Hava Durumu

Kent Konseyi, Bursa Anayasası’nı Bursalılara soracak

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2024 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 23:03

Bilgi çağından artık, katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışa sahip olan ve geleceğe yönelik bir bakışa sahip yönetim anlayışını ifade eden yönetişim çağına geçiyoruz. Sonuç ve hedef odaklı olaylara yönelmiş, vatandaşa hizmeti esas alan, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir çağdaş bir yönetim biçimine imkan veren yaklaşım ancak şeffaflıkla gerçekleşir.

Bursa’da eksik olan yönetişim. Kimileri bunu ortak akıl olarak adlandırıyor. Yani bu kent artık yönetimde de söz sahibi olmak istiyor. Seçimde sandık başına gidip, oy verdikten sonra 5 yıl oturup izlemek istemiyor. Yöneticilerin de aklına esen projelerle karşılarına çıkmasına itiraz ediyor.

Ortak aklın kullanılması bu dönemde Bursa için daha büyük önem taşıyor.

Nedenine gelince;

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın ‘Kent Anayasası’nı oluşturacak ‘2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’ çalışma yöntemlerini geçtiğimiz günlerde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde kamuoyuyla paylaşmıştı.

Toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, seçim vaatleri arasında yer alan daha yaşanabilir bir kent için Bursa Planlama Ajansı’nı kurduklarını, 88’i uzman 125 personelin görev yapacağı ajansın 2025 yılı sonuna ‘Bursa’nın geleceğine yön verecek 2050 vizyonu kent anayasasının hazırlanacağını açıklamıştı.

Bursa için ortak aklın oluşturulacağı, yönetişimin hayata geçirilebileceği adreslerin başında kent konseyi geliyor. Geçmişte bu mekanizma çalıştırıldığında katılımcı demokrasi konusunda önemli adımlar atıldı.. Merhum Semih Pala’nın Kent Konseyi Başkanlığı döneminde yeni sanayi alanlarına karşı duruşu hala kent hafızasındaki yerini koruyor

Bozbey, daha kampanya döneminde seçildiği taktirde kent konseyinin yeniden yapılandırılacağı mesajını vermişti. Koltuğa oturduktan sonra bu yolda atılan ilk adım başkanlık seçimi oldu. Haziran ayının son günlerinde yapılan genel kurulda, Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Kent Konseyi’nin yeni başkanı olurken 22’şer kişilik asil ve yedek Yürütme Kurulu üyeleri de delegelerin oylarıyla belirlendi.

Seçimle iş başına gelen Aksoy, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanlığı döneminden beri tanıdığımız bir isim. 2011 yılındaki Kent Anayasası’nı hazırlayan ekipte de yer alan Prof. Dr. Aksoy, dün AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programının konuğu oldu. O dönemki bu çalışma maalesef onay alamadı.

Aksoy’a seçimden sonra açıkladığı yeniden yapılandırma kapsamında yer alan Çevre Meclisi ve diğer çalışmalar ile Kent Anayasası hazırlanırken ne görevler üsleneceklerini sorduk.

Bursa Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu olarak büyük bir sorumluluk yüklendiklerinin farkında olduklarını belirten Aksoy, kentin geleceği ile ilgili süreçlere Bursalıların da katılmasının yollarını açacaklarını söyledi.

Hiçbir ayrım yapmadan ve kimseyi ötekileştirmeden tüm paydaşların görüş ve önerilerinin alınarak yönetime aktarılacağı bir sistemi oluşturmaya çalıştıklarını belirten Aksoy, Çevre Meclisi’nin kurulduğunu ve alt komisyonlarının da geçtiğimiz günlerde ‘Satın alma yuvam ol” sloganıyla düzenlediği hayvan sahiplendirme etkinliğinde yer aldığını söyledi.

NİLÜFER’DEKİ MODEL TÜM MAHALLELERE YAYILACAK

Katılımcılığın artması için Mustafa Bozbey’in Nilüfer Belediye Başkanlığı döneminde yapılandırdığı ve İçişleri Bakanlığı’nın da model olarak incelediği mahalle komiteleri mekanizmanın oluşturulmasını gündeme getirerek, bununla ilgili hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Bursa’nın yeni kent anayasasında vatandaşların da yer alması için bu komitelerin yer almasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Aksoy, şöyle devam etti:

‘Bursa, tarih, kültür, turizm ve sanayi şehri olmanın yanında en önemli kimliği tarım kenti olması. Bursa’nın doğal kaynaklarına ilişkin, sürdürülebilir kullanımına ilişkin görüşlerimizi ve projelerimizi oluşturup, 1/100 bin ölçekli planın yapım aşamasında önerilerimizi sunacağız. Bu konuda çok deneyimli bir yürütme kurulumuz var. Bursalıların taleplerini ve önceliklerini rapor haline getireceğiz. Kent Konseyi olan ilçelerde bu çalışmaları onlar yapacaklar’

Çocukları, gençleri, kadınları ve engellileri mutlu edecek çalışmalara imza atılması için çalışmalara yapacaklarını da vurgulayan Aksoy, ‘Onlar mutlu olur gülümserse Başkan Bozbey’in dediği gibi Bursa gülümser’ dedi.

BALABAN’DA GÜZEL BİR MOLA; BURSA HALA YEŞİL VE GÜZEL

Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy program sırasında, 60 yıldan beri devam eden betonlaşmaya karşı Bursa’nın direndiğini ve hala yeşil bir kent olduğunu söyledi.

Gerçekten de Bursa hala birçok kente göre yeşil. Özellikle Uludağ’ın eteklerinde sonbaharın oluşturduğu renk cümbüşünü görmenizi isterim. Geçtiğimiz Perşembe günü Olay Gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, Mudanya Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Mollasalih ile birlikte Balaban Mahalle Muhtarı Şerif Sevcan’ın konuğu olduk.

Yıldırım Belediyesi’nin Balaban Mesire alanının yanı başındaki S.S Balaban Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait kafeteryadaki buluşmamıza önceki Dönem Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Süleyman Öztürk ve AK Parti İsabey Mahalle Başkanı Ali Yurdoğlu da katıldı.

Günlük koşuşturmalar içinde bazen yanı başımızdaki güzellikleri kaçırıyoruz. Hem Yıldırım Belediyesi’nin Balaban Mesire alanı hem de kadınlar kooperatifi kafeteryası gerçekten Uludağ’ın eşsiz güzelliği içinde görülmeye değer mekanlardan biri. Hele sonbaharda bir başka güzel.

DÜNYA BIÇAKÇILARI BURSA’DA BULUŞACAK

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Arjantin’in Tandil kentinde düzenlenen Uluslararası Dünya Bıçak Üretici Başkentleri Birliği toplantısına katılmıştı. Yıldız, 14-18 Ekim tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından gelen bıçak ustalarının ve üreticilerinin katıldığı toplantıdan Bursa adına müjdeli haberle döndü.

Uluslararası Dünya Bıçak Üretici Başkentleri Birliği toplantısının 2027 yılında Bursa’da yapılacağını açıklayan Mehmet Yıldız, “2027 yılında kentimiz, dünyanın dört bir yanından bıçak ustalarını ve üreticilerini ağırlayarak uluslararası bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Bu buluşma, Bursa’mızın zengin tarihini, köklü el sanatları geleneğini ve ustalık kültürünü tüm dünyaya tanıtma fırsatı sunacak. Etkinliğin Bursa’da düzenlenmesi, kentimizin ustalık ve zanaat alanında sahip olduğu prestijli konumun bir kez daha teyidi niteliğindedir. Sanat ve zanaatkârlığın başkenti olan Bursa’mız, misafirperverliği, çalışkanlığı ve kültürel zenginlikleriyle her zaman olduğu gibi farkını ortaya koyacaktır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.