Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dünya Odalar Federasyonu'nun (World Chamber Federation - WCF) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salı günü hızlı bir Bursa turu yaptı.
Hisarcıklıoğlu’nun ilk durağı Bursa Valiliği oldu. Rıfat Başkan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve BTB Başkanı Özer Matlı ile Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti.
Hisarcıklıoğlu, ziyaret sonrası şu değerlendirmede bulundu:
"Bursa’daki toplam sekiz eğitim yatırımımız hakkında bilgi verdik. Bursa merkez, Gemlik, İznik, Orhangazi ve Yenişehir ilçelerinde beş okul yaptık. İnegöl, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde ise okullarımız projelendirme aşamasında."
HAMİDİYE MTAL ZİYARETİ
Hisarcıklıoğlu, daha sonra Bursa Ticaret Borsasının 100. yılı kutlamaları kapsamında 1891’de kurulan Bursa Hamidiye Ziraat Mektebi/Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Bu kurumun restorasyon sürecinin hızlandırılmasına Bursa Ticaret Borsası katkı koymuş ve o günden beri okulun destekçisi olmuştu. Okul BTB’nin proje okulu konumunda.
Tarım ve ziraat alanında ülkeye büyük katkılar sağlayan lisenin 400 bin metrekarelik tarım alanıyla öğrencileri geleceğe hazırladığını belirten TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“Bu köklü okulun sadece eğitim alanında değil, inovasyon ve AR-GE faaliyetlerinde de öncü rol oynamaktadır. 9 faydalı model, 6 patent, 2 marka ve 2 tasarımla Türkiye’nin gelişimine önemli katkılar sunmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamındaki okulun başarısında Bursa Ticaret Borsasının rolü de büyüktür. Güçlü destekler sayesinde okullar güçlü mezunlar vermektedir.”
Daha sonra Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da lisenin borsanın resmi proje okulu niteliğinde 134 yıllık bir çınar olduğunu belirterek, okulun Türkiye’nin de ilk ve tek tarım lisesi olma özelliği taşıdığını söyledi.
Konuşmaların ardından okulun eski mezunlarına anı belgesi verildi.
BTSO MECLİS TOPLANTISINA KATILIM
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na katıldı.
Burada otomotiv, makine ve tekstilde Türkiye'nin üretim merkezi olan Bursa'nın, yüksek teknolojili sektörlerin de üretim merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyerek, ekonomide yaşanan gelişmelere değindi ve sonra Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Yüksek enflasyonla mücadele için para ve kredi politikalarında sıkılaştırma uygulanıyor. Kredi hacmi daralıyor, faizlerse yüksek tutuluyor. Bu durum, iç piyasanın daralmasına yol açıyor. Mal ve nakit akışıyla birlikte ekonomideki büyüme yavaşlıyor.
Dünya pazarlarındaki yavaşlama Türk lirasındaki reel değerlenme ve ihracata olumsuz yansıdı. Bizler, bu yeni ortama uyum sağlamak durumundayız. Maliyetleri kontrol altına almaya ve daha verimli çalışmaya odaklanmamız gerekiyor. Öte taraftan makro ekonomide olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Geleceğe dönük moralimizi yüksek tutmak anlamında bunları da göz ardı etmemeliyiz. Enflasyon düşüş eğilimine girdi. Bu da önümüzdeki dönemde faiz oranlarının da gerilemesine zemin hazırlıyor. Cari açık, yani ülkenin döviz açığı, geçen senenin yarısına göre düştü. Döviz kurlarında dalgalanma azaldı ve Türk lirası, istikrara kavuştu. Yurt içinde dövize kayış son buldu, dolarizasyon azaldı. CDS risk primimiz düşerken, ülke kredi notumuz da artmaya devam ediyor. Enflasyonda düşüş, sınırlı da olsa başladı."
HİSARCIKLIOĞLU BALKANTÜRKSİAD’DA
Hisarcıklıoğlu’nun son durağı ise Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (BALKANTÜRKSİAD) 32. Sinerji Toplantısı, oldu. Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla toplantı Podyum Davet'te gerçekleştirildi.
Programa ev sahibi BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir'ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Atatürk ve silah arkadaşları anısına saygı duruşu ile başlayan gecenin açılış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, "Ülkelerde sınırlar değişiyor. Global pazarda yer almaya, ürünlerimizi pazarlamaya devam ediyor, sürekli çalışarak üyelerimize kazandırmaya devam ediyoruz. Yeni pazarlar arıyoruz. Büyüklerimiz Balkan ve Rumeli topraklarından göç edip Türkiye'de nasıl var oldular ise bizde geleceğimiz için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan BBŞB Başkanı Mustafa Bozbey, "Biz istiyoruz ki, Bursa'da üreten, tüm işletmeler vergilerini Bursa'da ödesin. İthalatla ilgili, ithal edilen her ürünün yüzde 6.5'i bu kente vergi olarak gelecektir. Bu iki hedefin talebini huzurunuzda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na iletmek istiyorum. Toplantımızın yeni iş birliklerine ve kalıcı dostluklara vesile olmasını diliyorum" dedi.
Daha sonra konuşan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Avrupa'nın ekonomisinin zayıfladığını söyleyerek özetle şöyle devam etti:
“Birliğin büyük ticari ortakları olmasına rağmen dünya genelindeki ticaretteki payları yüzde 25'ten yüzde 17'ye geriledi. Dünya üzerinde otomotiv sektöründe 3 yıl boyunca üretim yapılmasa dahi Çin'in stokları 3 yıl yeterli olacak ve bu dünyadaki iş insanlarını kötü yönde etkileyecek.
Bizim yapmamız gereken bir şey var. Biz dili, dini, mezhebi, ırkı ne olursa olsun bir olmak zorundayız. Bu farklılıklarla toplumu bölmek, kutuplaştırmak, ötekileştirmek bize bir şey kazandırmaz. Biz farklılıklarımızla bir araya gelip, ülke çıkarları noktasında bütünleşmeliyiz.”
Hisarcıklıoğlu’nun konuşması sonrası kendisine bir tablo, Fatih Şakir tarafından armağan edildi. Ve sponsorlara plaketleri verildi. Sonrasında da herkes bol bol Hisarcıklıoğlu ile fotoğraf çektirdi.
Ama kendisi hem BTSO’da hem de BALKANTÜRKSİAD’da “Bursa’ya geldik. Bir İskender ısmarlamadınız.” sitemini de şaka yollu iletti.
***
Evet, Hisarcıklıoğlu’nun yüksek hızlı Bursa ziyareti böyle geçti.
"Tepeden ve kapı arkalarında alınan kararlarla değil, üyenin aktif olduğu, aidiyet duyduğu bir parti örgütü istiyor ve bunu sağlamaya çalışıyoruz. AKP-MHP iktidarı ülkeyi ekonomi, hukuk, eğitim ve demokrasi başta olmak üzere her yönden çok kötü bir noktaya getirdi. Buradan bir çıkış yolu bulunması
Bursa ve koleksiyon dediğimde aklıma bir isim gelir. Hüseyin Kocabaş, 1909 yılında Bursa'da doğar. Babası Bat Pazarı’nda mefruşatçılık yapar. Okul dışında Hüseyin de babasının yanındadır. Dokuz yaşındayken dükkana sırtında çuval ile bir köylü gelir. Çeşitli sikkeler ve heykelcikler gösterir. Babası
Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton 2024 Ağustos ayında görevini Olivier Gauvin’den devraldı. Bu sekiz aylık görev sürecinde üç kez Bursa’ya geldi. İlk gelişinde Fransa’nın eski Bursa Fahri Konsolosu ve Bursa Türk-Fransız Alliance Française Kültür Derneği Başkanı Mehmet Erbak’ın Uludağ Ça
Antakya Medeniyetler Korosu, 2007 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde şefleri Yılmaz Özfırat tarafından kurulur. Koronun üyeleri, üç semavi dine mensup ve aynı zamanda altı farklı mezhebe sahip kişilerden oluşur. Koro kuruluşundan bir yıl sonra 2008 yılında "Antakya Medeniyetler Korosu Derneği" ad
UNESCO 1972’de Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi hazırlar. Türkiye, bu sözleşmeyi 1982’de onaylar. Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi’nin olağanüstü evrensel değere sahip olarak değerlendirdiği kültürel ve doğal mirasın parçası olan 1223 varlığı 2024 yılı itibarı
İş dunyamiz Osmanlı döneminde kurulan ve bugün gelişmiş dünyanın eğitim sisteminin bel kemiğini olusturan Uygulamalı Eğitim Sisteminin güzel örneği Ziraat Mektebimiz ülke eğitim sisteminin iskeletini oluşturmalıdır