Kışı, baharı, yazı Gemlik'ten geliş-gidişlerimde Dürdane tepesinden gözlerim. Kış aylarında kar tipi lastik takmama rağmen inişte hep korkmuşumdur. Kuzey inişi buzlanma yüzünden hep tehlikelidir. Baharın geldiğini ise önce yolun sağındaki badem, ardından kiraz ve şeftali ağaçlarının çiçek açmasından anlarım.
Beyaz pembe çiçekler baharın umudunu aşılar, güneş de yüzünü göstermişse, değme keyfime.
Bu yıl ne kar ne buzlanma gördüm. Badem ağaçları ise şubatın ilk haftasında açıverdi. İnegöl'den dün gelen haber daha endişe vericiydi. Şeftali ağaçları bile çiçek açmış.
İnsanın binlerce yıllık deneyim ve gözlemleri sonucu oluşturduğu doğa döngüsü küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri nedeniyle kaybolup gitti.
Bu mevsimde sıcaklığa aldanarak çiçek açan ağaçların mart ayındaki zirai dondan etkilenmemesi mümkün değil. O yüzden çiftçiler ve uzmanlar endişeli. Korkarım İnegöllü çiftçilerin endişe veren 'Şartlar böyle devam ederse çiftçi bile meyvesini manavdan alır' açıklaması gerçekleşmez.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da kuraklık ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden endişeli.
Yağış oranlarında ortalama değerlerin kullanıldığına dikkat çeken Yaslıoğlu, yıllık ortalamaya ulaşılsa da yağışların belirli zaman diliminde yoğunlaşmasının tarımı olumsuz etkilediğini vurguladı.
Ağaçların erken çiçek açmasının bahar aylarındaki don nedeniyle büyük risk oluşturduğunun altını çizen Yaslıoğlu, yaz aylarında sulama amacıyla kullanılan göletlerin doluluk oranının düşük seviyede bulunmasının da tehlike sinyali olduğunu vurguladı.
Bu sonuçların ortaya çıkardığı bir gerçek, geldi geliyor, kapıda denilen küresel iklim değişikliklerini artık yaşıyor olmamız. Önümüzdeki yıllarda daha farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre tarımsal ürün çeşitliliği sıcaklık nedeniyle değişecek. Belki bu yıl badem ve şeftali ya da siyah incir rekoltesi erken çiçeklenme nedeniyle azalabilir. Ama önümüzdeki yıllar içinde belki de, ne şeftali ağacı, ne siyah incir ne de Gemlik zeytini kalabilir.
Üstelik bunlar benim öngörüm de değil. Bakanlıklar küresel iklim değişikliklerinin tarıma ilişkin projelerini hazırlamaya başlamış bile...
Doğayı böylesine hoyratça kullanmanın bir faturası olacaktı elbette.
Tıpkı Kızılderili atasözünde olduğu gibi 'Son ırmak kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak'
Ve fakat iş işten geçmiş olacak.
Sadece 34 orman mühendisi devlet kapısında iş bulabildi
TMMOB'a bağlı akademik odalarda seçim maratonu devam ediyor. Bu hafta sonu, 25 Şubat'ta Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin seçimleri var. Bursa şubesine Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da görev yapan orman mühendisleri de kayıtlı. Toplam bin 196 üye sandık başına giderek önümüzdeki yıllarda görev yapacak yönetimi belirleyecek.
Oda seçimleri iki grubun demokratik yarışına sahne olacak. Dün Çağdaş Grubu gazetemizi ziyaret ederek projelerini anlattı. Gizem Görnaz başkanlığında genç bir liste hazırlanmış.
Bursa Hakimiyet'i ziyaretlerinin projelerini anlatmanın yanı sıra özel bir anlamı da var. Gazetemizin düzeltmeni Abdülkadir Cibiceli, 48 yıllık orman mühendisi. Emekli olduktan sonra 21 yıldan beri düzeltmenlik yapıyor. Ondan da oy istemeye gelmişler.
Orman mühendislerinin en büyük sorunu işsizlik. 8 bin orman mühendisi iş arıyor. Birçok meslekte olduğu gibi üniversite eğitiminin doğru planlanmamasının doğal sonuçları bunlar.
Devlet de işin kolayını bulmuş. Son iki yılda sadece 34 orman mühendisi devlet kapısında iş bulmuş. Geri kalan mühendisleri hizmet alımı şeklinde istihdam ediyor. Bu yıl Bursa'daki projelerde 80 civarında orman mühendisi hizmet alımı projelerinde çalıştırılacak.
Başkan adayı Görnaz, 35 yaşına gelen mühendislerin bile iş bulamadıkları için bu tür işlerde çalıştıklarını üzülerek anlattı.
Orman mühendislerinin sorunu sadece işsizlik de değil. Kamudaki rotasyondan atama ve yer değişikliklerine, özel sektörde haksız rekabetten asgari tarifenin altında istihdama, aday meslek mensuplarında naylon stajlara, meslek dışı çalışanlardaki yabancılaşmaya kadar birçok sorunla boğuşan mühendislere Çağdaş Grubu projelerle çözüm bulmayı vaat ediyor.
Üzerinde en çok durdukları konu ise kamuda çalışan orman mühendislerinin seçimleri kazandıktan sonra tayinler nedeniyle Bursa'dan ayrılmaları.
Geçmiş dönemde bu yüzden odanın kapısı aylarca kilitli kalmış. Bu yüzden Çağdaş Grubu adaylarını kamuda görev yapanlar dışında seçmiş.
Genç başkan adayı Gizem Görnaz'ı seçimde bir adım öne taşıyan ne derseniz, mesleğin duayeni emeklilerin desteğini alması...