Kentimizde bünyesinde Rumelili sanayici ve işadamlalarını barındıran ilk dernek 2006 yılında Vehbi Varlık kurucu başkanlığında kurulan Rumelili Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği’dir.
Kısa adı RUMELİSİAD olan derneğin başkanlıklarını sırasıyla Vehbi Varlık 2006-2010, Şahap Aktaş 2010-2012, Mustafa Kırcı 2012-2014, Erol Kılıkçıer 2014-2018, Ömer Kumova 2018-2020 ve Zarif Alp 2020-2024 yılları arasında yaparlar. 3 Ekim 2024’de ise bu görevi Murat Evke devralır.
Derneğin amacı tüzüklerinde şöyle ifade edilir:
“Anayasamızın öngördüğü esaslara ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, Rumeli kökenli Yönetici ve İşadamlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve dayanışma ruhunun geliştirilmesine katkı sağlayarak, kültürler arası sosyal ve ticari köprü vazifesi görmek ve tüm toplumun sosyal ve ekonomik düzeyinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.
RUMELİSİAD Vizyonu, Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye’deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmaktır. RUMELİSİAD, Türkiye’nin özellikle Balkanlardaki ekonomik gücünü ve üretim potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek ulusal ve uluslararası ekonomik politikaların oluşturulmasına, Türkiye’nin Balkanlardaki coğrafi ve stratejik gücünü ön plana çıkarmak suretiyle, tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Derneğimiz Türkiye’nin uluslararası ekonomik, sosyal ve kültürel ilişki, iletişim, temsil ve işbirliği ağlarının geliştirilmesini amaç edinmiştir.”
RUMELİSİAD, Rumeli kökenli sanayici, yönetici ve iş adamlarının, bugünkü maddi ve manevi seviyelere kavuşmalarına sebep ve destek olan memleketleri Türkiye Cumhuriyeti'ne vefa borcu olarak, bugüne kadar yapabildikleri hayır işlerine dünya durdukça devam edilmesine imkan vermesi amacı ile 2017 yılında RUMELİSİAD Vakfı'nı kurar.
2018 yılında RUMELİSİAD bünyesinde yine Şahap Aktaş'ın girişimleri ile RUMELİSİAD Girişim A.Ş. kurulur. Bu yapı öncelikle ülkemizde üretilmeyen stratejik bir ürünü üretmek amacıyla yola çıktar. Süreçte gereken kamu desteğini görmeyip, konusu ile ilgili yönetmelikler değişince bu girişiminden vazgeçip, çalışma alanını sürdürülebilir tarım teknolojileri üzerine kaydırır.
RUMELİSİAD bugün 11 farklı Balkan ülkesinden 30 farklı sektörde 310'ün üzerindeki üyesi ile hizmet vermeye devam eder. Bu derneğimiz 19 Mayıs 2026’da 20. Yaşını dolduracak ve bir balo ile bunu kutlayacak. Bu özel gün için darphaneye özel gümüş hatıra parası bastırılıyor.
EVKE’NİN TOPLANTISINDAN
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Evke, uzunca bir süredir tanıdığım bir saygın işinsanı. Evke başkanlığındaki dernek yönetimi yarın Ankara’ya gidiyor. Üzerinde uzun süredir çalışılan bir Bursa Raporu hazırlandı. Bu raporda Bursa yerelinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile sektörel bazda yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini içeren bir kitaba dönüştü. Bu kitap yarın Ankara’da mecliste AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Bursa vekillerine takdim edilecek. Sonrasında da bizlerle de paylaşılacak.
RUMELİSİAD bu yıl 6-9 Şubat 2025 tarihleri arasında Kıbrıs Ekonomi Zirvesi (150 kişilik bir heyet ile gidilecektir), Mayıs 2025 Üsküp Balkan Ekonomi Zirvesi ve Kasım 2025 Karadağ Ekonomi Zirvesi’ne katılacak.
Ayrıca Bursa’da görkemli bir Bursa Ekonomi Zirvesi 2026’yı da yapmak için kollarını sıvadı ve çalışmalarına başladı.
Dün Rumeli Konağı’nda düzenlenen bir basın toplantısı ile RUMELİSİAD yönetimi basınla buluştu. Bir yandan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüz kutlandı. Diğer yandan da RUMELİSİAD’ın çalışmaları ve geleceğe yönelik vizyonu paylaşıldı.
MURAT EVKE NELER DEDİ?
Konuşmasına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak başlayan RUMELİSİAD Başkanı Murat Evke, düzenlediği basın toplantısında şu konulara değindi:
"Pek çok ülke ile işbirliğimiz var. Küresel ekonomi hacminin yükselmesi için çalışıyoruz. Karbon ayak izini azaltmak için 3 ay süren bir etkinlikte 10 bin fidan dikim töreni gerçekleştirdik. Meslek yüksekokulu velilerimiz için Meslek Yüksekokulları Bilgilendirme Seminerleri'ni yaptık. Bursa Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile Görükle MTAL arasında, projeler geliştiriyoruz. Bu nedenle RUMELİSİAD Vakfı'nda 217 öğrenciye 8 ay boyunca burs imkanı sağlandı. Kurumsallaşma ve dijital dönüşüm çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bu anlamda Süreçlerin Standardizasyonu, Şirket Hafızası ve Bilgi Yönetimi, Hızlı ve Esnek Yönetim, Çalışan Katılımı ve İletişim, Uzun Vadeli Rekabet Gücü, Hedef ve Performans Yönetimi gibi konulara ağırlık vereceğiz.
Nisan 2025'te Rumeli Yemekleri Festivali gerçekleştireceğiz. Nisan ayı içerisinde 5 kez gerçekleşecek olan 'Bimarhane' tiyatrosundan elde edilecek gelir ise RUMELİSAD'ın eğitim vakfına aktarılacak. Vakıf üyelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar planladık.
Bursa'da bulunan Fahri Konsoloslarla bir araya geleceğiz. Günlük sohbet ve temel ihtiyaçlar için Makedonca kursu açılması planlanıyoruz.
KOSGEB ile iletişim halinde yeni girişimci gençlerimizi eğitmeyi ve bilinçlendirmeyi hedeflerimizin içine koyduk. Meslek edindirme programlarını önemsiyoruz. Bu nedenle okullarımızın Balkan ülkelerindeki kardeş okulları edinmesine yardımcı oluyoruz. 2 kardeş okulumuzu, Karadağ ve Bulgaristan'da açtık. Milli Eğitim destekli sektör içi mesleki eğitim merkezleri kurulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İlk merkezi burada açarak, Bursa'da ilke şahitlik edeceğiz. Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, Türkiye'de daha önce bir tane açıldı. İkincisi ise Bursa'da olacak.
Bu dönem Rumeli Networking’ in aktivite edilmesi ile birlikte bir taraftan üyeler arası ticaretin önünü açılmasını hedefliyoruz. Rumeli ruhunu canlandırmayı ve RUMELİSİAD üyeleri arasındaki ticareti geliştirmeyi arzuluyoruz.
Derneklerle iletişimi ve ticareti geliştirmek için RUMELİSİAD komitesinin çalışmaları devam ediyor. Şubat ayı içerisinde dernek üyeleri ile bir araya gelerek, ilk adımı inşaat sektörü ile başlatacağız. Böylelikle birçok alana değinerek, dernekler arasında çalışmaları sürdüreceğiz.
İlki 2024 Eylül’de yapılan ‘Ülkemize Değer Katan Rumelililer’ ödül töreninin 2 senede bir yapılması kararlaştırılmış ve ikincisi 2026’da gerçekleştirilecektir. 19 Mayıs 2026 yılında derneğimizin 20'nci kuruluş balomuzu gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda şimdiden planlamalarımız sürüyor."
SON SÖZ
Gönüllü STK’larda görev almak ve siyasete bulaşmadan, egonu tatmin etmeye çalışmada görev yapmak zor iştir. Gerçekten de bir fedakarlık ve gönüllülük ister.
Bu nedenle tüm RUMELİSİAD Ailesi’ni başkanları Murat Evke özelinde kutluyor ve başarılar diliyorum.
Bugün Bursa’nın misafirleri var. Darüşşafaka ekibi Bursa’ya geliyor. 14 Nisan 2012'de Darüşşafaka Cemiyeti'nin TİM Maslak Show Center'da gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurulu'na dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı. Bu genel kurulda Erdoğan'ın önerisiyle tüzükte bazı değişikle
Kemal Demirel (1955-2022) Bursa’nın çok yakından tanıdığı bir isimdi. 1973 yılından beri CHP içinde aktif siyaset yaptı. İl Başkanlığı, 2 dönem milletvekilliği gibi görevleri yerine getirdi. Siyaset yaşantısında gerek milletvekilliği gerekse sonrasında Bursa’ya tren getirmek için hayatını verdi. Yüz
Erdinç Çelikkol hocamız Türk müziğimizin değerli bir ismi. Müziğimize sayısız eser kattı ve sayısız sanatçı yetişmesine vesile oldu. Erdinç Çelikkol, 1938'de Bursa'da doğdu. Müziğe 1951 yılında Bursa Türk Mûsıkîsi Derneği'nde başladı. İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, M
"Dostlar yine beraberiz, gezek akşamındayız. Meşk-i sefa ederiz, gezek akşamındayız. Ne dert kalır ne de hüzün, gezek akşamındayız." 650 yıllık köklerimizden günümüze gelen bir kültür olan Bursa’da “Gezek” adını verdiğimiz kültürel etkinliğimiz çeşitli illerde çeşitli isimlerle hayata geçirilir. E
1970’in ilk yıllarıydı, Bursa Erkek Lisesi’nde okurken ilk kez Nazım’la Cezaevinden Memet Fuat’a Mektuplar kitabıyla tanıştım. 1968’de ilk baskısı yapılmıştı, de yayınlarından. Birkaç kitapla birlikte yatağımın altına saklamıştım. Bir gün eve geldiğimde benim kitaplarımı babamın bulduğunu gördüm. Ge