Hava Durumu

Ercan Özel kolları sıvadı; Yenişehir OSB nasıl kurtulur?

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2024 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 08:11

Türkiye’de ilk planlı organize sanayi bölgesi 60 yıl önce Bursa’da kuruldu. Aradan geçen yıllar içinde OSB sayısı 21’e ulaştı. TEKNOSAB’a kadar tümü plansız olan ve ıslah çalışmaları sonrası resmi unvan kazanan OSB’lerin sayısı bugün 20’ye ulaştı.

Bursa’nın istihdam açısından cazip hale gelmesinin yanı sıra ekonominin lokomotif kentleri arasında yer almasını sağlayan OSB’ler, aynı zamanda kente yoğun göç ve düzensiz şehirleşmesine de neden oldu.

Bursa’da iş dünyasının bir kesiminin hala OSB iştahının kesilmediğini Soğuksu’da görüyoruz. Başta akademik odalar olmak üzere toplumun bir kesimi de Bursa’da yeni OSB ve yeni yük istemiyor. Gerekçeleri ise mevcut OSB’lerde hala kullanılmayan parsellerin olması. Şimdi anlatacağım Yenişehir OSB de bunlardan biri.

Çok da büyük olmayan bir yatırımla cazip hale gelebilecek YOSAB, 2004 tarihinde Yenişehir Belediyesi tarafından kuruldu. Türkiye’de belediye tarafından ilk ve tek OSB olma özelliğini hala koruyan 738 dönümlük alandaki YOSAB’ın ilk yatırımcısı 2006 yılında dünya devi Şişe Cam oldu. Faaliyetlerine devam eden iki fabrikada halen bin 300 kişiye istihdam sağlandı.

Peki, 20 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen Şişe Cam’dan başka YOSAB’a yatırım yapılmadı?

Birincisi YOSAB’ın planlarının araziye göre değil, masa başında parsellenmesinden kaynaklanıyor. Bunun sonucu bazı parseller ise yanlış yerden bölünmüş veya taşınmış. Bunların karşılığında da davalar açılmış ve bu davalar ise halen devam ediyor.

İkincisi arazi oldukça eğilimli bir noktada bazı bölgelerde eğim yüzde 18-20’lere çıkıyor. Bu eğim de fabrikaların altyapı maliyetlerini de oldukça artırıyor. Şu anda bir yatırım yapılmak istense kale surları gibi istinat duvarları yapılması gerekir. 25-30 metreye kadar duvarlar olmalı.

4 yıl önce yapılan bir çalışmaya göre yaklaşık 570 milyon TL, altyapı masrafına gerek duyulmuş. Enflasyon farkları düşünüldüğünde bugün yaklaşık 2 milyar TL civarında bir altyapı masrafı olacak.

31 Mart seçimlerinde İYİ Parti’den Yenişehir Belediye Başkanı seçilen Ercan Özel, süreci yakından bilen bir isim olarak şu anda YOSAB Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapıyor.

Özel göreve başladığında önünde iki seçenek bulunuyordu. Ya kendisinden öncekiler gibi kulağının üzerine yatıp OSB’iy olduğu gibi bırakmak, diğeri burayı yatırım alanına dönüştürmek.

İkinci yolu seçen Özel, Şehir Plancıları, Jeoloji Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri ve Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon kurdu. Ardından İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nin kurucularından ücretsiz danışmanlık alındı ve işin yasal boyutlarının takibi için çalışma başlattı.

Halen YOSAB için yeni imar planı revizyonu hazırlanırken, bölgedeki parseller yeniden şekillendirilerek, hak sahiplerine en doğru şekilde verilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bir yandan da yatırımcılarla görüşmeler ve ortak işbirliği süreci devam ediyor.

YENİ HEDEFİ TARIM OSB AMA YOSAB’I AŞMAK GEREKİYOR

Başkan Özel’in en önemli hedeflerinden biri tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurmak. Yenişehir gibi önemli tarımsal üretimin olduğu ilçe için bu biçilmiş kaftan. Ancak bunun önündeki en büyük engel ise YOSAB. Çünkü bir bölgede yeni sanayi bölgeleri açılabilmesi için mevcut OSB’lerin yüzde 80’inin dolu olması gerekiyor. Başkan Özel de o yüzden YOSAB’ın sanayiciler için cazip hale gelmesi konusunda çaba gösteriyor.

Tarım arazileri ve ova koruma bölgesiyle dolu olan Yenişehir’de ihtiyaç olan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’nin yapılması gecikecek, bu durum da Yenişehir çiftçisinin üretimdeki söz söyleme gücünü kazanamamasına neden olacak gibi görünüyor.

55 bin kişinin yaşadığı Yenişehir’in nüfusunun büyük çoğunluğu tarımla geçimini sağlıyor. Tarımı destekleyici sanayinin ilçeye gelemediği sürece gelişimde hep gerilerde kalacağı muhakkak.

Öte yandan Yenişehir’den yaklaşık 3500 kişi İnegöl veya Kestel’e çalışmak için gidiyor. İş gücü üretimini, ilçede tutmak için Özel’in projelerini hayata getirmesi gerekiyor.

Aslında yeni OSB’ler için planlamalar yapan Bursa iş dünyası için Yenişehir bir alternatif olamaz mı? Üstelik bir sanayi devinin bulunduğu böylesine bir yerin atıl durumda kalması hiç de anlaşılır gibi değil.

SAKER’E ANLAMLI VEFA VE BİR ÖNERİ…

Bursa Büyükşehir Belediyesi, başkanlığı döneminde şehrin yeşil kimliğine önemli katkılar sunan Erdem Saker'in adı, kente kazandığı Soğanlı Botanik Parkı’na verilerek ölümsüzleştirildi.

Yeni adıyla ‘Erdem Saker Botanik Parkı’nın isim değişim törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, geçmiş dönem Belediye Başkanı Erdem Saker ve eşi Bengin Saker katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, düzenlenen törenle Erdem Saker’e gecikmeli de olsa hakkını teslim ettiklerini söyledi. Erdem Saker’in kendi döneminde yaptığı hizmetlerle Bursa’da, çevre kentlerde ve hatta Türkiye’de önemli izler bırakarak hafızalara kazındığını belirten Başkan Bozbey, Erdem Saker isminin yıllarca anılması için Büyükşehir Belediye meclisinin böyle bir karar aldığını söyledi.

Erdem Saker ise Botanik Park’ın oluşumu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bursa Ovası’nın değerli tarım topraklarını korumak amacıyla çalıştıklarını ifade eden Saker, “O dönemde 1/100.000’lik imar planını çıkararak toprakları korumaya aldık. Yakın Çevre Yolu yapıldıktan sonra çevresinde yapılaşma olmaması amacıyla bir koruma bandı oluşturmayı düşündük. Bu doğrultuda toplam 600 dönümlüm alanda Botanik Parkı’nı ve Hayvanat Bahçesi’ni kurduk. İsmimi parka verdikleri için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Botanik parka Erdem Saker adının verilmesi sosyal medyada anında karşılık buldu. İMO Bursa Şubesi geçen dönem yöneticilerinden Cengiz Duman’dan da bir öneri geldi. Yaşarken böyle bir ince davranışın gösterilmesinden dolayı teşekkür eden Duman, ‘Lakin kendisine yapılacak en güzel onurlandırma mevcut sınırların günümüzde imkan varken büyütmektir!’ önerisinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.