Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey'e 'Hatay' yanıtı: Manipülasyon yapmıştır

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in Antakya Ulu Camii hakkındaki açıklamalarını 'manipülasyon' olarak nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 14:19
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey'e 'Hatay' yanıtı: Manipülasyon yapmıştır

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nin Antakya Ulu Camii'nin yapımına başlamadığını söylemesi üzerine başlayan polemik sürüyor.

Başkan Bozbey'in söz konusu iddiaları yalanlayan açıklaması üzerine tartışmaya Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) de dahil oldu.

VGM'DEN BOZBEY'E TEPKİ: GERÇEĞİ YANSITMIYOR

VGM, yaptığı açıklama ile Başkan Bozbey'in argümanlarının asılsız olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl meydana gelen asrın felaketinde hasar gören Antakya Ulu Camii'nin restore edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandığı; Bursa Büyükşehir Belediyesinin hazırlayacağı Antakya Ulu Cami Rekonstrüksiyon Projesi'nin  Bilim Kurulu üyelerinin tamamının uygun görüşü ve onayından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünce Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderileceği ifade edildi.

"HERHANGİ BİR ONAY, İMZA VEYA YAZI BULUNMAMAKTADIR"

Yürüttükleri tüm restorasyonlarda sürecin bu şekilde işlediğini ifade eden VGM, "Şu ana kadar Antakya Ulu Cami Rekonstrüksiyonu ile ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ulaşan Bilim Kurulu onaylı bır proje yoktur.  Bu yüzden iddia edildiği gibi Vakıflar Genel Mudürlüğümüzde bekleyen herhangi bir onay, imza veya yazı bulunmamaktadır." açıklamasında bulundu.

"MANİPÜLASYON YAPILDI"

VGM, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin süreci yavaşlattığını üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmediğini, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek gerçeği yansıtmayan açıklamalarla manipülasyon yaptığını öne sürdü.

1048 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduklarını belirten kurum, deprem bölgesindeki 377 şantiyede ecdat yadigan eserleri ayağa kaldırmak için gece gündüz demeden çalıştıklarını, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kültür varlıklarına sahip çıkmaya devam edeceklerini bildirdi.

BAŞKAN BOZBEY NE DEMİŞTİ?

Başkanı Bozbey, Bakan Kurum'un iddialarına istinaden sosyal medyada hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un bir televizyon programında Bursa Büyükşehir Belediyesi önceki dönem yönetimi tarafından Hatay ilimizde başlatılan Ulu Cami inşaatı ile ilgili yaptığı açıklamalara istinaden Sayın Bakanımızın yanlış bilgilendirildiğini düşünmekteyiz. Tabii ki bu açıklamayı talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Öncelikle bir kez daha belirtmeliyiz ki, Hatay halkımızın 6 Şubat depreminde yaşadığı kayıpların üzüntüsünü hala içimizde taşıyor, orada yaşayan vatandaşlarımızın her zaman yanında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Bu kayıp ve üzüntü üzerinden asla siyaset yapmak niyetinde değiliz. Bu konu siyasete alet olamayacak kadar hassas bir konudur. Bu çerçevede belirtmek isteriz ki; Sayın Bakanımız, daha önce ihalesi yapılan, Bursa'mızın Ulu Camiisi ile aynı adı taşıyan ve bizim için çok önemli olan Hatay Ulu Cami rekonstrüksiyon projesi Belediyemiz tarafından tamamlanmıştır. Öncelikle tarihi yapının projesinin hazırlanması gerekir. Şu an Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün onayı beklenmektedir. Bu kapsamda Bilim Heyetindeki danışman hocalarımızdan gelecek imzalar tamamlanamadığı için projeler Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderilememiştir. Maalesef ki rekonstrüksiyon imalatlarına başlanılamamasının sebebi de budur. Bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bir an önce gerekli onayların verilmesini ve çalışmalara başlanmasını arzu ediyoruz. Sayın Bakanımızın onay sürecinin hızlanması konusunda bizlere yardımcı olmasını ve bir an önce imzaların atılması konusunda desteklerini bekliyoruz. Hatay için her zaman elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Bu süreçte birlikte yol almayı ve vatandaşlarımızın yaralarını birlikte sarmayı temenni ediyoruz. 

BURSA SÖZ VERMİŞTİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin önceki yönetimi, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde tamamen yıkılan Hatay'daki sembol eserlerden 752 yıllık Antakya Ulu Cami'nin ayağa kaldırılması için taahhütte bulunmuştu.

Memlûkler döneminde inşa edilen, medrese, yazlık cami, şadırvan, iki adet türbe, çeşme, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan meydana gelen bir külliye niteliğindeki Ulu Cami, harimde iki mihrabı bulunması açısından tek eser olma özelliğine de sahipti.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.