Daha 2020 yılının sonbaharında uzmanlar uyarılarını yapmış, 2021’in bahar aylarında müsilaj, Marmara Denizi’ne kabus gibi göçmüştü.
Başta 2020 yılındaki ilk uyarıyı yapan Bandırma Onyedieylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı olmak üzere uzmanlar aylardır, Marmara Denizi’nin tabanında müsilaj oluşumlarının görülmeye başladığını belirterek önlem çağrısında bulunuyorlar.
Son uyarı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar’dan geldi: “Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor.” dedi.
Okyar, bu çağrıyı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan araştırma grubu, Marmara Denizi’nin dip yüzeyindeki canlıların durumunu belirlemek ve dipteki çölleşmeyi gözlemleyerek örnekler almak amacıyla başlattığı araştırma sonuçlarına dayanarak yaptı.
Bandırma, Yalova ve Gemlik körfezinden Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın yaptığı tespitlerin benzeri Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi açıklarında da görüldü. Su altı kamerasıyla 22 metre derinlikte dip yüzeyinde benzeri bir görüntüyle karşılaşan öğretim üyeleri, yaklaşık 300 metre derinlikte karşılaşmayı bekledikleri görüntüyle karşılaşınca şaşırdı.
Kamerayı daha da derine indirmeyi deneyerek çeşitli örnekler toplayan grup üyeleri, 22 metre derinlikte karşılaştıkları tabakanın yaklaşık 10 metre kalınlığında bir müsilaj tabakası olduğunu belirledi.
Geçen hafta bilim insanlarından oluşan başka bir grubun İzmit Körfezi’nde, Gebze ilçesi Eskihisar bölgesinde yaptığı çalışmalarda da denizin 10-15 metre derinliklerinde kümelenmiş halde müsilajlar tespit etmişti.
Okyar, bu araştırma sonuçlarına göre bilim kurulunu rapor yazıp önerilerde bulundu.
Marmara Denizi'nde 2021'de ortaya çıkan müsilaj sonrası Bakanlıkça 22 maddelik "Marmara Denizi Eylem Planı" ve "2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı" hazırlanmıştı. Bu kapsamda, Marmara'daki kirliliğinin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi için oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, son dönemde Marmara Denizinde müsilaj oluşumuna ilişkin ihbarlar üzerine tekrar harekete geçti.
Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, alanın akademisyenleriyle Bakanlığın ilgili birimleri, Marmara Denizi'nde benzer çevresel sorunların tekrar yaşanma ihtimalini göz önünde bulundurarak, güncel durum değerlendirmesi ve atılacak adımların planlanması amacıyla toplanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığındaki istişare toplantısı, yarın Ankara’da yapılacak.
2021 yılında da bakanlık konuya el atmış, belki de cumhuriyet tarihinin en kapsamlı seferberliği başlatılmıştı. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, 2021 yılından beri Marmara çevresinde 38 bin 345 çevre denetimi yapıldı ve mevzuata aykırı hareket eden bin 998 tesis ve 749 deniz aracına bir milyar 227 milyon ceza kesildi, 268 tesis de kapatıldı.
Denetimlere rağmen müsilaj hortladı. Demek ki bir yerde eksik var. Konuştuğumuz uzmanların neredeyse tamamına yakını müsilajın Marmara denizinin azot ve fosfor yükünü kaldıramamasından kaynaklandığı konusunda fikir birliği içindeler. Bunun nedeni de Marmara çevresindeki şehirlerin evsel atıklarının yüzde 60’ının hiçbir işlem görmeden denize deşarj edilmesi. Sanayi kirliliği ve denizin küresel iklim değişikliği etkisiyle ısınması da cabası.
Marmara’nın müsilajdan kurtulmasının yolu, bugünden sonra Marmara’ya arıtılmamış bir damla atık boşaltılmamasından geçiyor. Başka yolu yok….
YAKUT GÜVEN TAZELEDİ, 3 YIL SONRA 3 ADAYLI SEÇİM SÖZÜ VERDİ
Türkiye Düşünce Kulübü, 2009 yılında İznik’te kurulduktan sonra Türkiye çapında teşkilatlanmış ve daha sonra TR Düşünce Kulübü adını almıştı. Kısa sürede büyüyen ve 56 il ve 23 ülkede temsilciliği bulunan ve genel başkanlığını Ercan Yakut’un yaptığı dernek, kurulduğu günden beri siyaset, ekonomi, eğitim, sağlık ve toplumsal konularda yaptığı eğitim, proje, konferans ve araştırma çalışmalarıyla öne çıkıyor.
TR Düşünce Kulübü, bugüne kadar 40 kez düzenlenen "Çay Simit Kahvaltılı Söyleşi" programları ve “Düşünce İklimi” konferans serileriyle özellikle dikkat çekiyor. Her biri kendi alanında uzman çok sayıda konuşmacıyı ağırlayan bu etkinlikler, toplumsal meselelerde çözüm odaklı fikirlerin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor.
Akademisyenlerden siyasetçilere, yazar ve sanayicilerden meslek birliklerine kadar çok geniş bir yelpazeyi buluşturan bu buluşmalarda, özgürce ifade edilen fikirler toplumun çok sesliliğine zemin hazırlıyor.
2022 yılında bu çalışmalarını ‘En başarılı sivil toplum kuruluşu’ ödülüyle taçlandıran dernek, geçen hafta sonu 6’ıncı genel kurulunu yaptı.
Aralarında İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, AK Parti MKYK Üyesi ve geçen dönem Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, geçen dönem İYİ Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, bir önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de bulunduğu çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisinin katıldığı genel kurulda divan başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Yüce yaptı.
Dernek genel başkanlığına yeniden aday olan ve üyelerin oylarıyla güven tazeleyen Ercan Yakut, yaptığı teşekkür konuşmasında 3 yıl sonra yapılacak genel kurulda aday olmayacağını belirterek, ’15 yıl bayrağı taşıdım. Yönetimdeki arkadaşlara sesleniyorum. 3 yıl sonra üç adaylı kongreye hazırlanın’ mesajını verdi.
TR Düşünce Kulübü’nde yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu.Ercan Yakut, Abdullah İnce, Aydın Samast, Cevriye Koç Selova, Fatih Okumuş, Gülay Reşitoğlulları, Halil Bıçak, İlyas Kavçan, İrfan Şengül, İsmail Gerim, Gübra Güler, Mahmut Çiftçi, Mehmet Arif Nurdağ, Mehmet Er, Mehmet Nedim Kurum, Mehmet Türker, Mustafa Bayrak, Mücahid Veysel Aydın, Necati Turan, Nurcan Sözeri, Ömer Abdullah Aydın, Ömer Cihat Bay, Semih Öz, Servet Taşdelen, Sevil Göksel’
Başkanlığına Mudanya Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Mollasalih’in yapacağı derneğin Yüksek İstişare Kurulu’nda da Halil Ağa, Aysın Komitgan, Orhan Miroğlu, Orhan Kadiroğlu, Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Prof. Dr. Abdullah Işıklar, Selahattin Adıgüzeller, Namık Göz, Prof. Dr. Basri Çelik, Murat Hallaçoğlu, Bayram Vardar, Mehmet Çoruh, Yaşar Türk, Mustafa Işık, İsmail Akıl yer aldı.
FARUK ÇELİK NEDEN KENDİNİZE GELİN ÇAĞRISI YAPTI?
Suriye’de değişimin hızına yetişebilmek mümkün değil. Tüm ülkeler yeni duruma göre pozisyon almaya çalışırken, Türkiye hem tarihi bağları hem de milyonlarca sığınmacıya kucak açması dolayısıyla bir adım önde.
Bunun yanı sıra Suriye’deki değişim ve yeni yol haritasının ne olacağı konusunda, her akşam televizyon programlarında saatlerce süren yorumlar yapılıyor. Değişimin lideri Colani’nin kıyafetinden Şam sokaklarında hangi paranın geçerli olduğuna kadar yüzlerce ayrıntı saatlerce konuşuluyor.
En önemli konulardan biri ise Suriye’nin kuzeyindeki terör oluşumlarının ne olacağı konusu.
Televizyonlarda o kadar çok yorumlar ve senaryolar üretiliyor ki ekran karşısındakiler hangisine inanacağına şaşırıyor. Suriye’deki gelişmeleri bu ülkede iç savaşın başladığı 2011 yılından beri takip eden ve o günlerden beri isabetli yorumlarda bulunan uzun yıllar Bursa milletvekilliği ve bakanlık yapan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, ekranlardaki ‘kıyamet senaryoları’na sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Suriye’deki son gelişmeleri muhalif yorumculardan televizyonlarda izlerken ‘hayret’ ettiğini vurgulayan Çelik, devamında şu değerlendirme ve eleştiride bulundu:
‘Her gün Türkiye için bir kıyamet senaryosu üretiyorlar. Gelinen noktada Suriye’de ülkemiz adına bir başarının olduğu açık,8 aralık öncesinden durum çok çok iyi. Tabii ki ihtiyatlı olmak lazım davullu zurnalı bir yaklaşım doğru değil ama gelinen noktadaki kazanımı görmemek iktidara karşı olacağım diye zoraki yorumlar yapmak inanın ayıp oluyor. Bu yaklaşım kutuplaşmanın zirvesidir Beyler kendinize gelin’
Çelik , haklı; Çok seslilik ve basın özgürlüğü elbette ki Türk demokrasinin en önemli unsurlarından biri ama bunu yaparken ülke çıkarlarını da göz ardı edilmemesi lazım.
ARNAVUT KOALİSYONU KABULÜNDE BURSA VEKİLLERİ
Balkan göçmenlerinin en yoğun yaşadığı kentlerden biri Bursa. Dolayısıyla Türkiye’nin Balkan politikasının oluşması ve iki ilişkilerin geliştirilmesinde de Bursa’nın her alanda etkisi var.
Geçtiğimiz gün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'daki Türk siyasi parti liderleri ile Arnavut Koalisyonu (VLEN) liderlerini ayrı ayrı kabul etti.
Kurtulmuş, Hak ve Demokrasi Hareketi (HDH) Başkanı Salih Murat ve beraberindeki HDH mensupları, Ensar Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Süleyman Baki, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Kuzey Makedonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Beycan İlyas ve Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç’ı, daha sonra Arnavut Koalisyonu (VLEN) liderleri Demokratik Hareket Partisi Genel Başkanı, Başbakan Birinci Yardımcısı, Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı İzet Meciti, BESA Partisi Genel Başkanı ve Kalkandelen Belediye Başkanı Bilal Kasami, İyi Yönetişimden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Arben Fetai ve Alternativa Partisi Genel Başkanı Zekeriya İbrahimi'yi kabul ederek görüştü.
Görüşmelerde, Türk toplumunun sorunlarının ele alınmasının yanı sıra siyasi hayata katılımlarının daha etkinleştirilmesinin, Türk siyasi partileri arasındaki birlik ve beraberliğin artırılmasının önemi vurgulandı.
Kabullerde, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Türkiye-Kuzey Makedonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu ile Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy da yer aldı.