Hava Durumu

Bursa 2050 kent anayasasının startı 10 Temmuz’da veriliyor

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2024 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 08:26

Planlama bilimden sosyal yaşama sanayiden kentleşmeye kadar neredeyse tüm alanlarda olmazsa olmazların başında geliyor. Özellikle de hızla büyüyen Bursa gibi kentlerde planlama yapılmazsa doğacak sorunları aşmak neredeyse imkansız hale geliyor.

Bursa plansızlığın ne sonuçlara yol açtığını geçmişte acı örnekleriyle yaşadı. Sanayileşme ve ardından başlayan hızlı göçle birlikte obez büyüyen kentte planlama da olmayınca yüzde 60’ı kaçak ve imara aykırı yapılardan oluşan bir şehir ortaya çıktı. Kamu vatandaşın hızına bir türlü yetişemedi.

Bursa en son Erdem Saker’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 2020 vizyonunu oluşturacak 1/100’lik planı hazırladı. Uygulama sırasında Türkiye’de benzeri görülmemiş biçimde delik deşik edilmesine rağmen Bursa’nın bir planı vardı. Süre 2020’de sona erince Büyükşehir belediyesi 2040 çini yeni hazırlıklara başladı. Pandemi, deprem felaketi bu çalışmaları aksattı. Araya bir de seçim girince kentin planlaması Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey yönetimine kaldı.

Aslında son 5 yıldır Bursa kent gündeminin birinci maddesi kent anayasası. Akademik odalar, ilgili sivil toplum kuruluşlarının çağrıları da hep bunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda.

Bu köşeden başta Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ve akademik odalar olmak üzere çeşitli kurumların çağrılarını sizlere aktardım.

Seçim kampanyası döneminde kentin gelecek vizyonunun oluşması için ‘Kalkınma Ajansı’ vaadinde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent anayasası için ilk adımları atmaya başladı.

AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına katılan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, konuyla ilgili gelişmeyi açıkladı.

Çevre Düzeni planıyla ilgili yeni yönetimin çalışmalara ne zaman başlayacağını beklerken iki hafta önce belediye bürokratları, plan bürosu şehir plancıları odasıyla ilk toplantının yapıldığını kaydeden Şimşek, bu toplantıda, 2020 sürecinde neler yapıldığının değerlendirildiği ve önümüzdeki günlerde neler yapılması gerektiğinin ele alındığını söyledi.

Şimşek, kent anayasasının ortak akılla oluşturulması için çoklu çalışmanın esas olması gerektiğine de dikkat çekerek, şöyle devam etti:

İlk büyük toplantı 10 Temmuz’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayacak. Bu toplantı oluşturulacak akademik bir kurulun gözetiminde yapılacak. Bu güne kadarki çalışmalarda önemli mesafeler kaydedildi. Sanayiden tarıma, turizmden çevreye kadar başlıklar hazır. Toplantı için bir kongre merkezinin bir katı düşünülürken katılımın yüksek olacağı düşüncesiyle iki kat hazırlanacak. Yeni hedef 2050 olacak. Nüfus projeksiyonundan Bursa’yı nerede görmek istediğimize kadar tüm konular uzmanlar tarafından ele alınacak. Toplantının ana ekseni bir an önce olması çok uzamaması. Bu süreçte tüm akademik odalar, ilgili STK’lar, üniversite temsilcileri yer alacak’

Şimşek, kimden gelirse gelsin Bursa’ya katkı koyacak ve kentin geleceğini belirleyecek çalışmalarda olacaklarını da ifade ederek, plan çalışmaları tamamlandıktan sonra oluşacak ekiplerin planlama ajansına dönüşerek sürecin takipçisi olabileceğini sözlerine ekledi.

NASIL BİR BURSA VİZYONU OLUŞTURULMALI?

Şimşek’e nasıl bir Bursa vizyonu hedeflediklerini de sorduk. O da yanıtladı. Dengenin çok önemli olduğunu ifade eden Şimşek, ‘Hiçbir tarafı yok saymamak gerekiyor. Neticede Bursa’nın sanayi gerçeği var ve bunu yok sayamazsınız. Bursa aynı zamanda bir tarım kenti, hem bunu hem de doğal güzelliklerini korumamız gerekiyor. Bir de en önemli konu deprem riski altında bulunan bir şehirde yaşıyoruz. 2050 yılında insandan geçilmeyen ama ekonomisi büyümüş, doğası talan edilmiş bir şehir istemiyoruz.

Tek başına ekonominin büyüklüğünü kabul edip yaşanmaz bir şehirde iyi bir para döngüsü olsa neye yarar. O yüzden tarımı ve doğal güzellikleri korunacak sanayisi nitelikli hale gelecek ilave nüfus hareketlerinin önüne geçecek bir kent anayasası istiyoruz’ diye konuştu.

Şimşek, planı hazırladıktan sonra onu koruyacak ve bozulması engelleyecek, kırmızı çizgileri net olarak gösterecek takviyeler ve plan notlarına da ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, ‘Planı koruyamadıktan sonra ne işe yarar. İlçe belediyeleri de bu ana esasa göre alt planları hazırlamalı ve düzensiz kurgudan uzak hareket etmeli. Çünkü bu kent ilave kontrolsüz imar hareketlerine doydu’ dedi.

Şimşek, çevre düzeni planının kentsel dönüşüm ve ulaşım master planı gibi takviye edici çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, Bursa’nın kentsel dönüşüm konusunda çok yavaş ilerlediğini kaydetti.

ÇARŞAMBA- ALTIPARMAK DÖNÜŞÜMÜNE DEVAM KARARI

Geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son bir yılda akademik odalarla işbirliği yaparak Çarşamba-Altıparmak dönüşümü için çalışma başlatmıştı. Mimarlar, Şehir Plancıları odaları ile üniversiteden destek de alınan çalışmalarda proje önemli bir aşama kaydetmişti.

Şimşek, yeni belediye yönetiminin sürecin devam etmesine yeşil ışık yaktığını ve çalışmaları yapan oda temsilcileriyle dün bir araya geldiğini açıkladı.

Akıllı bir yönetimin var olan başlayan ve kente yarar sağlayacak süreçleri devam ettirmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek şöyle devam etti:

‘Bu noktada yeni yönetim olumlu bir adım attı. Akademik oda olarak biz hangi parti olsun doğru hareket etmesini önceliyoruz. Başlayan bir proje vardı ve projenin hikayesini oluşturmuştuk. O kurgu da hazırdı. Yapısal bağlamda harekete geçeceğimiz nokta da seçim geldi. Biz de heyecanla yeni yönetimin bu noktada hareket etmesi bekliyorduk. Etmese talep etme noktasındaydık. Ve nihayet bu süreç de başlama yönünde taleple karşımıza gelindi. Biz de pozisyonumuzu aldık. Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Umarım sağlıklı bir şekilde hedeflediğimiz gibi gerçekten dönüştürmek üzere hareket edeceğiz’

Şimşek, proje hayata geçerse bölgenin ticari ve konut alanlarıyla Bursa’nın yeniden kalbinin attığı bir merkez haline geleceğini ifade ederek, projenin içinde üniversiteden sağlık alanlarına kadar bir çok unsurun yer aldığını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.