Hava Durumu

Turgay Renklikurt’un ardından

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2024 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 08:05

1960’lı yılların sonu, 1979’li yılların başı. İstanbul’da ortaokul yıllarında spor yapmaya çalışıyoruz. İki arkadaş eski adıyla Mithatpaşa Stadyumu’na gittik. Antrenmana giriş kartı çıkardık. Sonra da ilk antrenman için stadyuma gittik. Kocaman bir soyunma odasına girdik. Giyindik. Çantamızı oraya bıraktık ve kırmızı toprak atletizm pistine çıktık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Başımızda kimse yok. Hadi koşalım, dedik ve bir tur attık.

Bu arada uzun atlama havuzunun başında bir kalabalık var. Oraya dahil olduk. O yaştaki bakışımızla kocaman bir adam Türkiye uzun atlama rekortmeniymiş. Adı da Turgay Renklikurt’muş.

Yıllar geçti. Onu daha sonra Güreş Milli Takımı kondisyoneri olarak Uludağ Kirazlıyayla’da tanıdım. Sonrasında ben de bu alanla ilgilenmeye başladığımda ülkemizde spor biliminin akademik çalışmaları başlamadan önceki süreçte alanın ilk kitaplarından biri olan Turgay Hoca’nın “Antrenman ve Fizyolojik Özellikleri” kitabı ile tanıştım.

Süreçte Anadoluhisarı Spor Akademisi’ne gittiğimde hocamız oldu. Bir dönem daha yakın görüşmelerimiz oldu. Hatta bir gün Bursa’da onunla Serhan Restaurant’ta yemek yerken haddimi aşıp, şu soruyu sormuştum:

“Hocam Türk insanını bu kadar yakından tanıyan birsiniz. Neden Almanya’dan döndükten sonra akademik çalışmalar yapmadınız?”

Hiç unutmuyorum, özetle şu yanıtı vermişti:

“Murat ben Almanya’dan döndükten sonra nerede ise ilah gibi karşılandım. Böyle bir şeye hiç ihtiyaç duymadım.”

Turgay ağabey, mikrofonik bir ses tonuna sahip, etkileyici hitap edebilen, sosyal ve renkli bir kişilikti. Bir dönemler Galatasaray futbol takımının da kondisyonerliğini yaptı. Hatta bir ara da yarış atlarını çalıştırdı. O dönem çok espri konusu olmuştu.

TURGAY RENLİKURT KİMDİR?

Turgay Renklikurt, 10 Kasım 1943 yılında Adana’da doğdu. İlk orta lise Adana’da okudu. Gazi Eğitim Enstitisü Beden Eğitimi bölümünden 1963 yılında mezun oldu. İhtisası devlet adına Almanya’da Die Deutsche Sporthochschule’de 1967-71 yılları arasında tamamladı.

Orada atletizm ve spor tarihi konusunda ihtisas yaptı. Türkiye’de İstanbul Eğitim Enstitüsü’nde, Anadoluhisarı Spor Akademisi’nde, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yaptı.

Milli atlet olarak 27 kez milli formayı taşıdı. Uzun atlama ve üç adım atlamada Türkiye Şampiyonlukları’na imza attı. Değişik konularda yazılmış sekiz kitabı var.

Ayrıca, Cumhuriyet, Akşam , Yeni yüzyıl, Güneş, Takvim gazetelerinde yüzlerce yazı yazdı.

TRT’de 100’ün üzerinde spor ve sağlık konulu haftalık program yaptı. Atletizm futbol ve güreş federasyonlarında antrenör ve yönetici olarak görev aldı. Sky Türk’te yorumcu olarak program yaptı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeliği, Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği üyeliği, Güreş Federasyonu Asbaşkanlığı, Futbol Federasyonu Eğitim Müdürlüğü yaptı.

Turgay Hocam, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü (2024) ve Sürekli Basın Kartı sahibiydi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD, Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, Türkiye Futbol Adamları Derneği, Magazin Gazetecileri Derneği, Marmara Üniversitesi, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Kennedy Vakfı başta olmak üzere değişik kuruluşlar tarafından, yılın spor yorumcusu, spor yazarı, eğitici seçildi. Onur ödülü verildi. Renklikurt, Adanalılar Derneği’nce de onur ve başarı ödülüne layık görüldü.

SON SÖZ

Ülkemizde spor bilimleri alanında akademik çalışmaların başladığı dönemlere denk geldim. Ben de o çalışmaların içinde oldum.

Özünde bu çalışmalar başlamadan önce sporun bilimsel temellere dayandırılması noktasında misyonerlik yapan büyüklerimiz, hocalarımız oldu. Bu alanda iklimin oluşturulması noktasında emekleri olan ve alanımızda popüler olan öncü hocalarımızdan biriydi.

Bir dönemler bir elin beş parmağını geçmeyen sporun bilimsel temellerini anlatan kitaplardan biri olan 1973 yılında yazdığı Antrenman ve Fizyolojik Özelikleri kitabı başucumuzdaki birkaç kitaptan biriydi.

Benim özelimde spor bilimi ile ilgilenmeme neden olan iki isimden biridir.

Bu açıdan Turgay Renklikurt hocamı rahmetle ve saygıyla anıyorum.

Işıklar içinde uyusun.

Merhumun naaşı bugün öğle namazı sonrası İstanbul’da Şakirin Camii’nden kaldırılacaktır.

Turgay Hocam, ışıklar içinde uyu. Sen ve senin gibi öncü büyüklerimizin açtığı yolda tam anlamı ile arzuladığımız düzeyde olmasa da spor bilim dünyası belirli bir noktaya geldi.

Hakkını helal et hocam.

Bu arada Renklikurt Ailesi’ne, spor dünyasına başsağlığı dilerken, alandaki büyüklerimize sağlıklı yıllar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.