Hava Durumu

BURSA'NIN BİR EKSİĞİ DAHA TAMAMLANDI. HAYIRSEVER SÖNMEZ'İN YAPTIRDIĞI TESİSİ BAKAN SELÇUK TESLİM ALDI

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2019 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2019 08:00

Aslında çok da değil.
Bundan 15-20 yıl öncesine değin, Türkiye'de engelli bireyler için imkanlar yok denecek kadar azdı.
Hatta;
Aynı kuşağın mensubu olduğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da dediği gibi, televizyonlarda özellikle Almanya'daki engelli rehabilitasyon merkezleri gösterilince hayret edip, şaşırırdık.
Nitekim;
Ailelerin, engelli çocuklarını emanet edebileceği bakım merkezleri Türkiye için çok da bilinen bir şey değildi.
Şimdi ise;
2019 Türkiyesi'nde durum çok farklı.

Rakamları;
Dün Yunuseli'de hizmete giren "Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi"nin açılışında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk paylaştı.
Halen;
Ülke genelinde 354 bakım merkezi olduğunu ve bu merkezlerde 27 bini aşkın engelliye bakıldığını anlatan Bakan Selçuk, dün açtığı merkezle birlikte gündüzlü bakım merkezi sayısının da 67'ye ulaştığını söyledi.
Bakan Selçuk'un hedefi ise, yıl sonuna kadar bu sayıyı tüm illerde 81'e çıkarmak.
Aslında...
Bu tür merkezler, büyük bir ihtiyaç.
Hatırlıyoruz da...
2018 yılında;
Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı hayırsever işadamı Celal Sönmez, Yunuseli'de tahsis edilen 8 bin metrekarelik alana bu sağlık kompleksini yapıp devlete bağışlamak üzere harekete geçtiğinde, Bursa'da büyük bir ihtiyacın karşılanacağının da heyecanını duyuyordu.
İşte;
O merkez iç donanımıyla birlikte 11 milyon liraya mal edilerek, Celal Sönmez tarafından yaptırıldı ve dün de kalabalık bir topluluğun katılımıyla törenle hizmete sokuldu.
Böylece;
Bakan Selçuk'un dediği gibi bu tür merkezlerin sayısı ülke genelinde 67'ye ulaştı.
Şimdi burada;
Her yıl en az 2 bin engelli öğrenci şifa bulacak, rehabilite edilecek, sosyal hayata katılacak ve onlardan daha çok da ailelerinin yüzü gülecek.

SÖNMEZ AİLESİ'NİN BURSA'YA KAZANDIRDIKLARI

Bursa her geçen gün büyüyor.
Nüfusuyla büyüyor, ekonomisiyle büyüyor.
Doğal olarak sorunları da oluyor, ihtiyaçları da.
Gerek, yeni yerleşimlerle.
Gerekse tayinlerle bu şehre gelenler de haklı olarak kentin geçmişini bilemeyebiliyorlar.
Bu nedenle;
Hem bilinmesi, hem de varlıklı ailelere örnek olması açısından bu bilgiyi paylaşalım.
Paylaşalım ki;
Hem Bursa'daki hayırseverlik çıtası yükselsin.
Hem de devlet-vatandaş işbirliğine katkı sağlasın.
Bursa'nın;
Mihenk taşlarından Sönmez Holding'in dün Bursa'ya kazandırdığı bir yeni eserin ardından, notlarımıza baktık.
Merhum Ali Osman Sönmez'le başlayıp;
Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı oğlu Celal Sönmez'le devam eden hayırseverlik geleneği kapsamında bugüne değin Sönmez Ailesi'nin ne katkılar sağladığına dair notlarımıza baktık.
Olabildiğince de derledik.

Ve;
Biraz önce belirttiğimiz gerekçelerden dolayı paylaşalım istedik.
Sönmez Ailesi'nin hayırseverlik listesi şöyle:
1- 1975 yılında İnegöl'e Cemil Sönmez İlkokulu yapıldı.
2- 1985 yılında İnegöl Cemil Sönmez İlkokulu'na ilave derslikler yapıldı.
3- 1986 yılında Yıldırım Kaplıkaya'da Ali Osman Sönmez Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yapılarak Bursa Valiliği'ne teslim edildi.
4- 1987 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği'nin donanım ve tefrişi yapıldı.
5- 1989 yılında Osmangazi'de Ali Osman Sönmez Fen Lisesi yapılıp Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edildi.
6- 1992 yılında Yalova Yolu'nda Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 70 atölye ve spor salonu yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi.
7- 1993 yılında dönemin en büyük bölge hastanesi olarak Muradiye'de hizmete giren Ali Osman sönmez Onkoloji Hastanesi, iç donanımıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'na devredildi.
8- 1994 yılında Gemlik Kurşunlu'ya bölge halkının yararlanması için 3 katlı olarak yaptırılan Necmiye Sönmez Sağlık Ocağı, Sağlık Bakanlığı'na devredildi.
9- 1996 yılında Demirtaş'ta Gevher Sönmez İlköğretim Okulu yapılıp, Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edildi.
10- 1997 yılında Osmangazi Karabalçık Köyü'nde Celal Sönmez İlköğretim Okulu yaptırılıp Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edildi.
11- 1998 yılında içinde Yabancı Diller Bölümü ile Sosyal Bilimler Bölümü bulunan Uludağ Üniversitesi Ali Osman Sönmez Kampusu yaptırılarak Uludağ Üniversitesi'ne devredidi.
12- Yine 1998 yılında Osmangazi'de Ali Osman Sönmez Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu yapılarak, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredildi.
13- 2009 yılında, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'ne ek olarak Uludağ Yolu'nda yaptırılan Ümran Sönmez Ek Hizmet Binası, iç donanımıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'na devredildi.
14- 2010 yılında Antalya'nın Aksu İlçesi'ne Celal Sönmez İlköğretim Okulu ve spor salonu yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi.
15- 2017 yılında, Bursa'nın 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin temeli atıldı, yapımı halen sürüyor.
16- 2018 yılında Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ihtiyaç doğrultusunda bina dışında planlanan bir küçük caminin temeli atıldı, inşaatı halen sürüyor.
17- Yine 2018 yılında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda temeli atılan Uludağ Üniversitesi kampusu içine yapımı süren 20 bin kişilik Bursa'nın en büyük camiisinin yapımına önemli katkı sağlandı.
18- 2019 yılında Yıldırım'da Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi'ne "Celal Sönmez Konferans Salonu" yaptırılıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredildi.
Ve dün de...
11 milyon liraya yaptırılan "Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi" törenle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na devredildi.
Şüphesiz ki;
Bu hayırlar herkese nasip olmaz.
Temennimiz o ki;
Binlerce aileye iş kapısı açan Sönmez Ailesi'nin gelenekselleşen bu düsturu, her varlıklı aileye örnek olur.

BABASININ VASİYETİNİ OĞULLARINA DA İLETTİ

Dün sabah...
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başta olmak üzere Bursa protokolü ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Yunuseli'de düzenlenen açılış töreninde, Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, varlıklı ailelere örnek olacak sözler söyledi.
Önce;
Yaptırdığı "Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi"nin ihtiyaç sahibi Bursalılar'a hayırlı olmasını diledi.
Ardından da;
Sönmez Holding'in kurucusu merhum babası Ali Osman Sönmez'in kendisine sağlığında söylediği "Bursa bana çok şey verdi. Sizler de yardımlarınızı esirgemeyin" vasiyetini hatırlattı.
Ve;
Bunun artık bir aile geleneği haline geldiğini söyleyip, kendisi ve eşi Ümran Sönmez'den sonra da bu hayırseverlik geleneğinin, oğulları Ali Cem Sönmez, Osman Sönmez ve Cemil Sönmez'le de süreceğinin mutluluğunu paylaştı.
Bunu da;
Mevlana'nın şu sözüyle tanımladı:
"İnsan odur ki, koya dünyada eser
Eseri olmayanın yerinde yeller eser"
Celal Sönmez;
Ailesiyle birlikte, hayırseverlik tahtasına bir çivi daha çakmanın mutluluğunu böyle paylaştı.
Bursa ve ülke ekonomisine sağladıkları katkıların, bu tür sosyal sorumluluk projeleriyle taçlandığında daha da anlam kazandığı inancında olduğunu anlatan Sönmez'in yaşadığı bu gurur, dün yüzünden de okunuyordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.