Hava Durumu

T2 hattında tramvaydan HRS'ye geçiş şansı var

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2018 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2018 08:42

Kent Meydanı- Terminal arasındaki hattın proje aşamasından beri uzmanlar, yeraltından metro, olmazsa Hafif Raylı Sistem (HRS) önerisi getiriyordu.
Toplam 9,4 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyona sahip projede inşaat durup, ihalenin yenilenmesi gündeme gelince bu kez Bursa'nın akil insanlarından biri olan geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker öneriyi tekrarladı.
Dünkü yazımda Saker'in önerisini anlatıp, 'Baştan beri yanlış olan projenin' HRS'ye dönüşmesi için fırsat çıktığını aktarmıştım. Saker, 'Dönüşüm yapılmadığı taktirde tramvay olarak işletmeye alınmasından çok kısa süre sonra kapasite yetmeyecek ve harcanan para boşa gidecek' demişti.
Yazı üzerine konunun uzmanlarından Saker'in önerisini destekleyecek yönde değerlendirmeler geldi.
İlk günden beri projeyi yakından takip eden bir teknokrat, mevcut sistemin hafif raylı sistemden farklı olmadığı vurgusunu yaparak, tramvayın yolcu kapasitesi ve işletme hızının aynı olduğunu söyledi.
Peki, 'HRS'ye dönüş kolay mı?' diye sorduk...
Yanıtladı:
Tek fark HRS'lerin yüksek tabanlı olması. Tramvaylar ise alçak. Bunun amacı da Terminal yönünden gelen araçların mevcut T1 hattına bağlanmasını sağlamak. Yani bazı araçlar eski hatta bağlanarak Heykel turu yapacak. HRS'ye çevirmek isterseniz imalat için yapılacak tek masraf istasyonlardaki platformları yükseltmek olacak. Trafolar ve elektronik kontrol sistemi henüz yapılmadığı için dönüşüm rahatlıkla sağlanabilir.
Projeye başlanırken 12 adet tramvayın siparişleri verilmişti. Bunlar tamamlandı. Bazıları da eski hatta çalışmaya devam ediyor. Fazlalık olursa rahatlıkla satılabilecek türden araçlar bunlar. Çünkü Avrupa standartlarına göre yapılmış. Ayrıca satmaya da gerek kalmayabilir. Çünkü Ulaşım Master Planı'nda yeni yapılacak tramvay hatları için değerlendirilebilir.
Uzmanlar böyle diyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin müteahhide verdiği süre 19 Ocak'ta dolacak ve hattın yenilenme ihalesi yapılacak. Bakalım kent yöneticilerinin tercihi hangi yönde olacak?

BURSA AİRPORT TEKLİFİ MECLİS'TE

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Yenişehir Uluslararası Havalimanı'nın daha rantabl çalışması için geçtiğimiz ay 'Ben varım' adlı kampanya düzenleyerek, konuyla ilgili tarafları bir araya getirerek, görüşler almıştı.
Bu toplantılarda öne çıkan görüşlerden birisi havalimanının isminin tıpkı üçüncü havaalanında görüldüğü gibi Bursa Airport olmasıydı. İsim değişikliği Bursa'nın havalimanı olduğu algısını güçlendirecekti.
Dr. Esgin, önce sefer sayılarının artırılması ve yeni destinasyonlar için Anadolujet Yönetim Kurulu Başkanı ile görüştü. Dr. Esgin, isim değişikliği konusunu da dün üyesi olduğu TBMM KİT Komisyonu'na taşıdı. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Funda Ocak'ın katıldığı komisyon toplantısında söz alan Dr. Esgin, Yenişehir'in etkin olarak kullanılmamasının, kente uzak olmasının yanı sıra yeni otoyolla Sabiha Gökçen'in daha ulaşılabilir olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Dr. Esgin, ismin Bursa Airport olarak değiştirilmesi ve daha aktif olarak kullanılmasını isteyerek, havalimanının 'charter' uçuşlarda teşvik kapsamına alınmasını da talep etti.

BÜYÜK ÖDÜL BURSA AŞIĞI KERİBAR'A

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri bu yıl tarih ve sosyal bilimler alanında Mehmet İpşirli'ye, sinema alanında Türker İnanoğlu'na, müzik alanında Erol Sayan'a, sanat/fotoğraf alanında İzzet Keribar'a, vefa ödülünün ise Mehmet Akif Ersoy'a verilmesi uygun görüldü.
Ödülün İzzet Keribar'a verilmesi Bursa açısından da önemli. Geçen yıl Bursa'ya davet edilen sanatçı 22 gün için planlanan çalışmayı 'Bursa aşkı' ağır basınca bir yılda tamamlamış ve kent için büyük önem taşıyan 4 bini aşkın kareden oluşan bir arşiv oluşturmuştu.
Keribar'ın çektiği fotoğraflardan büyük çoğunluğu Büyükşehir Belediyesi binasını süslerken, içinde çok önemli kolajların da yer aldığı 450 fotoğraf, 'Bir Bursa Masalı' adıyla albüm haline getirilmişti.
Sanat yaşamının 62'nci yılında olan Keribar, kitap tanıtımında, sürenin uzamasını Bursa hayranlığına dayandırarak, 'Ben artık Bursalıyım' demişti.
Keribar'ı hem Bursa'yı ölümsüzleştiren fotoğrafları hem de ödülü için kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.