Bursa’nın kalbinin attığı Osmangazi, TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri arasında 885 bin 441’e ulaşan nüfusuyla beşinci sırada yer alıyor.
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde CHP adayı Erkan Aydın, üçüncü kez yarıştığı Mustafa Dündar’ı bu kez geçerek başkanlık koltuğuna oturdu. Aydın’in siyasi yolculuğu 2014 yılında Osmangazi’den aday olmasıyla başlamıştı. Aydın, geçen sürede 3 dönem milletvekilliği yaptı, iki kez Osmangazi’ye başkan adayı oldu, toplam 13 seçim gördü. Bu seçim yarışları Erkan’ın saha tecrübesini arttırdı.
Göreve başlamasının birinci yılı dolayısıyla basının karşısına çıkan Erkan Aydın, yaptığı hizmetleri, hedeflerini ve yeni projelerini anlattı.
Erkan Aydın, ilk basın toplantısını 50’inci gününde düzenlemiş ve o günlerde borç yükü nedeniyle şikayet eden çiçeği burnunda yeni belediye başkanlarına ders niteliğinde mesajlar vermişti.
Aydın, dünkü basın toplantısında en dikkat çekici konuşması yine belediyenin borçları ve mali yönetim konusundaydı. Bir soru üzerine 11 ay önceki sözlerini bir kez daha tekrarladı:
‘Geldiğimizden günden beri belediye binasına pankart asmadık. Enkaz edebiyatı yapmadık. Yandık bittik kül olduk demedik. Çünkü biz durum iyi de olsa kötü de olsa bu işi yönetmeye talip olduk. İyi iş yapmak için aday olduk. Şikâyet etmeye, tabiri caizse ağlamaya buraya gelmedik. Elimizdeki şartlarla en iyisini yapmaya çalıştık’
Aydın, sunumunda açıkladığı tablolara gönderme yaparak, ‘Doğrudan alımlarda yüzde 61 tasarruf sağlamışız. Diğer tarafta ihalelerde yapılan kırımlarda yüzde 5 yılın ortalaması, yüzde 20’lere çıkarttık. Bu şu demek oluyor. Gelir kaynaklarımız azaldı. Hem merkezi idareden gelen hem vatandaşın bu ekonomik sıkıntılar içinde bize ödediği emlak ve reklam vergilerinin geçen mayıs ayı tahsilatı yüzde 40’tı. Yani her on mükellefin dördü ödeme yapmış. Bu sıkıntılı dönemde insanlar önce evine ekmek götürecek sonra vergisini primini ödeyecek. Dolayısıyla biz de hem gelir arttırıcı çalışmalar yapıyoruz’
Aydın’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise zamanın hızlı geçmesi ve belediye başkanlığı görevinin zorluğuyla ilgiliydi;
‘8 Yıl milletvekilliği yaptım 8 gün gibi geçti 5 yılın da 5 gün gibi geçeceğini bildiğim için çok hızlı başladık’ diyen Aydın, belediye başkanlığının milletvekilliğine göre daha zor olduğunu söyledi. Aydın, ‘Burada milletvekili arkadaşımız Orhan Sarıbal var. O çok çalışıyor ayrı mesele. Milletvekilliği kolay iş ama belediye başkanlığı çok yoğun. Bir milyona yakın nüfus var. Belediye içindeki dışındaki sorunlar. Şikayetçi misin diye sorarsanız asla değil. Kendimiz bile isteyerek tercih ettik ama milletvekilliğine göre çok daha yoğun bir iş’ dedi.
Aydın, göreve başladığından beri 70 bin kişinin ziyarete geldiğini de belirterek, gelenlerin yüzde 99’unun talebinin ise iş olduğunu söyledi. Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le ilgili bir soruya da Mustafa Bozbey ile hiçbir sorunları olmadığını, ‘kendisiyle gayet uyumlu çalışıyoruz’ yanıtını verdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZINI BÜROKRASİ YAVAŞLATIYOR
Erkan Aydın, Bursa’nın deprem riski altında bulunduğunu ve dirençli bir kent için kentsel dönüşümde hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerken karşılaştıkları bürokratik sıkıntıları da dile getirdi:
‘Kentsel dönüşüm çalışmalarının 5-6 bölgede devam ediyoruz. Soğanlı Çiftehavuzlar’da her şeyimiz hazır ancak çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı ile birlikte yapmamız gereken bir proje onay bekliyoruz. Onay verildiği anda hemen başlayacağız. Kentsel dönüşümle ilgili birçok bölgede yürümek istiyoruz ama maalesef 31 Mart’tan sonra önümüze çıkan bürokratik engellerden dolayı biraz ağır gidiyoruz. Onun farkındayız inşallah bir yerden başladığımızda devamı gelecek.’
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile üç kez görüştüğünü de vurgulayarak, ‘Sağolsun kendisi telefon açıp ilgili genel müdürlere talimatı verdi. Genel müdür İstanbul’daki bölge müdürüne talimatı verdi ama İstanbul’dan bir türlü sonucu hızlandıramıyoruz. Sonuç alırsak hızlı bir şekilde başlayacağız’ diye konuştu.
OSMANGAZİ İKİNCİ ETABA DAVA ENGELİ
Osmangazi Meydanı, üç dönem Osmangazi Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Dündar’ın vizyon projelerinden biriydi. Meydanın birinci etabı tamamlandı. Basın toplantısı için gittiğimiz meydanın en üst katındaki mekanların da dolmaya başladığını gördük. Açılması Erkan Aydın’a kısmet olan kent lokantası ve genç kafe gözde mekanlar haline geldi. Kent lokantasından bugüne kadar 200 bin kişi, genç kafeden de 100 bin Bursalı yararlanmış.
Aydın’a meydanın ikinci etabına ne zaman başlanacağını sordum. O da yanıtladı:
‘Aslında ikinci etapla ilgili plan yapılmış ama davası devam ediyor. Birinci derece mahkeme iptal etmiş. Sanırım yüksek mahkemede eğer plan iptal olursa oraya yeni bir plan yapmamız gerekecek. O süreç bitmeden buraya başlayamıyoruz. Bittikten sonra orayla ilgili çalışmalarım olacak’
Aydın, Altıparmak dönüşüm projesiyle ilgili soru üzerine de, projenin kendisinin göreve başlamasından önce başladığını ifade ederek, ‘Bizde seçimden sonra büyükşehir belediye ile birlikte akademik odalarla protokol imzaladık. O protokol çerçevesinde burada kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Kolay mı maalesef çok kolay değil. Önce burayı yıkarken yeni rezerv alanları yaratıp insanları taşımak gerekiyor, mali kaynak gerekiyor. Bir taraftan da deprem gerçeği var. Her an olabilir. Bürokratik işlemler biraz ağır gidiyor ama kararlılığımız devam ediyor’ diye konuştu.
ROMANGAL’IN YAPIMI İÇİN FORMÜL ARANIYOR
Erkan Aydın’ın geleceğe dönük vizyon projelerinden biri olan Romangal’la ilgili son durum da soruldu.
Aydın, oraya yatırım yapabilecek uluslararası birkaç firma ile görüştüklerini belirterek, ‘Tabii oranın şöyle bir handikabı var. Alan çok büyük. Çok fazla bina var, dört tanesi tescilli. Bu yatırılacak rakamı yatırımcının 10 yılda 20 yılda çıkarma şansı yok. Üç-dört görüşme yaptık. Muhtemelen etap etap yapacağız. Üç bölümden oluşuyor üçünü birden yaptığınızda yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım. 20 milyon yatırıp orada 50 yılda çıkartamazsınız. Etaplar halinde belki bir kısmını yap-işlet devret bir kısmını kendimiz yaparak projelendirme olacak’ diye konuştu.
Aydın’ın basın toplantısında anlattığı geleceğe dönük en önemli projelerinden biri ‘Hisarönü Parkı ve Ziyaretçi Merkezi Konsept Projesi’. Bu proje Tarihi Kentler Birliği’nin 23. Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda süreklilik ödülüne layık görülmüştü. Proje yakında başlanacağı söyleyen Aydın, ‘Bitince de ödül alacağız’ dedi.