Hava Durumu

TCG Anadolu L400 Uçak Gemisi

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2023 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2023 07:59

Anadol'un üretimi 19 Aralık 1966'da başladı, ilk kez 1 Ocak 1967'de teşhir edildi ve 28 Şubat 1967'de satışına başlandı. Anadolu yaratan ekipteki mühendislerden birisi de uçak mühendisi Dr.Ekber Onuk’tu. Ekber Onuk aynı zamanda 9 ülkeye 176 adet hücumbot yapıp, satan(Onuk Taşıt AŞ) denizcilik alanındaki savunma sanayimizin en önemli girişimcilerinden.

Kendisini önce Yalın Enstitü kurucusu Yalçın İpbüken’den dinledim. Sonra Fatih Altaylı’nın Teke Tek Bilim programının konuğu olarak dinledim. Ekber Bey çok okuyan bir kişi. Ve alışkanlıklarından biri de ilgisini çeken kitapları dostlarına göndermesi.

Bir gün bu kitaplardan birini (Yalın Enstitü’nün yayınladığı Jeffrey K. Liker’ın Toyota Tarzı) yakın dostu Sedef Gemi İnşaat Tersanesinin İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’a 2020 yılında gönderir.

Metin Kalkavan kitabı okur ve kitap çok ilgisini çeker. Daha sonra Yalın Enstitü arayıp 600 adet (çalışanlarına dağıtılması için) kitap sipariş eder. Sipariş Yalçın İpbüken’e iletildiğinde İpbüken, Metin Kalkavan’ı arar, uzun bir telefon görüşmesi yaparlar. Daha sonra İpbüken ve arkadaşları Sedef Tersanesi’ni  ziyaret edip, Kalkavan ile tanışırlar. Sonraki süreçte bazı gemi projelerinde Yalın Enstitü, Sedef ile çalışmaya başlar.

Sonraki süreçte de yayınlanan Jeffrey K. Liker’ın Toyota Tarzı – 2 kitabının Metin Kalkavan destekçisi olur.

***

Bunları niye yazdım?

Yalın Enstitü kurulduğundan beri üyesiyim. Bir yıl önce de yönetim kurulunda yer alma onuru yaşadım. Yalçın İpbüken’in girişimleri ile Yalın Enstitü, Sedef Tersanesi’ni ziyaret edip, ülkemizin ilk yerli üretim uçak gemisi olan  TC G Anadolu L400 Uçak Gemisi ‘ni görme fırsatına sahip olundu.


İPBÜKEN’İN PAYLAŞIMI

Bu gezi sonrası Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken, enstitünün web sayfasında paylaştığı yazıdan birkaç alıntı yapmak istiyorum:

“Yalın Enstitü mensupları olarak Sedef Gemi İnşaat Tersanesini ziyaretimiz unutulmaz bir anımız olarak ömür boyu yaşayacaktır.

Tuzla’da kurulu Sedef Gemi İnşaat Tersanesinin İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın daveti ve rehberliğinde Tuzla’daki Tersaneyi ziyaret ettik. Anadolu savaş gemisini olabildiğince dolaştık bizzat Metin beyden açıklamalar aldık.   İnanılmaz derecede etkilendik. Metin Kalkavan’ın ifadeleri ile Türkiye’nin ürettiği en büyük sanayi ürünü olan bu boyutta ve niteliklerde bir askeri gemiye sahip olma ihtiyacı bile ülkemizin dünya ölçeğinde eriştiği boyutu tek başına anlatmaktadır.

Savaş Gemileri sıralamasında en üst kategorideki bu gemiye ihtiyaç duyup sipariş eden Türkiye Cumhuriyeti’nin ülke vatandaşı olarak takdirlerimizi sunuyoruz. Bu seviyedeki bir askeri gemiye ihtiyaç duyulup gerekli kaynakları hazırlamak her ülkenin harcı olmadığı takdiri içindeyiz.

En üst seviyede teknolojik aygıtlarla donanmış bu askeri gemiyi bir Türk Şirketi olan Sedef Gemi’nin İnşaat Tersanesine emanet edip zamanı geldiği zamanda istenilen teknik ve teknolojik şartların tamamlanması ile teslime hazır edilmesini gerçekleştirmek çok ayrı bir takdiri gerektirmektedir.

Bir Türk Gemi İnşaa şirketi bu sıra dışı askeri gemiyi zamanında teslime hazır hale getirmiş ve geminin geçici kabulü yapılmıştır. Ne büyük mutluluk ki Yalın Enstitü’de bu sıra dışı projede karınca kararınca görev almıştır. Yalın Enstitüye güvenen Metin Kalkavan ve Sedef Ekibine ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz. Bu bizim mütevazi enstitümüz için inanılmaz bir mutluluk kaynağıdır.

…..

Metin Kalkavan ve Kalkavan ailesinin temsil ettiği örnek mal sahipliği ile ülkemiz sanayisini en ileri noktalara kadar eşlik etmek Yalın Enstitü olarak bizlerin en büyük görevidir.

Tekrarlamam gerekirse, geçtiğimiz cumartesi günü TCG Anadolu L400 Uçak Gemisi özelinde ülkemizin ufkunun en ileri noktalara kadar uzanabileceğine olan güvenimiz daha da artmıştır.

Yalın Enstitü olarak bu yolculuklarda ufka bakan, ileri ve aşılması imkânsız gibi görülen hedeflere doğru yolculuk yapmak isteyen şirketlerimizle beraber yolculuk yapmak en büyük arzumuz olarak devam edecektir.

Bu vesile ile bizlere bu fırsatı veren Metin Kalkavan ve Kalkavan ailesine ve Sedef Tersanesinin güzide kadrolarına şükranlarımızı sunuyoruz.”


SON SÖZ

Dokuz ülkeye 176 hücumbot ihraç eden Ekber Onuk ve ülkemizin ilk yerli üretim Uçak Gemisi’ni hayata geçiren  Metin Kalkavan iyi ki varsınız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.