Hava Durumu

Uluslararası Seramik Bienali’nden notlar

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2022 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2022 21:42

Anadolu toprakları, Bizans’tan, Selçuklular’a; Osmanlı’dan, Cumhuriyetimize uzanan bir süreçte binlerce yıllık bir seramik geleneğine sahip.

Özellikle içinde yaşadığımız kent Bursa’da bunun benzersiz örnekleri yapılmış. Şimdi ise o eski ruhu ülkemizin ilk Uluslararası Seramik Bienali’ni Türk Seramik Derneği ve Durma Sanat hayata geçirerek, yaşatmaya çalışıyor.  

Bilindiği gibi bienal önceki gün başladı ve  20 Kasım 2022 tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Size bienalle ilgili bazı notlar aktaracağım.

ÖDÜLLER

Türk Seramik Derneği(TSD) tarafından,  Durma Sanat ana sponsorluğundaki 20 Ekim-22 Kasım 2022 tarihleri arasında  Bursa’da düzenlenmiş olan Uluslararası Seramik Bienal’in açılış günü akşamı Hilton Otel’de sergi öncesi ödüller verildi.

Burada önce “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü seramik dendiğinde Bursa’da aklımıza gelen ilk isim olan ve Uludağ Üniversitesi’nin İznik Çinicilik Meslek Yüksekokulu’nun kurucusu  Turgut Tuna’ya takdim edildi. Ödülü Türkiye Seramik Derneği Başkanı Prof.Dr.Taner Kavas, Tuna’ya verdi. Ödül alanları ve değerli büyüğüm Turgut Tuna hocamı kutluyorum.          

Ardından Fatma Durmaz Yılbirlik ve Mutlu Başkaya Onur Sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket takdimi  hayata geçirildi.

Bu arada ödül sinek kuşundan esinlenerek hazırlandı. Dünyanın en küçük kuşu olmasına rağmen saatte 90 km hızla uçabilen ve saniyede 80 kez kanat çırpabilen bu kuş,  dikey değil yatay çırptıkları kanatları ile  havada sonsuzluk işareti çizer. Bienalin afişi ve ödül heykelcikleri onu simgeliyor.  Ödül heykelciği Bursalı seramik sanatçısı Canan Temizelli tarafından sinek kuşu şeklinde tasarlandı.

MOON VE HYEKYOUNG’UN PERFORMASI

Bienalin açılış günü akşamı Hilton Otel’deki TSD’nin sergisi öncesi  ve ödül töreni sonrası açık alanda ​konuk sanatçılar Kim Yong Moon ve Kim Hyekyoung bir performans sergilediler.

Bu performans açık alanda sergilendi. O akşam kısmetimize yoğun bir rüzgar vardı. Ama sanatçıların başarılı performanslarını izledik.

İki sanatçı orada bir ritüel gerçekleştirdi. “Nimet – Blessing” isimli ritüelde doğum, yaşam ve varoluş üzerine kurgulanmış  bir performans vardı. Bu temada, 2 sanatçı

Kore kültüründe su ve pirinç gibi nimetlerin konduğu (Macsabal fırınında yapılmış) çanakları bir metafor olarak kullandılar.

KAVAS HOCADAN BİR ANI

Türkiye Seramik Derneği Başkanı ve  aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof.Dr.Taner Kavas ile Uluslararası Seramik Bienali’nin açılışında bir ara sohbet ediyorduk. Bir anısı bizleri çok güldürdü. Kısaca anısı şöyle.

İtalya’daki Centro Ceramico/Bologno(Bolonya Seramik Merkezi) Avrupa’nın en önemli seramik araştırma merkezlerinden biridir. Burada son haline gelmiş çeşitli seramik ürünlerin son kontrolları ve testleri de yapılır. Birgün Prof.Dr.Taner Kavas bu merkeze davetli olarak gider. Merkezin alt katlarında ise merkezin beyni olan ve yeni ürünlerin onaylandığı alan vardır. Merkezin başkanı Kavas Hoca ile merdivenleri inerken şunları söyler:

“Taner Hocam buraya biz sadece iki milletten insanı almıyoruz. Birisi Çinliler, diğerleri ise Türkler. Çünkü burada gördükleri ürün daha piyasaya çıkmadan aynısını yapıyorlar. Buraya giren ilk Türk sizsiniz.”

SERGİ

Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı'nın yaptığı Uluslararası Seramik Bienali'nin sergilerinden biri de Hilton Oteli’ndeki Türkiye Seramik Federasyonu’nun “Zamanın İzinde” başlıklı seramik koleksiyonuyla sergilendi.

Serginin açılışında Durmazlar Holding sahiplerinden ve Durma Sanat kurucusu Fatma Durmaz Yılbirlik bir konuşma yaptı. Konuşmasında etkinliğe emek koyan herkese, konuk sanatçılara, sergide eserleri bulunan sanatçılara ve Türkiye Seramik Derneği’ne teşekkür etti.

Sergiye gezerken Türkiye Seramik Derneği koleksiyonunda Sevgili Arzu Karamani’nin annesi ülkemizin ünlü seramik sanatçılarından Ayfer Karamani’nin de eserini görmek beni mutlu etti.

Ben bir kez daha Türkiye Seramik Derneği, Durma Sanat ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederken, bu buluşmayı sağlayan Bursalı seramik sanatçısı Sevgili Huri Ülker Aykut’a da emeklerinize sağlık diyorum.

Fatma Durmaz Yılbirlik, iyi ki siz ve Durma Sanat var. Böyle bir etkinliği İstanbul’a gitmeden izleyebiliyoruz. Teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.