Hava Durumu

TSD, Durma Sanat ve Seramik Bienali

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2022 08:21

Bienal, Fransızca"her bir diğer yıl" anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. En eski bienal 1895'ten beri düzenlenen Venedik Bienali'dir.

Türkiye’de de 1987 yılından beri düzenlenen ve her iki senede bir tekrarlanan Koç Holding’in ana sponsorluğunu yaptığı Uluslararası İstanbul Bienali bulunur.

1989 yılı başlarında Türkiye Çimento ve Toprak Sanayi A.Ş. Genel Müdür Teknik Yardımcısı Basri Sezer seramikle uğraşan bazı mühendis ve sanatçıların da görüşlerini alarak teşebbüse geçer. Uluslararası belli başlı seramik dernekleri ile iletişim kurar. Dernek tüzüklerini inceler ve ilk tüzüğü oluşturur.

Daha sonra seramik ve çimento sektörlerindeki şirketler ile temas kurarak sponsorluklarını sağlar ve endüstri, sanat ve eğitim gibi çeşitli dalları temsil edebilecek kişileri davet ederek İstanbul’da bir toplantı organize eder.

Bu toplantıda Basri Sezer kurucu başkanlığında, Yüksel Güner başkan yardımcılığında bir kurucu Yönetim Kurulu oluşturulur. İlk resmi müracaat 27.12.1989 tarihinde yapılır ve 21.03.1990 tarihinde kuruluş izni alınır. Böylece ortaya Türk Seramik Derneği çıkar.

Şu anda derneğin başkanlığını Taner Kavas yapar.

Derneğin temel hedefi ülkemizde seramik konusunun her yönü ile geliştirilmesini ve etkinliğinin artması, seramikçiler arasında iletişim kurulması, yurt içinde ve yurt dışındaki gelişmelerden üyelerin süratle haberdar edilmesi amacı ile “Bilimsel, Teknik, Sanatsal, Ekonomik, Sosyal” amaçlı kongre, seminer, konferans, panel, sergi ve benzeri toplantılar düzenlenmek, yayınlar yapmaktır.

ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ-2022 BURSA

Şimdi Türk Seramik Derneği(TSD) tarafından, sanatın daimi destekçisi Durmazlar Holding bünyesindeki Durma Sanat ana sponsorluğunda 20 Ekim-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da Uluslararası Seramik Bienali gerçekleştirilecek. Böylece ülkemizdeki bir daha Bursa’da gerçekleşmiş olacak. Bu bienal ülkemizin ilk seramik bienali olacak.

Bienal’in bu yılki ilk edisyonunun ana teması “Zamanın Ruhu: Mavi”. Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yapacağı Uluslararası Seramik Bienali’nin sergileri ve etkinlikleri Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bahçesi, ÇEK Sanat Vakfı galerisi, Hilton Oteli fuayesi ve bahçesi, Akeramos Sanat Merkezi ve Turgut Tuna Çini Çiftliği olmak üzere çeşitli mekanlara yayılacak.

Bienal süresince gerçekleştirilecek konuşmalar şöyle:

“Seramik ve Çağdaş Sanat”- Emre Zeytinoğlu, “Mavi-Beyaz Seramikler Ekseninde Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Etkileşimleri”- Fatma Batukan Belge, “Çiniden Porselene”- Turgut Tuna, “Çiniye Adanmış Bir Ömür Turgut Tuna”- Figen Özden, “Bursa’da Çağdaş Seramik Sanatının Gelişimi”- Canan Temizelli, “Seramik Eğitimi”- Tülin Öztürk, “Sanatçının Yolu- Sanat Konuşmaları 1”- Yasemin Sungur, “Seramik Üretim Sürecinde 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanımı ve Sanatsal Öneriler”- Emre Can.

SERAMİK SERGİLERİ

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Seramik Bienali kapsamında beş sergi izlenecek. İlki bienalin ana sergisi niteliğindeki “Zamanın Ruhu: Mavi”. Yüze yakın seramik sanatçısının bu tema kapsamındaki yapıtları Mimarlar Odası’nın BAOB Yerleşkesi’ndeki salonunda yer alacak.

İkinci sergi Hacettepe Üniversitesi’nin Macsabal Heykelleri(Macsabal fırını, Kore’nin geleneksel besin tüketim kapları olan macsabalları ve ürettikleri diğer seramikleri pişirmek için kullandıkları odun fırınlarıdır, 20-25° eğime inşa edilmesi, basamaklı oluşu ve pişirim odalarının birden fazla olması bakımından atası mangdaengi gama gibidir. )Koleksiyonu, sergi Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bahçesinde gösterilecek.

Bir diğer sergi Türkiye Seramik Federasyonu’nun “Zamanın İzinde” başlıklı koleksiyonundan oluşuyor. Çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan bu değerli koleksiyon Hilton Oteli’nin fuayesinde sergilenecek. Aynı gün Onur Sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket takdimi  ve “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü’nün Turgut Tuna’ya takdimi gerçekleşecek.

Bienal’in onur sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’un çalışmaları Akeramos Sanat Merkezi’nde açılacak özel bir sergide sunulacak.

ÇEK Sanat Merkezi ise genç sanatçı adaylarının çalışmalarından oluşan “Düşler ve Arabalar” seramik sergisine ev sahipliği yapacak. Burada Bursa Uludağ, Bilecik Şeyh Edebali, Hacettepe ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden Seramik bölümü öğrencilerinin çalışmaları görülebilecek.

Ayrıca Bursalı seramik sanatçıları atölyelerinde özel çalışmalar düzenleyecekler. Bunlar; “Tabak üzerine Uygulamalar”- Figen Özden, “Seramik Çamur Şekillendirme Temel Teknikleri”- Canan Temizelli, “Cuerda Seca/ Black Line Tekniği”- Arzu Karayel, “Çocuk Seramik Atölyeleri”- Huri Aykut Ülker.

SON SÖZ

Evet, yukarıda sizlere bir ay sürecek bu bienalin ağırlıklı olarak ilk açılış günleri olan 20-22 Ekim arasındaki etkinliklerden söz ettim. Halbuki bir aya yayılmış etkinlikler var.

Öncelikle başarılı ve sağlıklı bir bienal diliyorum. Sonra bu bienalin hayata geçmesini sağlayan Türk Seramik Derneği ve Durma Sanat’a (Özellikle Fatma Durmaz Yılbirlik'e ) teşekkür ediyorum. Emeği geçen ve geçecek olan herkese de, teşekkürler.

Sanat iyi ki varsın.

Ve dileğim bunun geleneksel hale getirilmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.