Hava Durumu

Bursa'da maden ocağı "dev ormanı" yutacak: Resmen başvuru yapıldı!

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki 54 hektarlık (540 bin metrekare) maden ocağının 70 hektar (700 bin metrekare) daha genişletilmesi için başvuru yapıldı. 98 futbol sahası büyüklüğündeki alanın çoğunluğunun orman arazilerinden oluştuğu öğrenildi. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 11:48
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'da maden ocağı "dev ormanı" yutacak: Resmen başvuru yapıldı!

Dört bir yanı maden ocaklarıyla çevrili Bursa'da yeni bir gelişme yaşandı.

ÇED BAŞVURUSU YAPILDI

Özba Mühendislik Nakliyat Madencilik İnşaat Tekstil Sanayi Ticaret Limited Şirketi, İnegazi mahallesinde halihazırda 51,7 hektarlık "ÇED olumlu Kararı" bulunan kalker ocağı-kırma eleme tesisi ve 2,481 hektarlık 2 adet şantiyenin kapasitesinin artırılması için başvuru yaptı.

Yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda kapasitenin 70,51 ha’lık alan ilave edilerek 124,7 hektar olması planlandığı belirtildi.

(Haritadaki beyaz kümeler, bölgede çok sayıda maden ocağı işletildiğini gösteriyor.)

ÇED başvurusu sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bursa il Nilüfer ilçe İnegazi mahallesi mevkiinde ÖZBA MÜH. NAK. MAD. İNŞ. TEKS. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan RN:88062 RUHSAT (ER:3395964) ve RN:30030 RUHSAT (ER: 2208177) numaralı sahalarda kalker ocağı-kırma eleme tesisi kapasite artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Bursa Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

ÇOĞUNLUĞU ORMANLIK ALANDAN OLUŞUYOR

ÇED başvurusu yapılan proje alanının 19.01.1998 tarihinde Bayındır ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Orman Alanı” içerisinde kaldığı, yaklaşık 62 ha’lık kısmının orman arazilerinden, 1670 metrekarelik alanın ise tarım arazisinden oluştuğu belirtildi.

Proje kapsamında belirlenen ÇED alanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Parsel Sorgulama Uygulamasına göre 156 ada 446 parsel (Filetepe Devlet Ormanı), 101 ada 380 parsel (Orman), 156 ada 319 parsel (tarla) 101 ada 32 parsel (tarla),101 ada 33 parsel (tarla) ve tescil dışı alanlar bulunuyor.

TEKRAR AĞAÇLANDIRILACAK

Firma, söz konusu alanda üretim faaliyetlerine başlamadan önce orman arazileri için 6831 sayılı Orman Kanunu ve 18.04.2014 tarih ve 28976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği” gereğince Rehabilitasyon Projesi hazırlayarak Orman Bölge Müdürlüğü’ne sunup mülkiyet izni alacak.

Çalışma yapılacak alandaki toprak örtüsü ayrı olarak stoklanacak ve sahanın rehabilitasyonunda kullanılacak.

Firma, 29 milyon TL maliyeti olduğu öğrenilen söz konusu proje için 1 milyon 215 bin TL teminat, 12 milyon 834 bin TL orman izin bedeli ve 12 milyon 153 bin TL ağaçlandırma bedeli ödeyecek.

BUSKİ'DEN BARAJ UYARISI

Şirket söz konusu kapasite artışı için BUSKİ Genel Müdürlüğü'nden görüş talep etti.

BUSKİ yetkilileri, söz konusu ocak sahası içerisinde ve çevresinde mevcutplanlanan altyapı hattı bulunmadığını ancak proje alanı içme suyu temini amacı ile yapımı planlanan Yaylacık Barajı Kısa ve Orta Mesafeli Koruma Alanı içerisinde yer aldığını bildirdi. Barajın henüz planlanma aşamasında olması ve inşaatına başlanmaması nedeniyle baraj yapımının tamamlanmasına kadar söz konusu alanda madencilik faaliyetinin yürütülmesinde  sakınca bulundığını belirten yetkililer, barajın işletmeye alınması durumunda faaliyete ilişkin tekrar değerlendirme yapılacağını, baraj yapımının tamamlanması durumunda İçme ­Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanacağından madencilik faaliyetin durdurulması söz konusu olacağını ekledi. Ayrıca ocak alanı içerisinde Yaylacık Deresi bulunduğundan, faaliyete ilişkin DSİ 1.Bölge Müdürlüğü’nün görüşünün alınması gerektiği, söz konusu alanda  Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ve Alan Genişletmesi Projesi'nin gerçekleştirilmesinde BUSKİ Genel Müdürlüğünce sakınca bulunmadığı açıklandı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.