Hava Durumu

Rotary 2440 Başkanı Korur Bursa’daydı

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2024 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 09:46

Dünyanın ilk hizmet kulübü olan ve ABD'nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago Rotary Kulübü, 23 Şubat 1905 yılında Paul P. Harris isimli bir iş adamı tarafından kuruldu. Harris'in isteği, gençliğini geçirdiği küçük kasabalarda bulduğu dostane ruhu, iş insanlarıyla oluşturduğu bir kulüpte tekrar yakalamaktı.

Ülkemizin ilk Rotary kulübü "Ankara Rotary Kulübü" ilk toplantısını 24 Mart 1954 günü Ankara Palas salonunda gerçekleştirdi. Türkiye'nin dördüncü kulübü olan Bursa Rotary Kulübü, ilk toplantısını 12 Haziran 1963 günü Çelik Palas otelinde yaptı. Kurucuları ise Fahri Batıca, Burhanettin Ersöz, Sait Ete, Memduh Gökçen, Reşat Oyal ve Selim Süter'di. Şu anda bu büyüklerimizden sadece Memduh Gökçen hayatta, Memduh Gökçen büyüğüme sağlıklı günler diliyorum.

Sosyal Kulüpler içinde Rotary Kulüpleri’nin benim özelimde ayrı bir yeri vardır. İlk konuştuğum sosyal kulüp Uludağ Rotary Kulübü’ydü. 1985 yılında Dr. Murat Kaçar davet etmişti. Başkanı ise o dönem Cevat Batıca'ydı. Kendisi ile uzun yıllar sonra rahmetli Mutlu Uraz’ın cenazesinde Şerif Arı ile birlikte karşılaştık. Buradan saygılarımı iletiyorum. O yıllar uzun süre devam edecek olan Uludağ Rotary Kulübü Kros Şenliği başlatılmıştı. Bir de kentimizdeki 3 ayrı Rotary Kulüp’ten 3 ayrı meslek ödüle layık görülme onurunu yaşadım.

ROTARY VE POLİO

1985 yılında tanıştığım Rotary ile birlikte polio(çocuk felci) kelimesini de ilk kez onların toplantılarında duydum.

Rotary ilk kez çocuk felci/polio ile mücadele için 1979 ve 1980'lerde Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'da 1979'da Filipinler'den başlayan bir seri aşılama kampanyaları başlatır. Sonrasında bu aktiviteleri Kamboçya, Haiti, Fas, Paraguay ve Sierra Leone'de de sürdürür.

1985'de RotaryPolio-Plus programını başlatır. Aynı yılın ekim ayında BM 40. Kuruluş yıldönümünde Rotary 120 milyon dolarlık fon ayırdığını açıklar. Dünyada bu alanda bir farkındalık ve hareketlilik oluşur. Üç yıl sonra Rotary 247 milyon dolar fon yarattığını açıklar. Cenevre'de 1988 yılında yapılan Dünya Sağlık Asamblesinde, Rotary çocuk felcine son vermek için bir önerge gündeme getirir.

Bu önerge, Çocuk Felcine Son Küresel Kampanyasında Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve UNICEF'in ortaklığının da başlangıcı olur.

BURSA VE POLİO

Dünyadaki gelişmeler böyle olurken ülkemizde 11 Eylül 1985’de RotaryPolio-Plus programına dahil olur. O dönem Bursa Rotary Kulübü’nün de başkanlığını yapan BUSİAD kurucusu Doğan Ersöz’ün başkanlığı dönemidir. Bunun için kulüp kaynak yaratır ve Bursa ile çevresinde kampanya başlatılır. Hatta o dönem bir el kitapçığı da yayınlanır. Bunun Bursa ve ülkedeki Rotary Kulüplere dağıtımı sağlanır.

2440 FEDERASYON BAŞKANI MERT KORUR

Bölge 2440 Federasyon Başkanı Mert Korur, 15 maddelik dönem manifestosu ile döneminin öne çıkan başlıklarını Adranos Otel’de düzenlenen bir basın buluşması ile açıkladı.

Toplantıya katılanlar arasında Dönem Guvernörü Mert Korur, Gelecek Dönem Guvernörü Adnan Sözeri, Geçmiş Dönem Guvernörleri İsmail Rodoplu ve Serdar Durusüt, Bölge Rotarakt temsilcisi Gaye Atlı vardı.

Toplantıda önce Bursa’daki Rotary Kulüplerin paydaşlarının katılımı ile yaptıkları çalışmalar anlatıldı. Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi Kız Yurdu Müdürü Filiz Özen Çiftçi, Her Eve Bir Pati Derneği Başkanı Emre Demir, Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ümit Ecemiş sürdürdükleri çalışmalardan söz etti.

Daha sonra Gökdere Rotary Kulübü Başkanı Bülent Yaşar, Nilüfer Rotary Kulübü Başkanı Ünal Çelik, Bademli Rotary Kulübü Başkanı Şeyma Okur, Tophane Rotary Kulübü Başkanı Tolga Bacak, Yeşil Rotary Kulübü Başkanı Mustafa Gürkan Middili, Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Cemal Dal, Osmangazi Rotary Kulübü Başkanı Umut İncir, Bursa Kuzey Yıldız Rotary Kulübü Başkanı Okan Dursun birer konuşma yaparak dönemlerinde planladıkları çalışmalardan söz ettiler.

Bölge 2440 Rotaract Temsilcisi Gaye Atlı da “Bizim Mahalle” adını verdikleri projelerini anlattı.

Gelecek Dönem Guvernörü Adnan Sözeri, "Çanakkale Yüzme Yarışları'nda bin 250 yüzücü Karadeniz'e kıyısı olan önemli ülkelerin geçiş noktasından, Çanakkale Boğazı'ndan Avrupa'ya yüzüyor. Sizlerin de bunu görmesini çok isteriz" diyerek yarış hakkında bilgi verdi.

BAŞKAN KORUR NELER DEDİ?

Bölge 2440 Federasyon Başkanı Mert Korur, 15 maddelik dönem manifestosu ile döneminin öne çıkan başlıklarını açıkladı. Paylaşılan manifestoda, özetle şunlar vardı:

“İstanbul Barış Merkezi'ndeki Barış Konferansı'nın Uluslararası Başkanının da katılımlarıyla gerçekleşecek. Otto-Fran Walter tarafından 15.5 Milyon Dolar karşılığında kurulan BAU Rotary Barış Merkezinde her yıl 40 öğrenci eğitim görecek. Bölge 2440 Federasyonu olarak her yıl bir öğrenciye Atatürk Barış Bursu vermek için yola çıktık.

Rotary'nin 1985 yılından beri en öncelikli hedefi olan END POLIO NOW- Çocuk Felcini Şimdi Bitir çalışmaları da aralıksız devam ediyor. Afganistan'da 5, Pakistan’da 5 vahşi çocuk felci vakasının kaldı. Aşılama ve farkındalık çalışmaları devam ediyor ve dünyada sıfırlanana kadar da sürdürecek. 2025-2026'da Uluslararası camiada çocuk felci sonlanacaktır.

6 Şubat depremi sonrası bölgeye olan ilgi ve desteklerimiz devam edecek. 2019 yılından beri de sürdürüyoruz. Yaklaşık 45 günde 120 aileye hizmet vermiş en hızlı sivil toplum kuruluşu olduk. Temiz su içinde Malatya'ya 400 evlik konteyner inşa ettik. 100. Yıl Rotary Gölbaşı Meslek Teknik Anadolu Lisesi inşa ettik. Özellikle diş sıkıntısı yaşayan depremzedeler için diş kliniği açtık.”

SON SÖZ

Kendilerine değil de topluma değer katan tüm STK’lara Rotary Kulüpler özelinde teşekkür ediyorum. Sadece ayaküstü Adnan Sözeri aracılığıyla tanıştığımız Bölge 2440 Federasyon Başkanı Mert Korur’a da döneminin topluma yararlı olması dileklerimle, bir dahaki sefere uzun sohbet dileklerimle teşekkürler diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.