"Hepimiz bir gün öleceğiz, ama böyle ölmek istemiyorum..."
İzlanda’nın başkenti Reykjavík kendini bahara teslim ederken Kleifarvatn Gölü'nde tuhaf şeyler olmaya başlar. Gölün suları çekilmiş, eskiden dört metre suyun altındaki toprak açığa çıkmıştır. Gölün adeta kustuğu iskeleti Sunna bulur. İçkiyi fazla kaçırdığı bir gecenin sabahında yürüyüşe çıkan kadın, önce bunun bir hayvan iskeleti olduğunu düşünür ama kafatasında delik olan iskelet bir insana aittir...
Reykjavík Cinayet Masası'ndan dedektif Erlendur ve yardımcıları Elínborg ile Sigurdur Óli, Rus yapımı bir dinleme cihazına bağlı bir şekilde gölün dibinde yatan iskeletin kime ait olduğunu anlamak için araştırmalarına başlarlar.
Kurbanın hikâyesi onları Soğuk Savaş yıllarına kadar uzanan büyük bir aşk ve ihanet öyküsüne götürür...
Evet, İzlandalı yazar Arnaldur Indridason 1961'de Reykjavík'te doğar. Üniversitede tarih okuyan Indridason gazetecilik ve film eleştirmenliği yapar. Polisiye Yazarları Birliği “Altın Hançer” Ödülü'nün sahibi olan Indridason'un kitapları 21 dile çevrilerek 26 ülkede yayımlanan, kitapları 8 milyonun üzerinde satar.
Sular Çekildiğinde onun en önemli yapıtlarından birdir… Sempozyumun teması “Sular Çekildiğinde” dendiğinde aklıma bunlar geldi…
***
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesi ve Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) 21. Kalite ve Başarı Sempozyumu, Almira Otel’de yapıldı.
Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi Genel Sekreteri Aykan Kurkur’un sunumunda gerçekleşen sempozyumun açılışında ilk konuşmayı KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Ürkmez gerçekleştirdi. Ürkmez, özetle şöyle dedi:
"Bugün temamız 'Sular Çekildiğinde'. Bu tema, sadece iklim ve su krizini açıklamıyor. Her yükselişin bir alçalışı olduğunu bize hatırlatıyor. Dünyamız büyük değişimlerin olduğu bir dönemden geçiyor. Ukrayna-Rusya savaşından sonra İsrail-İran gerilimi gibi olaylar dünyayı tehdit ediyor. Pandemi sonrası çıkan küresel enflasyon şoku devam ediyor. Gelir adaletinin bozulması ve aşırı siyasi akımları görüyoruz. Temiz su kaynaklarının azalması gibi sorunlar doğuyor. Diğer taraftan yapay zeka ve teknolojideki hızlı gelişim rekabeti artırıyor, dijital işsizlik endişesi getiriyor. Kazananlar ve kaybedenler değişiyor.
Özellikle Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak en büyük değer. Güçlü bir dayanak noktası oluşturuyor. KalDer Bursa şubemiz, güçlü eğitim portföyünü sertifika programlarıyla geliştirmeyi hedefliyor. Sürdürülebilirlik konusunu odağımıza alacağız"
KÜÇÜKKAYALAR’IN KONUŞMASINDAN
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, şu konulara değindi:
"KalDer Bursa Şubesi'yle birlikte 21 yıldır sürdürdüğümüz bu etkinlikte günün gerçekliğine uygun bir başlıkla karşınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sempozyum, bu yıl 'Sular Çekildiğinde'. Hem gerçekçi, hem metaforla sizin karşınızda.
BUSİAD olarak bu yıl da sanayi tarım ve turizm ile gelişen Bursa Anayası'nı oluşturmakta katkı sağlamak için fiili çalışmalara başladık. Bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye'nin yeni yüz yılında hak ettiği yere gelmesi için çabalıyoruz. 2. Oturumumuzun başlığı İş İşten Geçmeden. Gerçek başarı disiplin ve plandan geçer, aklımızdan çıkartmamalıyız. Sanayimizi, tarımımızı ve turizmimizi eşit önemde görüyoruz. Üçünü ele alarak birlikte planlanmasını istiyoruz. "
BOZBEY NE DEDİ?
Daha sonra KalDer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nursel Ölmez Ateş, bir konuşma yaptı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise şöyle dedi:
"Bursalılar'a nitelikli ve kaliteli hizmet sunmak için göreve geldik. Kalite dostu dostlarımızın da bize katkı sağlayacağına eminim. Farklı bir modeli uygulayarak Bursalılar'ın tamamına nitelikli ve kaliteli sistem oluşturma düşüncesindeyiz. Kentleşme, insanlığın en önemli olgularından biridir. Kentler sadece bina ve altyapıların bir araya geldiği yerler değil. İnsanların da bir araya geldiği, etkileşime girdiği ve hayatını paylaştığı yerlerdir. Bu nedenle kaliteli kentlerin planlanması ve insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi son derece önemli ve yapılması gerekendir. Zira kentleri insanlar yaşatır. Kentlerin anlamı orada yaşayan insanlarla ölçülür. Onların mutluluğunu artırdığınız ölçüde, olumlu etkilediğiniz ölçüde kent yöneticisi olarak başarmış sayılırsınız. Kalite tesadüf değildir."
SEMPOZYUMDAN NOTLAR
Konuşmaların ardından Felsefeci ve Akademisyen Prof. Dr. Ahmet Arslan, 'Türkiye'nin Yeni Yüzyılı' adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından Doğa Aktivisti ve TV Yapımcısı Güven İslamoğlu, 'İş İşten Geçmeden' isimli sunumunu yaptı. İznikli sinema sanatçısı Halil Ergün 'Yaşam Kalitesi' bölümünde güzel bir sohbet gerçekleştirdi.
Akşam yemeğinin ardından Eda-Metin Özülkü konseri ve sonrasında da Bursa Kalite Ödül töreni gerçekleştirildi.
2023 Bursa Kalite Büyük Ödülü'ne AKA Otomotiv layık görülürken, 2023 Bursa Kalite Başarı Ödülü Görükle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, 2023 Bursa Eğitimde Kalite Jüri Teşvik Ödülü ise Özel Arena Okulları'nın oldu. Ödül alanları ve sürece katılanları kutluyorum.
Sempozyumun bitimi, ödül töreni öncesi Minteks’in sahibi Özkan İrman ve BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar ile keyifli ve uzun bir sohbet imkanı bulduk. Laf aramızda ülkeyi, ekonomiyi, siyaseti, Bursa’yı, sanat ve kültürü bir havanda dövdük.
Ayrıca 1995’te kurulan Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin 23 kurucusundan biri de olan ünlü sanatçımız Halil Ergün ile ayaküstü tanışma ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile de ayaküstü sohbet imkanı bulduk.
Günün en heyecanlıları ödül adayları dahil Genç Kal Der’lilerdi. Onların fotoğraflarını çektim. “Bizim fotoğrafımızı da koyacak mısınız?” dediklerinde söz verdim.
Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.