretimde düşüş yaşandığı için vazgeçtik" yanıtıyla karşılandı.

Türk Metal Sendikası’nın çoğunlukta olduğu fabrikada 2022'de işten çıkarılan sendika üyesi 11 işçiden 9'u anlaşmaya vardı, ancak iki işçi hukuki yola başvurdu. Bursa 11. ve 9. İş Mahkemeleri, işçilerin sendikal haklarının ihlal edildiğine ve işverenin bu eylemlerinin haksız olduğuna hükmetti. Buna rağmen, işveren davayı istinafa taşıdı ve sonuçta mahkeme işçilerin lehine karar verdi.

BirGün'ün aktardığına göre, işçilerden Ramazan Aktuğ, fabrika bahçesine girdiği anda yönetim tarafından “İşe almayacağız, çıkın” denilerek kovulduğunu anlattı. Aktuğ, "Üretim bahanesiyle işe almaktan vazgeçtiklerini söylediler. İki yıldır süren mücadelemizde dalga geçer gibi davranıldı" dedi. Ayrıca işe başlatmama tazminatının da ödenmediğini belirtti.

Diğer işçi Yüksel Sargın ise, işbaşı yapmak üzere çağrıldığı fabrikada bekletildiğini ve sonunda geri çevrildiğini söyledi. Mahkeme tarafından hükmedilen 120 bin liralık sendikal tazminatın sadece 95 bin lirasının yatırıldığını ve 25 bin lira eksikliğin "vergi kesintisi" gerekçesiyle yapıldığını ifade etti. Sargın, zor durumda kalarak Gebze’ye taşınmak zorunda kaldığını, ailesinin ise Bursa'da kaldığını ekledi.

-ORAKÇI MAKİNA

Firmanın web sitesinden yer alan bilgilere göre; 2002 yılında Kayapa Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretime başlayan Orakçı Makina Sanayi ve Tic. AŞ; 2016 yılından bu yana Ovaakça’da 9,600 m2 kapalı alana sahip tesislerinde 15’i mühendis olmak üzere toplam 125 çalışanı ile faaliyetler gösteriyor.

Araç üstü ekipman sektöründe; projesini ve imalatını yaptığı ürün çeşitliliği kapsamında Türkiye’de yelpazesi en geniş şirketlerden biri konumunda olan firma, yıllık 1.200 adet ekipman üretim kapasitesine sahip.

2014 yılı itibari ile Orakçı Makina Sanayi ve Tic. AŞ ürettiği ürünlerin sayısal olarak yüzde 95 gibi ciddi bir oranı ile Türkiye dışındaki müşterileri ile buluşturuyor. Ürünlerin sunulduğu bölgeler başta; Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Güney Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleridir.

Kaynak: BirGün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.