Türkiye, 12 yıl önce kalkınmanın bölgesel planlanıp desteklenmesi amacıyla kalkınma ajansları modeline geçmişti.
Kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın yaptığı çalışmaları kurulduğu günden beri yakından takip ederim. Son yıllarda katıldığım birçok etkinlikte BEBKA imzasını gördüğüm için sık sık her taşın altından çıkan kurum nitelendirmesini yapıyorum.
Harmancık, İznik, Gürsu’daki ekoturizm tesislerinde, kimi zaman Mustafakemalpaşa Karaoğlan köyünde manda evi projesinde karşımıza çıkan BEBKA’nın çalışmaları kırsal alanlarla da sınırlı değil. BTSO ve OSB’lerin projelerin de gördüğümüz BEBKA proje destekleri, son yıllarda eğitim ve girişimciliğin desteklenmesi alanına yöneldi. Ajans, 2010-2020 döneminde 316 milyon liralık destekte bulundu. Kur değişimi hesaba katılırsa bu rakam 750 milyon liraya denk geliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) gelecek dönem faaliyetlerini ve planlanan destekleri BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, dün düzenlediği toplantıda anlattı.
BEBKA’nın yeni binasını ilk kez gördüm. Bu binanın Bursa ve BEBKA’ya kazandırılmasında geçen dönem Genel Sekreter olan İsmail Gerim’in büyük katkısı var. Durak da, basın toplantısında binayı anlatırken Gerim’e teşekkür etti.
Bina gerçekten mükemmel olmuş. Ortaokul seviyesinden üniversiteye kadar gençliğin tüm kesimlerinin yararlanacağı bölümler var. Robotik kodlamadan, proje ünitelerine, hatta genç girişimcilerin şirket ofisi olarak kullanabilecekleri bölümlerin yer aldığı bina, önümüzdeki yıllarda Bursa’nın özellikle genç yeteneklerinin buluşma adresi olacak.
Durak da toplantıda özellikle genç istihdamı ve bölgenin girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi konuları üzerinde durdu. Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Ebubekir Günel’in de katıldığı toplantıda, basınla ilgili projeler konusu da ele alındı.
Bursa, Eskişehir ve Bilecik’i kapsayan TR41 Bölgesi’nde girişimcilik ve proje ekosisteminin oluşturulması için yaptıkları çalışmalarla genç projeciler yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, kalkınma ajanslarının 2022-2023 temasının da genç istihdamı olduğunu vurguladı.
Durak’ın verdiği bilgiye göre, bu vizyon doğrultusunda, Beceri Geliştirme Programı, istihdam garantili mesleki eğitim kursları, mesleki eğitim çalıştayları, genç girişimcilere yönelik yazılım-kodlama programı ve kırsalda istihdamı projeleri yürütülecek. Genç istihdamı konusu için yarışmalar, programlar ve kurslar düzenlenecek. BEBKA Gençlik Buluşmaları kapsamında da tüm üniversitelerde organizasyonlar gerçekleştirerek gençler başarılı iş insanları ile bir araya getirilecek. Bu sayede sanayicinin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması noktasında da katkı sağlanacak.
BAHÇE SULANMIŞ, GENÇ FİDANLAR UNUTULMUŞ
Bilgilendirmenin ardından sohbet imkanı bulduğumuz Zeki Durak, bu görevinden önce Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışıyordu. Özellikle tarım ve gıda konusunda yurt dışında doktora yapan Durak’a kendi alanıyla ilgili proje yapıp yapmadıklarını sorduğum Durak, tarımsal kalkınma konusunda, özellikle kadın kooperatifleriyle sık sık bir araya geldiğini ve proje konusunda bilgilendirme yaptığını söyledi.
Girişimcilik, inovasyon ekosistemi konusunda Bursa’nın biraz geride kaldığını ifade eden Durak, ‘İş insanları ve sanayicilerle yaptığımız toplantılarda bu konuyu sık sık gündeme getiriyorum. Onlara, bahçeyi sulamış ancak, çimleri ve genç fidanları unutmuşsunuz hatırlatmasını yapıyorum. Önümüzdeki günlerde proje destekleri ve ortak çalışmalarla özellikle genç girişimciler konusunda ilerlemeler kaydedeceğimize inanıyorum’ dedi.
ÇAKMAK: KARAR ZEYTİNLİKLERİN ÖLÜM FERMANI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanlarının taşınması kararı kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.
Dünkü yazımda, kendi izlenimlerimi yazmıştım. Bugün ise bir uzmanın görüşüne yer vermek istiyorum TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak’a göre bu değişiklik tüm ülke çapındaki zeytinliklerin ölüm fermanı.
Çıkarılan yönetmeliğin yasalara aykırı olduğunu savunan Dr. Çakmak, kullanılan alanın rehabilite edilmesi taahhüdü konusuna dikkat çekti ve ‘ Taahhütlere uyulması konusunda bugüne kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın somut bir yaptırımı olmamıştır. Bunun sadece tepkilerin önünü almaya yönelik, göstermelik bir hüküm olarak kalacağı, geçmiş dönem uygulamalarından anlaşılabilecektir’
Türkiye de zeytinin yetişebildiği şanslı ülkelerden biri olduğunu ve zeytinciliğin Türkiye‘de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde üç buçuğunu oluşturan bir sektör olduğunu hatırlatan Dr. Çakmak, Bursa’daki ekilebilir alanların yüzde 12’sinin zeytinlik olduğunu söyledi. Zeytinliklerin tüm Türkiye‘de olduğu gibi yüzde 75‘i engebeli arazilerde yetiştirilmekte, yüzde 90’ını da sulanama imkanı olmayan araziler olduğunu hatırlatan Çakmak, şöyle devam etti:
‘Engebeli ve sulanamayan alanlarda zeytin yerine ikame edilebilecek başka bir ürün yoktur. Ayrıca da zeytinliklerin 4 mevsim yeşil kalması nedeni ile de önemli bir oksijen kaynağı ve karbon yutak alanlarıdır, Bugün ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir’
Dr. Çakmak, Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi olarak bu yönetmelik değişikliğinin geri alınması için her türlü yasaların verdiği yetki ve sorumluluk çevresinde mücadele edeceklerini ve yasaya aykırı düzenlemenin kaldırılması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.