Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi orman arazisine maden ocağı açacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yaklaşık 23 futbol sahası büyüklüğündeki (167 bin 342 metrekare) orman alanına kalker (kireç taşı) ocağı kurulması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 14:04
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa Büyükşehir Belediyesi orman arazisine maden ocağı açacak!

‘Yeşil’ rengiyle tanınan Bursa’nın ormanlarına kurulmak istenen maden ocaklarına bir yenisi daha eklendi.

Büyükşehir Belediyesi, Büyükorhan ilçesine bağlı Sarnıç mahallesi sınırlarında yer alan orman arazisine kalker ocağı açmak resmen harekete geçti.

3486719 Erişim Nolu II-A Grubu Kalker Ocağı adlı projenin tanıtım dosyası, Kozaçed adlı firma tarafından hazırlandı.

Hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nda (P.T.D.), ocak alanından çıkarılacak hammaddenin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yol, köprü ve kavşak inşaatı gibi çalışmalar kapsamında kullanılacağı belirtildi.

BURSA VALİLİĞİ ÇED SÜRECİNİ BAŞLATTI

Büyükşehir, hazırlanan P.T.D. ile Bursa Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulundu.

Hazırlanan projeyi inceleyen Valilik şu ifadelerle ÇED sürecinin başladığını duyurdu:

Bursa ili Büyükorhan ilçesi Sarnıç mahallesi I21B4 pafta mevkiindeki Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 3486719ERİŞİM NOLU II-A Grubu Kalker Ocağı projesi ile ilgili olarak Bursa Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

AĞAÇLAR KESİLECEK

105 ada 79 parsel nolu orman arazisi içerisinde yapılması hedeflenen üretim çalışmaları için T.C. Orman Genel Müdürlüğü Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri ve Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli izinler alınacak. İzinler alındıktan sonra maden ocağı kurulması planlanan alanda bulunan ağaçlar kesilecek. Sahanın ormanlık alanlar kapsamında olduğu da dikkate alınarak yürütülmesi planlanan rehabilitasyon çalışmaları kapsamında eğimin düzenlenmesinin ardından ağaçlandırma çalışmaları başlatılacak.

KAPASİTESİ NE KADAR OLACAK?

Büyükşehir tarafından açılması planlanan ocaktan yıllık 440 bin m3 (1.100.000 ton) malzeme çıkarılması planlanıyor.

Ocakta yeterli rezervin olması durumunda işletme ruhsat süresinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilecek temdit projesi ile uzatılacağı kaydedildi.

Maden ocağı projesinin maliyetinin ise 9 milyon 965 bin TL olduğu belirtildi.

YÜRÜME MESAFESİNDE KONUTLAR BULUNUYOR

Bursa şehir merkezine yaklaşık 49 kilometre kuş uçuşu mesafesinde olduğu ifade edilen alan Büyükorhan İlçesine 7 km mesafede yer alıyor.

Kalker ocağına en yakın yerleşim yeri ise 650 metre mesafede bulunan Sarnıç Mahallesi.  İşletilmesi planlanan malzeme ocağı projesi ile ilgili olarak raporda önerilen kontrol yönetmeliklerinin titiz ve eksiksiz biçimde uygulanması kaydıyla kalıcı çevresel etkiler ve zararlar beklenmediğine dikkat çekildi.

Proje kapsamında kalker ocağı ile ilgili olarak gürültü konusunda şikâyet gelmesi durumunda gerekli ölçümler yaptırılacak ve sonuçları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sunulacak.

PATLAMALAR OLACAK

Ocak sahasında yapılacak delme işlemi sonrasında patlayıcı madde kullanılacak.

Patlayıcı maddeyi ateşleyecek olan kapsül ve dinamit lokumu patlayıcı madde içerisine yerleştirilecek, sıkılama yapılarak ateşlenecek.

Üretim çalışmaları kapsamında aylık 4 patlatma yapılacak.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.