TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi inşaat mühendislerinin istihdamı, çalışma koşulları ve özlük hakları hakkında yaşanan sorunlarını geçen hafta düzenlediği basın toplantısında gündeme taşımıştı.
İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, bu toplantıda, ‘emeğimizin karşılığını ve yeterli istihdam, adil atama istiyoruz diyerek, ‘Her sarsıntıda yürekleri ağza getirmeyen sağlam yapılar üretmek, her yağmurda sele teslim olmayan güvenilir şehirler inşa etmek, ülkemizi can pazarına dönüşmeyen emniyetli yollar ile kuşatmak ve mesleğimizi ilgilendiren her alanda güvenli yaşam alanları yaratmak için sabırsızlanan inşaat mühendisleri düşük ücretlere, uzun mesailere, insani olmayan ağır çalışma koşullarına, baskıya, tehdide, güvencesizliğe mahkum ediliyor” demişti.
Kayalar, emeklerinin karşılığını istediklerinin de altını çizerek yeterli istihdam ve adil atama beklediklerini sözlerine eklemişti.
Dün, İMO Bursa Şubesi, gönderdiği araştırma ile Başkan Küçükkayalar’ın basın toplantısında dile getirdiği durumu rakamlarıyla ortaya koyuyor. 135 bin üyesi bulunan İMO Genel Merkezi tarafından 4 bin 047 mühendisle yapılan anket, 100 sayfalık rapor haline getirilmiş. Çok geniş ve detaylı hazırlanan rapordan bazı bölümleri aktarmak istiyorum:
-Her on inşaat mühendisinden üçü işsiz. (yüzde 28,2). Bu oran kadın mühendisler ve genç mühendisler arasında çok daha vahim boyutlardadır. Kadın inşaat mühendislerinin yüzde 47,1`i, 35 yaş altındaki inşaat mühendislerinin 48,3`ü işsiz. Kısacası iki genç inşaat mühendisinden biri ve iki kadın mühendisten biri işsiz.
- Her iki inşaat mühendisinden biri asgari mühendislik ücretinin altında gelir elde ediyor. Daha da kötüsü çalışanların yüzde 27,5`i ise asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor.
-Mühendislerin büyük çoğunluğu borçlanmak zorunda kalmaktadır (yüzde 58,9). Her iki mühendisten biri kredi kullanıcısı (yüzde 51,7).
- Kamu kurumlarında istihdam mühendisler açısından neredeyse ortadan kaldırılmış. Çalışan on mühendisten yalnızca ikisi (yüzde 18,8) kamuda çalışıyor.
- Özel sektörde ücretli çalışan her on mühendisten ikisi (yüzde 19,5) ek iş yapmak zorunda kalıyor.
- Mühendislerin yüzde 79,2`si gelecek için kaygılı. Gelecek kaygısı kadın ve genç mühendislerde daha yüksek.
-Birçok meslekte olduğu gibi mühendisler de yurt dışına gitmek istiyor. (yüzde 65,4). 35 yaş altı mühendislerde ise bu oran yüzde 82,3.
- Kendi işyerinde faaliyet gösteren inşaat mühendislerinin yüzde 88`inin iş hacmi azaldı.
ÇÖZÜM İÇİN NELER ÖNERİLDİ?
Bu çarpıcı durumu anlattıktan sonra tekrar İMO Bursa Şube Başkanı Küçükkayalar’ın açıklamasına dönelim. Sorunu, sebeplerini ve çözümünü bildiklerini söyleyen Başkan Küçükkayalar, karar alma mekanizmalarında yer alan ve alacak olanlara taleplerini 16 maddeyle sıraladı:
Bu köşeden çözüm önerilerinin tamamını vermek mümkün değil ancak en yakıcı problem olan işsizliğin son bulması için olanları aktarayım. Küçükkayalar’ın birinci önerisi kamu ve özel sektörde istihdam yaratılması, bunun için bin 500 metrekare üzerindeki her inşaatta şantiye şefliğinin tam zamanlı bir iş olarak yürütülmesinin sağlanması.
Özel sektördeki inşaat mühendislerinin meslek kodlarının SGK kayıtlarında yer alması ve asgari mühendislik maaşı ile çalışmalarının sağlanması, yapı denetim hizmetleri kamu görevi sayılmalı, bu hizmetleri yerine getiren mühendislerin gerçekleştirdikleri kamu görevinden doğacak güvence ile koruma altına alınması,
Kamu yatırımlarında genç mühendis istihdamı zorunlu hale getirilmeli, işin nitelik ve hacmine uygun sayıda genç inşaat mühendisi istihdamı ihale şartları içerisinde yer almalı.
En önemlisi de kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli, taşeron olarak çalışan mühendislerin kadroya geçirilmesi.
Bir zamanların gözde mesleğinin bu duruma düşmesi gerçekten üzücü. Umarız İMO’nun çağrıları ilgililerden gerekli karşılığı bulur.
TOFAŞ BURSA ANADOLU ARABALARI MÜZESİ 20 YAŞINDA
Yıllar ne çabuk geçiyor. Tofaş’ın Umurbey Mahallesi’ndeki müze açılışı dün gibi hatırımızda.
Gerçekten Anadolu’daki binlerce yıllık araba kültür ve birikimini, otomotiv sanayinin gelişimiyle birlikte aktaran ve Tofaş’ta üretilen motorlu araçlara uzanan tarihsel bir kurgu sunan müze, otomotiv sanayinin temelini atmış olan eski ustalara, yeni ustalardan bir teşekkür niteliği de taşıyor.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, sanat galerisi ziyaretçileriyle birlikte 2002’den bu yana toplamda bir milyon ziyaretçiyi ağırladı. Bursa Umurbey Bilgi Parkı Kompleksi’ndeki müze bünyesinde yer alan Tofaş Sanat Galerisi, 20 yılda pek çok sergiye ev sahipliği yaptı.
Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçeklerin yer aldığı doğal ortamla da ziyaretçilerinin keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor. Haftanın altı günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze, ayrıca cep telefonlarından indirilebilen “Tofaş Müzesi” uygulaması aracılığıyla sesli rehber eşliğinde de gezilebiliyor.
Müzede, otomotiv sanayinin gelişimi, yüzlerce yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak, at arabası ve fayton imalatından, Anadolu tarihinin çeşitli dönemlerini yansıtan araba örneklerine, Türkiye’nin farklı yörelerine ait, her yörenin coğrafi yapısına göre imal edilmiş arabalar ve ait oldukları dönemler hakkında ipuçları veriyor. Anadolu tasarım tarihinin değerli ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunan müzede ayrıca, Tofaş tarafından üretilen ilk araç olan Murat 124 ve yine Tofaş’ın ürettiği güncel/ farklı modeller de sergileniyor.
Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, 200 yıllık kara dut ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçekle de ziyaretçilerinin doğal ortamda keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor.