Osmanlı’nın beylikten 3 kıtaya yayılan destanının başladığı Bursa öyle kolay fethedilmedi. Kuşatma tam 23 yıl sürdü. Osman Gazi, daha sonra Bursa’nın fatihi olacak oğlu Orhan Gazi ile kuşatma yıllarında yapılan Balabanbey Kalesi’nden kenti izlerken, ‘Şehri alırsanız beni şu gümüş kubbeli yere gömün.’ vasiyetinde bulunmuştu.
Bursa’yı fetheden Orhan Gazi de babasının vasiyetini yerine getirerek, cenazesini, Tophane’de bulunan gümüş kubbeli manastırda toprağa verdi. 1855 depreminde manastırın yıkılması üzerine bugünkü türbeler yapıldı.
Gümüş kubbeli manastırın Fransız gezgin Cassas tarafından 1786 yılında çizilen karakelem resmini Saffet Yılmaz’ın İzmir’deki bir sergi izlenimleriyle ilgili yazısında görmüştüm.
Aradan 7 asır geçtikten sonra Osmangazi Belediyesi, Panorama Fetih 1326 Müzesi ile Orhan Gazi’nin kente girdiği anı ölümsüzleştirdi.
Dün bu müzede fethin 700’üncü yılına bir kala düzenlenen etkinliklerin tanıtım törenine ev sahipliği yaptı. Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 20’incisini düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, dün Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu’nun açılış oturumu ile başladığını, 4 Mayıs Pazar günü düzenlenecek Uluslararası Tarihi Halk Koşusu ile sona ereceğini belirterek, Bursalılara fetih coşkusunu doyasıya yaşatacaklarını söyledi.
Gelecek yıl, Bursa’nın fethinin 700’üncü yıl dönümünü kutlayacaklarını ve bu kutlamalar için şimdiden hazırlıklara başladıklarını belirten Başkan Aydın, “Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinliklerinin önümüzdeki yıl ulusal ve uluslararası boyuta taşımak istiyoruz. Bursa’nın 23 yıllık kuşatma sonunda 1326 yılında kan dökülmeden fethedilmiş olması ve fethedildikten sonra bu topraklarda adaletli ve hoşgörülü bir yönetim anlayışıyla 700 yıldır egemen olmamız çok önemli. 700’üncü yılda büyük bir şölen ile bu toprakların yurt edilmesini tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz.” dedi.
Bursa’nın tarih boyunca pek çok medeniyetin izlerini taşıyan, çok katmanlı bir kültürün beşiği olduğunu ifade eden Başkan Aydın, sempozyumla ilgili de şunları söyledi:
“Bursa, sadece Osmanlı Devleti’nin kurucu başkenti olmakla kalmayıp, tarihte ilk şehir planlarının yapıldığı kenttir aslında. Milattan önce 200’lü yıllarda Kartaca kralı Hannibal’ın tasarladığı bir kent burası. Osmanlı’nın ilk camisi olarak kabul edilen ve 1326 yılında inşa edilen Alaaddin Bey Camisi ile Ulucami, Yeşil Cami, Hüdavendigar Cami ve tarihi hanları, hamamlarıyla açık hava müzesine dönüşen Bursa, sadece tarihi bir zenginlik değil, aynı zamanda bugün ve gelecekteki kültürel kimliğimizi şekillendiren önemli bir unsur. İki gün sürecek sempozyum sonucunda buradan elde edilecek verilerin kent belleğine kazandırılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına verdiğiniz destekten dolayı başta bütün akademisyen ve araştırmacılara bir kez daha teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu buluşma; tarihsel bilincin pekişmesi ve kültürel değerlerin korunması yolunda önemli bir adım olacak”
Bir hatırlatma yaparak, Osmangazi Belediyesi geçmiş dönem meclis üyesi Cemil Aydın’ın yıllardan Osmangazi’yi anma ve fetih şenliklerinin devlet töreni kapsamına alınmasıyla ilgili talebini tekrar yazmak istiyorum. Bursa’dan bu talep uzun yıllardır dile getiriliyor ve Cumhurbaşkanlığına kadar konuyla ilgili dosya sunuldu. Bugüne kadar bir sonuç çıkmadı. Belki 700’üncü yıl kutlamalarında bir sürpriz yaşarız.
8 YIL GÜN, BİR YIL, BİR GÜN GİBİ GEÇTİ; YILLIK DEĞERLENDİRME 12 NİSAN’DA
Fetih Şenlikleri tanıtım toplantısında ayaküstü de olsa Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile sohbet etme fırsatı bulduk.
Erkan Aydın, 8 yıllık parlamentoda Bursa’yı temsil ettikten sonra geçen yıl 31 Mart yerel seçimlerinde üçüncü kez yarıştığı Mustafa Dündar’ı bu kez geçerek başkanlık koltuğuna oturmuştu.
Başkanlıkta geçirdiği bir yılı 12 Nisan Cumartesi günü düzenleyeceği basın toplantısında değerlendireceğini belirten Aydın, ‘Hem neler yapmışız onu anlatacağız hem de sizlerden gelen soruları yanıtlayacağız’ dedi.
‘Şunu çok iyi biliyorum. 8 yıl milletvekilliği yaptım 8 gün gibi geçti. Belediye başkanlığındaki bir yıl da bir gün gibi geçti’ diyen Aydın, şöyle devam etti:
‘Dört yıl da çok hızlı geçecek. Burada çok hızlı hareket etmeye çalıştık. Gelir gelmez hemen kadrolarımız hazır olduğu için planlarımızı uygulamaya başladık. Temeller attık, açılışlar yaptık. Planlamaları yaptık. Bundan sonra biraz daha planlı geçecek çünkü gerçekten baktığımızda ekonomik açıdan ülkenin durumu gibi belediyelerin durumu da çok parlak değil. Bu yıl belki önümüzdeki yıl da ekonominin çok hızlı toparlanacağını ön görürsek daha temkinli daha ayağı yere basan projeler, belediye kasasından herhangi bir para çıkmadan yapılabilecek faaliyetlerle bu yılı geçirmeyi planlıyoruz’
KURULTAY SONRASI ERKEN SEÇİM ÇALIŞMALARI START ALACAK
CHP’nin 6 Nisan’da yapılacak olağanüstü kurultayı ile ilgili bir soru üzerine Aydın, kurultay delegesi olarak Ankara’da olacağını belirten Aydın, ‘4-5 Kasım 2023’te yapılmış olan kurultayın aslında bir şaibeli, geçersiz kurultay izlenimi verilmesine karşı en güzel cevapta 6 Nisan’da yapılacak olan kurultayda genel başkanımızın ve parti meclisinin alacağı güven oyudur’ dedi.
6 Nisan’dan sonra derhal ve acilen erken seçimle ilgili imza kampanyasının başladığını da hatırlatan Erkan Aydın, ‘İmza sayısı Türkiye’nin 4 bir yanında 5 milyona yaklaştı. Zaten şu anda hem ülkenin ekonomik durumu hem siyasal durumu hem yapılan birçok haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşıda bir erken seçim şart. Halkın sandığa gidip kendi tercihini göstermesi gerekliliği durumu ayyuka çıktı. Dolayısıyla kurultaydan sonrada erken seçim çalışmaları da start alacaktır’ diye konuştu.
Kurultayda parti meclisi üyelerinin belirlenmesiyle ilgili blok liste konuşulduğunu ancak son aldığı duyuma göre çarşaf liste ile gidileceğini de ifade eden Aydın, ‘Çarşaf listede olursa da parti meclisinin büyük oradan korunacağını kulis bilgisi olarak geliyor. Ben de sizler gibi o gün liste açıklandığında göreceğimiz listeyle hep birlikte şahitlik edeceğiz’ dedi.