Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya’da bir yıllık görev sürecinde hayata geçirilen projeleri ve kentin gelecek vizyonuna ilişkin hedeflerini “Başka 1 Mudanya: Yeni Bir Bakış, Yeni Bir Anlayış” başlıklı toplantıda anlattı.
Montania Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP İlçe Başkanı Kurtuluş Furkan Atalay, belediye meclis üyeleri, İYİ Parti İlçe Başkanı Ersin Erdönmez, Deva Partisi İlçe Başkanı Mehmet Özalp, muhtarlar ve basın mensupları katıldı.
Mudanya’yı geleceğe hazırlayan yolculuğun birinci yılını geride bıraktıklarını belirten Başkan Dalgıç, “Bu süreçte zorluklarla da karşılaştık, bunlardan tecrübeler kazandık. Ama en önemlisi, her adımda halkımızın güvenini, desteğini ve sevgisini hissettik. Bu bize güç verdi, yön verdi’ dedi.
Toplantının mottosu ‘Bir başka Mudanya deyince bazı dostlarımız aslında ürkebilirler’ diyen Dalgıç, şunları söyledi:
‘Biz Mudanya'yı olduğu haliyle seviyoruz. Başka bir Mudanya derken, Mudanya'nın başkalaşmasını, değişmesini istemiyoruz. Başka Mudanya'dan kastımız, farklı bir bakış, yeni bir anlayışla Mudanya'nın korunmasına yönelik yönetimsel bir tabirdir. Biz Mudanya'yı olduğu gibi korumak, kaybettiği değerlerini yerine koymak istiyoruz. Mudanya'yı değiştirmek değil, bu haliyle herkesin yaşamaktan keyif aldığı, daha uygarca yaşadığı, imkanlarının çok olduğu, kültürün, sanatın eskiden olduğu gibi daha da yoğun şekilde Mudanya'mızda hissedilmesini istiyoruz’
Güvenli bir kent inşa etme ve kenti afetlere karşı dirençli hale getirme hedefi doğrultusunda göreve gelir gelmez çalışmaya başladıklarını anlatan Dalgıç, Bina Envanteri ve Deprem Risk Analizi çalışması hakkında bilgi verdi.
Dalgıç’ın verdiği bilgiye göre, Mudanya’da sahile yayılmış riski büyük olduğu bilinen 11 mahalledeki bütün yapılar tek tek incelendi. 82 bin bin nüfusun yaşadığı alanda 8 bin 217 yapı 54 bin 882 bağımsız bölüm incelemesini gerçekleştirilerek deprem risk seviyeleri belirlendi.
Dijital ortama aktarılan veriler ise pek de iç açıcı değil. 54 bin bağımsız bölümün yüzde 60’ı yüksek ve çok riskli.
Dönüşümle ilgili hem Mudanya hem de Bursa Büyükşehir belediye meclisinde bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Dalgıç, ‘Bu dönüşümü nasıl yaparız bu dönüşümü nasıl gerçekleştiririz çünkü sonuçta burada bir hayat riski var. Sizleri korkutmak istemem ama şu anda her an beklediğimiz bir deprem var. Sahilimizden fay hattı geçiyor. Bu deprem biz hazırlanamadan olursa çok üzülürüz. Mudanya’yı toparlamakta zorluk çekeriz’ mesajını verdi.
Toplantının soru-cevap bölümünde Dalgıç’a dönüşümün nasıl gerçekleşeceğini ve belediyenin bu konuya öncülük yapıp yapmayacağını sordum. O da yanıtladı. Yerinde dönüşümle ilgili ilk adımı attıklarını tekrarlayarak, binasını yerinde yapmak isteyenlere aynı yükseklikte, aynı taban alanında izin verdiklerini söyledi.
‘YOĞUNLUĞU ARTTIRIRSAK YANDI GÜLÜM KETEN HELVA’
Mudanya’nın deprem dirençli hale gelmesi için bunun yetmeyeceğinin altını çizen Dalgıç şöyle devam etti:
‘Herkesin cebinden bunu yapacak imkânı yok. Ucuz kaynak da yok. Aslına bakarsanız merkezi hükümetin üzerine düşen bir şeydir çünkü yaşam hakkı anayasal bir haktır. Yaşam hakkını koruyacak şekilde bu işlere kaynak ayırmak da merkezi idarenin en temel görevidir. Maalesef 30 yıldır bununla ilgili bir şey yapılmıyor. Hızlı davranmamız gerekiyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz birtakım planlarımız var. Ödevlerimiz de var. Her şekilde bir para lazım. Bu parayı ya vatandaş kendi cebinden verecek ya da dışardan biri gelecek onun namına yapacak. Tabii onun namına yapılırsa iki alternatif var; ya devlet baba gelir onun namına yapar ve al kardeşim zamanın da ben sorumluluğumu yerine getirmedim. Çürük binalarda yaşamaya mahkûm ettim. Benim de sorumluluğum var yapıyorum sana der, ki bu gerçekçi değil. Yahut yatırımcı gelecek. Yatırımcı dediğinizde bu inşaatı yapacak vatandaşa kendi evini verecek kendisi de kendisine kalandan bir şekilde bunun karşılığını yapacak’
Kiptaş ve Burkent’in de benzeri çalışma yaptığının altını çizen Dalgıç, Mudanya’da yaşanan rezerv alan sıkıntısına dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesinin emsal kararına neden karşı olduklarını şöyle anlattı:
‘Mudanya’da elimizi zora sokan konu rezerv alanımız yok. Yani her tarafımız zeytinlik olduğu için zeytin yasasından dolayı elimiz çok sıkıntıda ama bizim arkadaşlarımız bununla ilgili çalışıyorlar. Plan proje bölümü kentsel tasarım müdürlüğü. Biz rezerv alan nerede yaratabiliriz mevcut yerleşimin içinde nasıl deplase edebiliriz diye. Biz çalışıyoruz. Ama bu arada Büyükşehir’den de bir plan notu geçti. Geçen mecliste kentsel dönüşümle ilgili. Ada bazında kentsel dönüşümlerde emsal artışı verecek bir plan notu geçti. Ben kişisel olarak taraftar değilim. Daha doğrusu taraftar yanlış oldu. Ben Mudanya için bunun doğru çözüm olduğunu düşünmüyorum. Mudanya’da bir de ada bazında yoğunluğu arttırırsak yandı gülüm keten helva çıkamayız işin içinden yaşanmaz bir yer haline gelir. Bizim Mudanya olarak çözümümüz yoğunlaşmak değil, seyrelmek olmalıdır. 322 kilometrekarelik bir ilçeyiz biz sadece şu kadarlık yerine yerleşiyoruz. Buranın 40 sene önceki nüfusu şimdi 150 bin kişi yaşıyoruz. Kaynaklarımız da buna yetmiyor’
KÜLTÜREL MİRAS VE MAHİR POLAT’A ALKIŞ
Kentin kültürel miraslarını yaşama kazandırmak için önemli çalışmaları yürüttüklerini anlatan Başkan Dalgıç, bu amaç doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı (İBB Miras) ile protokol imzaladıklarını belirtti. İBB Miras’ın başındaki Mahir Polat’ın önemli bir bilim insanı olduğunu vurgulayan Başkan Dalgıç, cezaevinde bulunmasının herkesi üzdüğünü belirterek, “Kendisi gençlik yıllarından bu yana rahatsızlık yaşıyor. Buna rağmen, bu kadar bilinen, tanınan bir insanın kaçma, delil karartma ihtimali olmamasına rağmen cezaevinde tutulması üzüntümüzü daha da fazlalaştırıyor” dedi. Dalgıç’ın konuşması, salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.
Konuşmasının başında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki en önemli belge olan Mudanya Mütarekesi’ne geniş yer ayıran Dalgıç, şöyle devam etti:
‘Benim için Mudanya Mütarekesi gerçekten çok önemli. Bunu yeterince anlatamadığımızı da hep söylüyorum. Tüm Türkiye’de Mudanya Mütarekesi’nin önemini anlatmalıyız. Şu ana kadar sebeple bilemediğimiz saiklerle ders kitaplarında sadece bir satır olarak geçiyor Mudanya Mütarekesi. Savaş bitti, Mudanya’da mütareke yapıldı. O yüzden bunu anlatmamız lazım. Bugün sokaklarda eylem yapan, sokaklarda hakkını, adaleti, hukuku arayan tepkisi gösteren kendi geleceğinin mücadelesini veren gençlerimizin Mudanya Mütarekesi’ni bilmeleri ve oradan aldıkları güçle daha gür sesle dile getirmesi gerektiğine inanıyorum’