İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2020 yılı başlarında Bursa’da düzenlediği basın toplantısında, artık iktidarın hazırladığı suni gündemleri tartışmak yerine sahaya inerek, vatandaşların sorunlarını dile getireceklerini açıklamıştı.
Akşener, bu strateji doğrusunda yürüttüğü çalışmalarla Anadolu’yu karış karış gezdi. Sorunları grup toplantılarına taşıdı, hatta gezilerinde konuştuğu vatandaşları kürsüye çıkardı. Bu çalışmaların sonucu da anketlere yansıdı.
İYİ Parti lideri son aylarda ziyaret ettiği kentlerde iş dünyası temsilcileri ile de bir araya geliyor. Bugüne kadar 16 ilde gerçekleşen toplantıların benzeri 22 Eylül’de Bursa’da yapılacak. ‘Bursa İş Dünyası ile Büyük Buluşma’ adı verilen toplantı diğer illerden daha geniş katılımlı olacak. Toplantıya Akşener’in yanı sıra İYİ Parti’nin ekonomi kurmayları TBMM Grup Başkanımız Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale ve TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta katılacak.
Sanayici ve iş insanlarına İYİ Parti’nin ekonomide kurtuluş planı ana başlığı altında, ‘Acil İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı’ ile ‘İstikrarlı ve Üreten Türkiye’ konuları anlatılacak. Sheraton Otel’de saat 14.00’te başlayacak toplantı basına açık olacak ve iş insanları da görüşleri açıklayabilecek.
Programının tanıtımı amacıyla İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun düzenlediği basın toplantısına, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan İYİ Parti GİK Üyeleri Müberra Çakır, Hasan Toktaş ile İYİ Parti Bursa İl Başkan Yardımcıları ve iş insanları komisyonu üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında ‘İş insanlarımız da sahipsiz bırakıldı’ başlıklı bir değerlendirme yapan Türkoğlu, iki yıllık görev sürecinde bugüne kadar yarısından fazlası sahada, meydanda ve alanda olmak üzere 259 basın toplantısı yaptıklarını ve vatandaşlarla sürekli iç içe olduklarını söyledi.
‘Türkiye’de ve Bursa’da işler hiç ama hiç iyiye gitmiyor’ diyen Türkoğlu, bunun kötü yönetimin bir sonucu olduğunu savundu. İş dünyasına gerçekleştirdikleri ziyaretlerdeki tespitleri hakkında da bilgi veren Türkoğlu, Bursa’da ihracatın duraklama devrine girdiğini ve enerji ve hammadde gibi girdi maliyetlerindeki artış sürerse, duraklama devrinin yerini gerileme devrinin alacağını savundu.
Türkoğlu, konuşmasında Bursa’nın sanayi üretimiyle ilgili bilgi verirken, mevcut üretimin yüzde 55’nin plansız sanayi alanlarında olduğuna dikkat çekti. Bu tespit üzerine toplantının soru-cevap bölümünde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın yeni dönem için adaylık açıklamasında dile getirdiği KOBİ OSB ile ilgili İYİ Parti’nin görüşü soruldu.
‘Plansız sanayinin şehrin çıkmasını destekliyorum’ diyerek sözlerine başlayan Türkoğlu, şöyle devam etti:
‘KOBİ OSB mantığı da doğru. Bizim itiraz ettiğimiz şu; Esnaflar Çataltepe’ye çıkarılacaktı. 15 yıl oldu. Esnaf perişan edildi. Bu kötü örnekleri gördüğümüz için endişeler taşıyorum. Her kesimden görüş alınsın ve planlama yapılsın. Doğayı, tarımı etkilemeyecek şekilde yapılsın. Bununla ilgili sorunumuz yok. Ancak sorun şu önce bir rant belirleniyor ve o ranta göre planlama yapılıyor. Adrese teslim işlerden rahatsızlık duyuyoruz’
TATLIOĞLU: ŞEFTALİ BAHÇESİNE FABRİKA, FABRİKA ARAZİNE CEVİZ OLMAZ
‘Sanayinin önü kesilemez’ sözleriyle konuşmasına başlayan İsmail Tatlıoğlu da, nitelikli sanayi bölgelerinin kurulması ve Bursa’nın planlanması konusuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:
‘Yani bu bizdeki tabiriyle şeftali dikilecek yere fabrika, fabrika yapılacak yere de ceviz dikme arayışının ötesinde Bursa’nın bütün hinterlandına ve ekolojiye dikkat etmek lazım. Bunun temeli de ranttan uzak bir saniyeleşme projesi. Bu sanayileşme ve OSB’ler çerçevesinde bu işin biraz emlakçilikten uzak bir tutumla yapılması lazım. Türkiye’de şöyle bir sorun var. En çok Bursa’da yaşıyoruz. Bu işin gayri menkulü yatırımdan daha fazla. 100 tezgahlı bir tekstil fabrikası yatırımı aşağı yukarı 5 milyon dolar tezgahları 10 milyon dolar fabrika ve arazi tutuyor. Bugün bin dolar metrekaresi olan yerler var. Böyle sanayicilik olmaz sermayeyi gayri menkule akıtan bir yapı var’
Hem sanayi hem de konut sahibi olmak isteyenler için arazi rantı sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Tatlıoğlu, sosyal politikalar gereği devletin konut ve sanayi için arsa üretmek zorunda olduğunu kaydetti.
ADI ULUDAĞ AMA SAPANCA’DA YAPILIYOR
Selçuk Türkoğlu’nun konuşmasında dile getirdiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin bu yıl Sapanca’da yapılması konusu daha önce dikkatimi çekmişti. İlk başladığı günden beri o zamanlar çalıştığım basın kurumu dolayısıyla en yakın takipçilerinden biriydim. Tüm konuşmaları habere çevirir ve yayınlardık.
Türkiye ve dünyanın ekonomi ve iş dünyasının en önemli isimleri bu toplantılara konuk olurdu. Aralarında Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi hükümetin ekonomi politikalarını yöneten isimler de bu toplantılarda önemli değerlendirmelerde bulunur ve yeni hedefleri burada açıklardı.
Türkoğlu konuşmasında 2012 yılında 50 iş insanı ve 650 izleyicinin katılımıyla başlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin yıllar içinde gelişerek Türkiye'den ve dünyadan üst düzey 110 konuşmacı ve yaklaşık 2 bin katılımcıya ulaştığını ve Bursa’ya mal olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
‘Zirve bu yıl nerede yapılacak biliyor musunuz? Sapanca’da! İş dünyasının yıllardır büyük ilgi gösterdiği ve 11'inci yılını dolduran Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin, 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında Sapanca'da gerçekleşecek olması, sizce de çok şey anlatmıyor mu? Zirvenin adı Uludağ, patenti Bursa’ya ait ve Sapanca’da yapılıyor. Doğrusu sözün bittiği yerdeyiz!