“Erolcuğum biz bakkal Mehmet ile yola çıktık.”
Yukarıdaki söz MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar’ın, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’a sorduğu “Neden 1970’lerde(TÜSİAD’ın kurulduğu yıllara atfen) yola çıkılmadı?” sorusuna Erbakan Hoca’nın verdiği yanıttır.
Şimdi biraz gerilere gidip, MÜSİAD’ın kuruluş sürecini anımsayalım. Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan’ın iş adamlarını bir araya getirme düşüncesi vardır. MÜSİAD’a uzanan süreç böyle bir ortamda gelişmeye başlar.
Erbakan bu konuda dönemin Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görevlendirir. Recep Tayyip Erdoğan önce Erol Yarar ile görüşür. Bu görüşmeden Ali Bayramoğlu’nun da haberi olur. Daha sonra Abdurrahman Esmerer de ikinci toplantıya katılır. 1989’da Recep Tayyip Erdoğan Refah Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Natık Akyol’u bir toplantıya davet eder. O toplantıda Erol Yarar, Abdurrahman Esmerer, Mehmet Turgut, Halil Ayan, Ali Bayramoğlu vardır. Hacı Abdullah’ta yapılan son toplantıda Erol Yarar’ın başkanlığı netleşir.
Derneğin ismi konusu da uzun süre konuşulur. Önce bağımsızlığı vurgulamak için BASİAD adı gündeme gelir. Sonra kısaltmayı kullanan Başkent Sanayici ve İş Adamları Derneği diye başka bir derneğin kurulduğu öğrenilir. Sonra BAĞSİAD konuşulur. Sonuçta Necmettin Erbakan’ın da sıcak baktığı MÜSİAD isminde Recep Tayyip Erdoğan, Erol Yarar ile Ali Bayramoğlu mutabık kalır. MÜSİAD fiili olarak 12 genç iş adamı tarafından 9 Mayıs 1990 tarihinde kurulur. Kuruluş akdinde ismi geçen 12 kurucunun yaş ortalaması 32’dir. Kurucular şu isimlerden oluşur:
“Erol Mehmet Yarar, Bayram Ali Bayramoğlu, Abdurrahman Esmerer, Natık Akyol, Şekib Avdagiç, Mehmet Gönenç, Mahmut Ekrem Ensari, Arif Gülen, Halil Ayan, Cihangir Bayramoğlu, Mehmet Turgut ve Ahmet Yıldırım.”
Baştaki MÜ aynı zamanda kuruluş felsefesindeki 4 değeri de ifade eder. Bunlar:
“Müstakim/doğru, Mütedeyyin/dindar, Müdrik/aklı eren ve Müstakil/bağımsız”
BURSA MÜSİAD DOĞUYOR
Bursa’ya gelindiğinde MÜSİAD Bursa Şubesi şöyle doğar. Erol Yarar, dönemin Refah Partisi İl Başkanı Mehmet İyibilir’i arar. Ona MÜSİAD’ı anlatır ve Bursa’da örgütlenmek için bir isim önermesini ister. Mehmet İyibilir konuyu araştırdıktan sonra o dönemler MAKO’da Ar-Ge mühendisi olarak görev yapmakta olan Dr. Mustafa Hatipoğlu’nun sanayi içindeki konumunu ve iş ağını göze alarak, ona bu organizasyonun yürütülmesini önerir. Mustafa Hatipoğlu bunu kabul eder ve yola koyulur. Hatipoğlu, önce Ramazan Karakök, Osman Birkan, Şadi Koçer, Hulusi Kuklen, Osman Altınok, Şükrü Özçimen, Nejat Beyeç gibi isimlerle tek tek görüşür. Böylece çekirdek kadro oluşmuş olur.
Bu arada 21 Aralık 1991’de Yüce Hünkar Kebap Salonu’nda sabah 10.00’da bir toplantı düzenlenir. Bu toplantıya İstanbul’dan kurucu başkan Erol Yarar, Şekip Avdagiç, Natık Akyol, Ali Bayramoğlu da katılır. Onlar MÜSİAD’ın hedeflerini, hayallerini anlatır.
1992 yılına gelindiğinde 12 Aralık 1992’de yapılan toplantıda üye sayısı 32’ye çıkar. Süreç içinde grubun büyüklerinden Necat Beyeç, (Necat Bey şu anda Türkiye’deki yaşça en büyük MÜSİAD üyesidir) MÜSİAD’ın Bursa temsilcisi olarak atanır. Bu arada yemekli toplantılar yapılırken, zaman zaman Necat Beyeç’in İdeal Kazan fabrikası da ofis buluşmalarında, sohbetlerde kullanılır. Ardından ofis olarak daha merkezi bir yer olsun diye Fomara’daki İlker İş Merkezi’nde bulunan Osman Birkan’ın ofisine çıkılır. Sonrasında temsilcilik şubeye dönüşür ve MÜSİAD Bursa Şubesi’nin resmi kuruluşu 1 Nisan 1994’te Necat Beyeç başkanlığındaki kurucular kurulu ile gerçekleşir. Bu kurucular şu isimlerden oluşur:
“Necat Beyeç, Osman Birkan, Mehmet H. Burkay, Osman Altınok, Şadi Koçer, Şükrü Özçimen, Kenan Gençoğlu, Yusuf Aydın, Osman Arıcı.”
25.04.1994’te Osman Birkan’ın başkanlığında MÜSİAD Bursa Şubesi hayata geçer. İlk yönetim kurulu şu isimlerden oluşur:
“Osman Birkan, Kenan Gençoğlu, Şadi Koçer, Mehmet Burkay, Osman Altınok, Şükrü Özçimen, Yusuf Aydın, Mehmet Hançer, Halil Şekerci ve Osman Arıcı.”
Kurucu Başkan Necat Beyeç, süreç içinde yönetimlerde aktif olarak yer almaz. Sadece genel merkezin bazı davetlerine katılır. Osman Birkan’dan sonra sırasıyla başkanlık görevini Mehmet Burkay, Kenan Sertalp, Dr. Ahmet Özkul, Cemil Tekin, Hasan Çepni, Mustafa Gürses, Nihat Alpay ve Alparslan Şenocak sürdürür.
ŞENOCAK’IN TOPLANTISINDAN NOTLAR
Dün MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Alparslan Şenocak, yönetimden Osman Yetim, Halil Atalay, Murat Eryağan, İsmail Güler ve sektörel kurulların başkanları ile Bursa basınının karşısına çıktı. Toplantıda MÜSİAD’ı temsilen şu sektör temsilcileri vardı:
“Tekstil- Deri- Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Halil İbrahim Biçer, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Hüseyin Kul, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Tayfun Kurdal, Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu
Başkanı Kâmil Özkan, Makine Sektör Kurulu Başkanı Serdar Sağlam, Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Abdülkerim Demir, Finansal Hizmet, Eğitim ve Danışmanlık Sektör Kurulu Başkanı Halil İbrahim Özgeriş, Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mihrimah Kocabıyık, Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Demirci, Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Akdemir, Kimya- Metal- Maden Sektör Kurulu Başkanı Cemalettin Can, Turizm Sektör Kurulu Başkanı Ümit Gürel, Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Fatih Özkul, Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Ali Akgül, Basım-Yayın-Medya Sektör Kurulu Başkanı Muhammed Faruk Çıbuk ve Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Sektör Kurulu Başkanı Yüksel Taşdemir.”
Alparslan Şenocak, bu toplantıda genel değerlendirmenin ardından yaklaşık 2 yıl süren bir çalışmanın ürünü olan 110 sayfalık sektörel bazlı 2024 Bursa Ekonomi Raporu’nu sundu.
ŞENOCAK NE DEDİ?
Alparslan Şenocak yaptığı açılış konuşmasının son bölümünde 2024 Bursa Ekonomi Raporu’na değinerek şunları söyledi:
“Bursa ekonomisinin potansiyelini ortaya çıkarmak ve şehrimizi küresel ölçekte daha rekabetçi hale getirmek amacıyla hazırladığımız ‘Bursa Ekonomisi Raporu’, yalnızca mevcut durumun bir analizi değil, aynı zamanda geleceğe dair çözüm odaklı bir yol haritasıdır. Bu rapor, 16 farklı sektörün dünya, Türkiye ve Bursa ölçeğindeki mevcut durumlarını, karşılaştıkları zorlukları ve çözüm önerilerini detaylı bir şekilde ele alırken, aynı zamanda Bursa’nın ekonomik hedeflerine ulaşması için gerekli stratejik adımları da ortaya koymaktadır. Katma değerli üretimden lojistik altyapıya, KOBİ’lerin desteklenmesinden yeşil dönüşüme kadar birçok alanda somut öneriler sunan raporumuz, iş dünyamızın önündeki engelleri aşmasına ve Bursa’yı ekonomik anlamda daha güçlü bir geleceğe taşımasına katkı sağlayacaktır.”
SON SÖZ
MÜSİAD Bursa Şubesi’ne başkanları Alparslan Şenocak özelinde tüm yönetime çalışmalarında başarılar diliyorum.