Hava Durumu

Bursa'da ağaç katliamı yapılacak! Dev maden projesinde söz sırası vatandaşta...

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki bir Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi'nin orman arazilerini yutacak şekilde 700 bin metrekare daha genişletilmesi için yapılan başvuru sonrası Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı (HKT) yapılacağı duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 11:44
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'da ağaç katliamı yapılacak! Dev maden projesinde söz sırası vatandaşta...

Orman alanları maden ocaklarıyla istila edilen Bursa'da kötü bir gelişme daha yaşandı.

MADEN OCAĞINI BÜYÜTMEK İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Özba Mühendislik Nakliyat Madencilik İnşaat Tekstil Sanayi Ticaret Limited Şirketi, İnegazi mahallesinde halihazırda 51,7 hektarlık "ÇED olumlu Kararı" bulunan kalker ocağı-kırma eleme tesisi ve 2,481 hektarlık 2 adet şantiyenin kapasitesinin artırılması için başvuru yaptı.

Yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda kapasitenin 70,51 ha’lık alan ilave edilerek 124,7 hektar olması planlandığı belirtildi.

YETKİLİLER ONAYLADI: ÇED SÜRECİ BAŞLADI

ÇED başvurusu sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bursa il Nilüfer ilçe İnegazi mahallesi mevkiinde ÖZBA MÜH. NAK. MAD. İNŞ. TEKS. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan RN:88062 RUHSAT (ER:3395964) ve RN:30030 RUHSAT (ER: 2208177) numaralı sahalarda kalker ocağı-kırma eleme tesisi kapasite artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Bursa Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

PROEJE ALANININ ÇOĞUNLUĞU ORMANLIK

ÇED başvurusu yapılan proje alanının 19.01.1998 tarihinde Bayındır ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Orman Alanı” içerisinde kaldığı, yaklaşık 62 ha’lık kısmının orman arazilerinden, 1670 metrekarelik alanın ise tarım arazisinden oluştuğu belirtildi.  Firma, söz konusu alanda üretim faaliyetlerine başlamadan önce orman arazileri için 6831 sayılı Orman Kanunu ve 18.04.2014 tarih ve 28976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği” gereğince Rehabilitasyon Projesi hazırlayarak Orman Bölge Müdürlüğü’ne sunup mülkiyet izni alacak.

Ağaçların kesileceği alandaki toprak örtüsü ayrı olarak stoklanacak ve sahanın rehabilitasyonunda kullanılacak. Firma, 29 milyon TL maliyeti olduğu öğrenilen söz konusu proje için 1 milyon 215 bin TL teminat, 12 milyon 834 bin TL orman izin bedeli ve 12 milyon 153 bin TL ağaçlandırma bedeli ödeyecek.

VATANDAŞA TOPLANTI ÇAĞRISI

Söz konusu maden projesinin ÇED raporunu hazırlayan Düzey Çevre Madencilik MÜH. MÜŞ. LTD. ŞTİ., ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı (HKT) yapılacağını açıkladı.

Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için gerçekleştirilecek HKT, 5 Eylül günü saat 13:00'te İnegazi Köy Kahvesi'nde yapılacak.

ÇED dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık merkezinde veya Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecek.

HKT NEDİR NE DEĞİLDİR?

HKT, ÇED sürecinde yerine getirilmesi gereken bir aşamayı ifade etmektedir. Toplantıda, proje sahibi ile halk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ev sahipliğinde ve koordinasyonunda bir araya gelmektedir. Bu toplantının amacı, halkı uygulanmak istenen bir proje hakkında bilgilendirmek ve halkın projeye ilişkin görüş ve önerilerini almaktır.

Vatandaşların, toplantıya gitmemesi ya da toplantıyı ve bilgilendirmeyi istemediklerini beyan etmeleri, protesto etmeleri ÇED sürecini durdurmaz. Böyle bir durumda toplantı oturumu açılır, tutanağa halkın proje hakkında bilgilenmek istemediği veya halkın toplantıyı protesto ettiği notu düşülür. Böyle bir durumda toplantı yapılmış kabul edilir ve ÇED süreci devam eder.

Halkın Katılımı Toplantısı sürecinin sona ermesinin ardından, ÇED Raporu Bakanlığa sunulur. Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun düzenlediği toplantının ardından nihai ÇED Olumlu ya da ÇED Olumsuz kararı verilir. Bu kararın internet üzerinden, anonsla ve askıda ilan yollarıyla duyurulduğu tarihten itibaren karara karşı iptal davası açma süresi 30 gündür.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.