Bursa’da son 10 yılın en önemli kent projesi hangisi diye sorarsanız verilecek alacağınız yanıt şüphesiz Hanlar bölgesinin önünün açılması olacaktır.
Son dönemde görev yapan 6 büyükşehir belediye başkanının hayallerini süsleyen Hanlar bölgesi projesi kentin kalbinin attığı Osmangazi’ye UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ardından büyük değer kattı. Bunu gerçekleştirmek de geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a kısmet oldu.
Osmanlı’nın kurucu başkenti olan Bursa, Hanlar bölgesi kadar değerli tarihi akslara sahip. Yeşil’den başlayıp, Emir Sultan’a kadar devam eden tarihi kadar manevi özelliği de bulunan aks da bunlardan biri.
Son yıllarda tıpkı Hanlar bölgesi gibi buraya da bir dönüşüm yapılması konuşuluyor ve belediye başkanları tarafından sık sık gündeme getiriliyordu.
Bu bölge ile ilgili dönüşüm için ilk adım atılıyor. Hem de tıpkı Hanlar bölgesindeki model gibi.
Projeyi ve yapılacak çalışmaları Yıldım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, katıldığı AS TV’deki Gözlem Kulesi programında Bursa kamuoyuna duyurdu.
Yılmaz, ilk döneminden beri bu proje üzerinde çalışıyordu. Yeniden seçildikten sonra Bursa Uludağ ve Bursa Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler sonunda, Hanlar bölgesindeki gibi Mimarlar Odası’nın yarışma projesi hazırlaması kararlaştırıldı.
Başkan Yılmaz da 2025 yılının ilk meclis toplantısında proje yarışması düzenlenmesi için Belediye meclisinden yetki aldı.
AK Parti tarafından verilen ve kabul edilen önergede, Yeşil, Emirsultan, Karamazak, Hocataşkın, Namazgah, Meydancık, Kurtoğlu mahallelerini içine alan, özellikle Yeşil Camii ile Emirsultan Camii arasındaki tarihi aksta; turizm potansiyelinin kullanılamadığı, yoğun yapılaşma, otopark, güvenlik vb. sorunları bulunan bölgede, hem bölgenin tarihi dokusunun ortaya çıkarılması, hem bölge sakinlerinin taleplerine cevap verilmesi, hem de inanç turizminin gelişmesine olanak sağlanması amacıyla kentsel tasarım ve fikir projesi yarışmasının yapılması planlandığı vurgulandı.
Yetki alan Yılmaz, önümüzdeki günlerde tasarım ve fikir yarışması düzenlenmesi için Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile protokol imzalayacak.
Hatırlanacağı gibi Hanlar Bölgesi’nin tasarım ve fikir yarışması için de Mimarlar Odası Bursa şubesi öncülük yapmış, daha sonra birinci olan eserde bazı revizeler yapılarak uygulanmaya başlanmıştı.
Programda, projenin ayrıntıları hakkında da bilgi veren Yılmaz, ‘Projede iki üniversitemizde yer alacak. Yarışma sonunda, tarihi aksın yayalaştırılması da dahil buradaki yaşamı da koruyarak tüm ayrıntılar işin uzmanları tarafından projelendirilecek’ dedi.
Proje hazırlandıktan sonra çıkacak sonuca göre tıpkı Hanlar bölgesinde olduğu gibi uygulamaya geçeceklerinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
‘Burası Hanlar bölgesi kadar önemli. Manevi bir hat oluşturabilir. Bu çalışma Bursa turizmine ve tarihi kimliğinin ön plana çıkmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Çünkü Bursa denilince Yeşil’den Emir Sultan’a kadar olan aks akla geliyor. Tabi ki proje ortaya çıktıktan sonra tıpkı Hanlar bölgesi gibi bakanlığın da desteği gibi burada bir süreç yürüteceğiz’
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek de, tarihi aksın Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olduğunun altını çizerek, ‘Tarihi ve kültürel mirası koruyarak bütüncül bir kentsel tasarım planı hazırlamak istiyoruz. Bununla ilgili jüride Yıldırım Belediyesi, iki üniversitemiz ve UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun yanı sıra mimarlar, şehir plancıları ve peyzaj mimarları yer alacak. Yıldırım Belediyesi’nin bu adımı dolayısıyla Başkan Oktay Yılmaz ve ekibine teşekkür ediyoruz’ dedi.
SESSİZ DEVRİMLE GELEN 40 BİN TAPU
Oktay Yılmaz, yerel yönetim konusunda deneyimli isimlerden biri. Büyükşehir belediyesi imar komisyonu görevinin ardından AK Parti Yıldırım ilçe başkanlığı yaptı ve 2019 yılında da belediye başkanı seçildi. 31 Mart’taki seçimlerde yeniden Başkan seçilen Yılmaz, daha ilk kampanya döneminden beri Yıldırım’ın imar sorunun çözmekle işe başlayacağını söylemişti. Çünkü bu sorun çözülmeden kentsel dönüşüm projelerine de başlanamıyordu.
Yılmaz’ın ‘sessiz devrim’ olarak nitelendirdiği çalışmalar birinci döneminde büyük ölçüde aşıldı. Yıldırım Belediyesi’nin öncülük ettiği yasa TBMM’den geçince Türkiye çapında aynı sorunu yaşayan belediyelerin de bu konudaki düğümü çözmelerini sağladı.
Oktay Yılmaz, gelinen noktada, ulaşılan sonucu 2024’ün son gününde yapılan encümen kararı hakkında bilgi vererek anlattı:
‘ 2025’in ilk günlerinde de sessiz devrim dediğimiz imar düzenlemelerinin son çalışmasını askıya çıkardık. 25 bin hak sahibinin olduğu imar düzenlemesinde nihayete geldik ve askıya çıktık. 6 mahalle ve Yıldırım’ın yaklaşık üçte birine kapsayan Şirinevlerle birlikte 7 mahalle olan bölgede imar uygulamalarına geçen dönem başlamıştık. Geldiğimiz süreçte en son 25 binle birlikte 40 binin üzerinde hak sahibinin tapu problemini çözdük. Bu çalışma ile Yıldırım’da 1986’dan buna 40 yıldır neredeyse imar çalışmalarında bir sona geldik’
İmar projelerini yürütürken bir yandan kentsel dönüşüm projelerini de gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, Mevlana 7’inci etabın bunun bir örneği olduğunu, Ulus’ta Ankara Caddesi üzerinde kentsel dönüşüm projelerinin yükseldiğini söyledi.
Yılmaz, örnek projelerde elde edilen başarının güven sorununu ortadan kaldırdığına işaret ederek, buradaki özgüvenle Yıldırım’ın dört bir yanında kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirdiklerini ve bu dönemin sonunda 30 bin konut üreteceklerini ifade etti.
2025 yılı için Parlayan Yıldırım mottosunu belirlediklerini de kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
‘Kentsel dönüşümü de artık kamu eliyle yapmak yerine özel sektör eliyle bu işi yapmak hızlandırmak istiyoruz. Herkes paydaş olsun. Biz problemli kısımlarını çözelim ama inşaat kısmını özel sektör eliyle yürüyelim ki daha çok noktada Bursalı iş adamlarıyla birlikte bu süreçleri yürütelim. Bursa’daki sektör de canlansın’
YILDIRIM- BÜYÜKŞEHİR İLİŞKİLERİ NASIL?
Geçen dönem büyükşehir belediyesi AK Parti’deydi. Ancak 31 Mart seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığını 47 yıl aradan sonra CHP Mustafa Bozbey kazandı. Programda Oktay Yılmaz’a büyükşehir ile ilişkilerini sorduk.
İlk döneminde, büyükşehir belediyesi ve bakanlıklarla iyi ilişkilerle çalışmalar yaptıklarını ve Yıldırım’a bir çok değer kazandırdıklarını belirten Yılmaz, ‘Aynı süreçleri bu dönemde de yürütmek isteriz. Kentsel dönüşüm çalışmalarında büyükşehirden destek bekliyoruz. Onların Yıldırım’da yapacağı dönüşümlere de biz destek veririz. İkisine de açığız. Kentsel dönüşümü siyaset malzemesi yapmamak lazım’ dedi.
Peki, 9 ay boyunca hiç temasınız olmadı mı? Bir araya gelmediniz mi sorusu üzerine de Oktay, ‘Dönem başında bir görüşmemiz oldu ama sonrasında işlerle ilgili bir temasımız olmadı doğrusu.’ dedi.
Büyükşehir belediyesinin 9 aylık çalışmalarıyla ilgili sorumuz üzerine de Yılmaz ‘ 9 aylık süre içinde ciddi bir hamle görmedik. Günlük işler zaman zaman aksasa da yapılıyor. Ancak böyle insanların dikkatini çeken büyük bir proje henüz görmedik maalesef ‘yanıtını verdi.