Hava Durumu

Bursa'da ormanlık alana yapılması planlanan maden projesi iptal! İçme suyu...

Bursa'da 130 bin metrekarelik (13,09 hektar) ormanlık alana mermer ocağı kurulması için yapılan proje başvurusu iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 11:05
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'da ormanlık alana yapılması planlanan maden projesi iptal! İçme suyu...

Dört bir yanı madenlerle  talan edilen ve doğası sanayi tesisleriyle katledilen Bursa'da yeni bir gelişme yaşandı.

Zentra Madencilik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi'nin Orhaneli ilçesinin Şükriye mahallesi yakınlarında bulunan 99,51 hektarlık işletme ruhsat sahasının 13,09 hektarlık kısmında yapmayı planladığı mermer ocağı için karar çıktı.

Koza Çed Çevre Danışma Mühendislik Maden Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 25 Aralık 2023 tarihinde yaptığı başvurusu sonrası 4 Ocak 2024 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

Firmanın hazırladığı Proje Tanıtım  Dosyası'nı  (P.T.D.) inceleyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, mermer ocağı projesi başvurusunu iptal etti.

DEV MADEN PROJESİNE RET

İptal sebebi olarak BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmeleri gerekçe gösterildi. BUSKİ söz konusu proje alanında içme suyu kaynakları ve isale hatları bulunduğu ve talep konusu  alanda  yapılacak  madencilik  faaliyetinin  Çınarcık kaynaklarını  fiziksel  ve  kimyasal  özelliklerini etkileyerek kirlilik, bulanıklık vb. etkilere sebep olacağından  kaynakların  içme  suyu  niteliğini  yitrireceğini bildirmişti.

İptal kararı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç'ın imzasıyla duyuruldu.

AĞAÇLAR KURTULDU

Yapılan proje başvurusunda devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ormanlık alanda işletilmesi planlanan maden sahasının yüzeyindeki ağaçların kesileceği belirtilmişti.

Ağaçlar kesildikten sonra 13,09 hektarlık alanın; 10,71 hektarlık kısmı ocak sahası, 1,45 hektarlık kısmı pasa döküm sahası, 6.057 metrekarelik kısmı bitkisel toprak depolama alanı, 1.079 metrekarelik kısmı stok alanı, 2.051 metrekarelik kısmı şantiye alanı olarak kullanılacaktı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.