Üçlü fay hattı kıskacındaki Bursa’nın depreme dirençli kent haline gelmekten başka çaresi yok. Kentsel dönüşüm ise herkesin diline pelesenk olmuş, proje üretilsin, vatandaş da elini taşın altına koysun. Mudanya’da geçtiğimiz günlerde binasını yenilemek isteyen vatandaşların başına gelenler ibretlik bir öykü.
Öykünün kahramanı Mudanya’da oturan ve ismini yazmayacağım bir vatandaş…
Bursa’nın deprem riski altında bulunduğunu ve özellikle Gemlik’ten başlayıp Mudanya’ya kadar uzanan fay hattının ciddi tehlike oluşturduğunun farkında olan bu vatandaş ve komşuları kentsel dönüşüm projelerinin çok uzun bir süreç olduğunu bildiği için 10 daireli binayı kendileri yenilemek için harekete geçer.
İlk adres Mudanya’nın yeni belediye başkanı Deniz Dalgıç olur. İnşaat mühendisi de olan Dalgıç, kendisini ziyaret eden bina sakinlerini dinler.
Mevcut yasal mevzuata göre bina güçlendirmesi yapılırsa eski ruhsat geçerli ve imarla ilgili her hangi bir izin almak gerekmiyor. Binayı yıkıp aynı yükseklikte ve aynı sayıda daire yapmak isterseniz yeni mevzuat buna izin vermiyor.
Başkan Dalgıç bina sakinlerine hak verir. Başkanın da bir talebi olur; siluet bozulmasın. Bina sakinleri zaten aynı yerde aynı yükseklikte olacağı için görüntüde de bir değişiklik olmayacağını, güçlendirme yapsalar da aynı binanın yerinde duracağını anlatılar.
Başkandan olumlu yanıt alan bina sakinleri hemen kolları sıvar ve Mudanya belediyesine taleplerini içeren başvuruyu yapar. Aradan epeyce uzun bir süre geçtikten sonra belediyeden gelen yanıt bina sakinlerini şaşırtmıştır; yeni yapılacak bina yeni imar mevzuatına göre olmalı. Talep ret edilmiştir.
Başkana rağmen bay bürokrasi yine iş başında…
Bina sakinleri adına başkanla görüşen vatandaş, bu kez direkt başkana mektup yazar. Ancak mektuba yanıt gelmeyince bu kez yeniden randevu talep eder ancak yine Mudanya belediyesi kapı- duvar.
Şimdi vatandaş ne yapsın? Bir yanda her gün dile getirilen deprem tehdidi, diğer yandan vatandaşın da konuyla ilgili destek olması çağrıları ve ortaya çıkan tablo…
Bakalım Mudanya’daki duyarlı bu insanların sesine kim kulak verip de bürokrasi engelinin aşılmasını sağlayacak.
OLASI BURSA DEPREMİNDE BÜYÜK RİSK; ANKARA-İZMİR YOLU KULLANILAMAYACAK
Depremle başladık onunla devam edelim. Önceki gün AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eyübhan Avcı’nın borla zemin güçlendirme projesinde elde ettiği başarıyı dünkü yazımda anlatmıştım.
Eyübhan Avcı ile Bursa depremi konusunu ise bugüne bırakmıştım.
Bursa’nın hem Marmara’daki KAF’ın kuzey kolu, hem Gemlik’ten Mudanya’ya uzanan güney kolu ve şehir içinden geçen fay hatları dolayısıyla İstanbul’dan daha çok deprem riski altında bulunan bir kent olduğunun altını çizen Avcı, ‘Bursa, ‘ Biz burada deprem olacağından daha çok depreme karşı dirençli miyiz sorusunu sormamız gerekir’ dedi.
Avcı’ya göre, Bursa geneline bakıldığında Uludağ’ın yamacından Osmangazi ve Yıldırım’ın Nilüfer’e kadar giden ova kısmı riskli bölge olarak sayılıyor. Bunun dışında Gemlik ve Mudanya’nın bulunduğu sahil kesimleri sıvılaşma açısından duyarlı alanlar.
‘ Şunu söyleyebiliriz bir deprem olduğunda bu alanlar fazla bir yıkım olmasını öngörüyoruz’ diyen Avcı, şöyle devam etti:
‘Bunun için depreme uyumlu yapılar yaparak olası deprem hasarlarını minimuma indirmemiz gerekiyor. Depremden beri iki ayda bir deprem bölgesine gidip incelemeler yapıyoruz. Hem zemin hem de binalarda hasar neden kaynaklandı? Bununla ilgili çok ciddi hasar tespit çalışmalarımız var. Bursa’ya bakarsak en çok Hatay iline benziyor. İskenderun’da ciddi sıvılaşma kaynaklı hasarlar gözlendi. Mudanya ve Gemlik sahillerimiz İskenderun’a oldukça benziyor. Antakya’da da yumuşak zemin Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım da tipik Antakya birebir benziyor’
Zeminin ne kadar önemli olduğunu Kahramanmaraş merkezli depremlerin bize gösterdiğini de ifade eden Avcı, ‘Biz hep şunu soruyoruz yapılar hasar alır mı almaz mı? Yapılara kadar yollar var. Ana merkez yolumuz var. Ankara-İzmir yolu orada bir deprem olması durumunda bizim öngörümüz o yolun iptal olacağı. Bununla birlikte köprüler, ulaşım hatları tamamen hasar görecek. Hasar alacağı yönünde çalışmamız var. Çünkü bazı bölgeler sıvılaşma özelliği olan yerlerden geçiyor. Hatay’da bunu gördük’
ERKAN AYDIN’DAN İMAMOĞLU’NA ZİYARET VE DESTEK
Erkan Aydın, üç dönem milletvekilliğinin ardından mart ayında yapılan yerel seçimlerde üçüncü kez aday olduğu Osmangazi Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu.
Aydın, milletvekilliği yaptığı dönemde İstanbul seçimlerinde aktif görev almış ve İmamoğlu’nun kampanyaları ve sandıklara sahip çıkılması konusuna destek vermişti.
Aydın, dün yargılanması nedeniyle gündemde olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu makamında ziyaret ederek destek verdi.
İmamoğlu ile çekilen fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınlayan Erkan Aydın, görüşmeyle ilgili şunları söyledi:
‘Osmangazi’mizde hayata geçirdiğimiz sosyal demokrat belediyecilik anlayışını geliştirmek ve kentlerimiz arasında kuracağımız sıkı ilişkilerle bu anlayışı daha ileriye taşımak için verimli bir buluşma oldu.Tabi ki, bu süreçte @ekremimamoglu Başkanımızın “#Siyaseten” devam eden dava sürecini de konuştuk. İnanın, bizi bu süreçte hiçbir şey yolumuzdan alıkoyamaz. Daha yaşanabilir bir kent ve ülke için, mutlu yarınların hayalini kurarak halkımızı hak ettiği hizmetlerle buluşturmak için kararlılıkla, azimle ve inançla çalışıyoruz; çalışmaya da devam edeceğiz. Çünkü hedefimiz #TamYolİleri!’