BUSİAD’da geleneksel Çekirge Toplantısı’na dönemin BUSİAD Başkanı Ali İhsan Yeşilova tarafından bir eklenme yapılmış ve Ramazan ayına denk gelen Çekirge Toplantısı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın konuk olduğu ve projelerini paylaştığı bir toplantıya dönüştürülmüştü.
Bu toplantıların ilk konuğu da rahmetli Hikmet Şahin olmuş ve sonrasında sırasıyla Recep Altepe, Alinur Aktaş ile devam etmişti. Şimdi de Ramazan Ayı’nın ilk çalışma gününde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuk oldu. Mustafa Bozbey, belediyenin halka açık iftarında oruç açtıktan sonra BUSİAD’a geldi.
İftara, Bozbey’in dışında, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan ile Kestel ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları katıldı.
Ayrıca CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, eski Bakan ve İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar da protokol de yerlerini aldılar.
TOPLANTIDAN BİRKAÇ NOT
Toplantıya gelirken ve çıkarken tesadüfen Mudanya Belediye Başkanımız Deniz Dalgıç ile arka arkayaydık. Bir baktım özel arabasını kendi kullanıyor. Yanında kimse yok. Çıkarken de otopark görevlisine “Ben belediye başkanıyım” demeden otopark parasını ödedi. Bunlar abartı mı? Hayır olması gerekendi. Kendisine teşekkür ediyorum.
Etkinlikte Şerif Arı, Ahmet Özenalp ve Ferruh Aslanoba ile Fethi Banuşoğlu ve eşleriyle beraber oturduk. Canan Ekinci Yılmaz da bizimleydi. Hatta ortak fotomuzu ona borçluyuz.
KÜÇÜKKAYALAR, BURSA SANAYİYE PİLOTTU, NEDEN DÖNÜŞÜME DE OLMASIN?
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar yaptığı konuşmada, "Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa" vizyon belgesini oluşturduklarını, ardından tüm ilçe belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini ifade ederek, bu ziyaretler sonunda da "Yaşanabilir bir kent için Plan Şart!" başlığıyla bir rapor hazırlayıp kamuoyu ile paylaştıklarını dile getirdi. Ve şöyle devam etti:
"Bu arada vizyon belgemizi geliştirdik ve kendimize yeni bir motto oluşturduk. Bursa'nın Türkiye'de organize sanayinin ilk kurulduğu kent olmasından hareketle, ‘Sanayinin Pilot'u Bursa, Dönüşümün de Pilot'u Olmaya Hazır’ dedik.
Ardından da 2050 Çevre Düzeni Planının bu yıl sonunda şekilleneceğinin açıklanmasıyla yeni bir söylemi benimsedik ve ‘Bursa'mız için yeni bir hikâye yazmanın vakti geldi’ dedik.
İnsanca, doğayla uyumlu, tarım, sanayi ve turizm dengesini korumuş yüzleri gülen ve yaşadığı kenti seven insanların olduğu, dünya ile bütünleşmiş bir Bursa bizim hayalimiz.
Biliyoruz ki bizim Bursa olarak her türlü gücümüz, deneyimimiz ve kaynağımız mevcut. Yeter ki birbirimize inanalım, güvenelim, bir ve birlik olalım, konuşalım ve geleceğe hep birlikte umutla bakalım. Burada da görev kentimizin tüm paydaşlarına yani iş insanlarımıza, çalışanlarımıza, yerel yöneticilerimize, meclisteki temsilcilerimize, basınımıza kısacası tüm Bursalılara düşüyor. Artık nasıl bir hikâye yazacağımıza sağlayacağımız mutabakat ile hep beraber karar vermeliyiz."
BOZBEY NELER DEDİ?
BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın konuşmasının altına imzasını atacağını söyleyen Mustafa Bozbey özetle şunları dile getirdi:
“Daha önce hazırlanmış raporunuzu da biliyorum. Sanayiye pilot olduk dedi. Dönüşümde de neden pilot olmasın? Sermaye ve mühendislik altyapısının olduğu bu şehir bunu da başarır ve 25-30 milyar dolara çıkan ihracatı yakalayabilir. Hem havası korunur hem de yüksek katma değerli ürünler üretilir. Türkiye ve dünyaya örnek bir kent olur. Çalışanı çiftçisi işçisi iş adamı ile toplumun tüm kesimleriyle omuz omuza olmak çok önemli. BUSİAD çatısı altında bir araya gelen iş insanlarımızın görüş ve önerileri kentimizin geleceği için çok önemli. El ele Bursa'yı ileriye taşıyacağımıza eminim. Doğruyu bulmaya çabalıyoruz. Sürdürülebilir ve yeniden yeşil Bursa. Ekonomisi sağlam, sanayisi rekabetçi, teknolojide öncü bir Bursa.
Bazı değerleri kaybettik ama hep birlikte yeniden kazanabiliriz. Daha güçlü ve daha yeşil Bursa mümkün. Bu elbette kolay bir hedef değil. Planlı olursak ve inanırsak, birlikte başarabiliriz
Yeşil çevre ve sanayi rakip değildir. Mevcut sanayimizi korurken. Yenilikçi, çevreyle barışık üretim modellerinin olabileceğine inanıyoruz. Sizlerin bilgi ve deneyimlerine her zamankinden fazla ihtiyacımız var.”
Bozbey, daha sonra 1/100.000'lik Bursa Çevre Düzeni Planı konusunda yaptıkları çalışmanın sunumunu da gerçekleştirdi. Bozbey, hedeflerinin kent anayasasını oluşturmak olduğunu da ifade ederken, 2026 Ocak ayı sonunda planı bitirmeyi hedeflediklerini de dile getirdi.
SON SÖZ
Başkan Bozbey’in sunumundaki en çarpıcı bölüm. Gerçekle yüzleşmemizdi. Hem de acı gerçekle. Bakın ne dedi?
"628 bin binanın, 122 bini riskli bina. 7 büyüklüğündeki bir depremde 28 bin bina yıkılabilir".
Bu da bize nasıl bir bombanın üzerinde yaşadığımızı anımsatıyor. Burada bu gerçekler üzerine plan ve proje çizen mimarlarımızın, mühendislerimizin; bunları onaylayan resmi kurumlarımızdaki bürokrat ve görevlilerin, atacağı her yanlış imzanın nasıl bir felakete yol açacağının hesabını yapmasını vicdanlarına bırakıyorum.
Hiçbir insanın hayatının bedeli biçilemez.