Mümin Ceyhan, Bursa’nın yakından tanıdığı bir isim. Elektrik Mühendisi olan Mümin Ceyhan, vatandaş sorumluluğu içinde bir çok STK’da da görev aldı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı yaptı. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin 23 kurucusundan biri oldu. Bursa Defteri ve Bursa Ansiklopedisi gibi iki değerli girişimin kentimize kazandırılması noktasında başrolü oynadı.
İki kitabı da yayınlanan Mümin Ceyhan’ın 3. kitabı basım aşamasında.
Mümin Ceyhan bir dönemler Bursa siyasi yaşantısı içinde de aktif rol oynadı.
Ayrıca kentimize adını taşıyan Mümin Ceyhan Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ni kazandırdı. Kuruluş çalışmaları Mayıs 2010 tarihinde başlayan bu kütüphane 12 Mart 2011 tarihinde hizmete girdi.
Görükle’de Ünikent Evleri’nin alt katında hizmet veren Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olup Bursa ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin kullanımına açık. Kütüphane, Bursa’nın öz değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için kent hakkında yapılacak tarih, sosyoloji, bilim, coğrafya vb. gibi araştırmaları destekliyor.
Ayrıca her yıl çeviri, bilim ve edebiyat serileri adı altında bu konularda yapılacak özgün çalışmaları kitap haline getirerek Bursa kültür hayatına yeni ürünler kazandırıyor.
Kütüphanede Türkçe ve değişik yabancı dillerde temel danışma kaynakları ve sözlükler ile birlikte kataloglanmış yaklaşık 5000 adet materyal bulunuyor. Bu sayı Bursa Bibliyografyasındaki sayıya ulaşmış gözüküyor.
Z KUŞAĞI KİTABI
Mümin Ceyhan Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi kentimiz belleğine önemli bir eser daha kazandırdı. Bugüne kadar bu Bursa’ya kütüphanenin kazandırdığı 16. kitap oldu.
29 Eylül 2021’de başlatılan çalışmalarla konunun ilgilileri öğretmenler ve akademisyen bilim insanlarıyla bir araya gelindi. Uludağ Üniversitesi’nde Z Kuşağı katılımcıları bir araya getirilerek 11 Aralık 2021 tarihinde bir çalıştay hayata geçirildi.
Daha sonra bu çalışma “Bursa’da Z Kuşağını anlamak” isimli bir kitap haline dönüştürüldü.
Kitap Z kuşağı diye tanımlanan, bir teknoloji ve bilgi patlamasının içine doğan, bilgiye erişmek için diğer kuşakların ihtiyaç duyduğu zamana ihtiyaç duymayan, kendilerinden farklı kültürdeki, dildeki, milletteki insanlara ulaşmakta ve onlarla iletişim kurmakta diğer kuşaklara nazaran çok daha fazla imkâna sahip olan, teknolojinin ve ulaşılabilirliğin kazandırdığı bilişsel hız sayesinde eyleme geçmek için beklemeye gerek duymayan bir kuşağı tartışıyor.
Bu çalışmada kitaba şu isimler katkı sağladı:
“Prof. Dr. Selçuk Kırlı (BUÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Leman Pınar Tosun (BUÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Veysel Bozkurt (Sosyolog), Doç. Dr. Ahu Öztürk (BUÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Özkan Rona (Eğitimci), Filiz Özen Çiftçi ), Çisem Demirci (ÇEK Özel 3 Mart Azizoğlu Ortaokulu Öğretmeni), İpek Civa (Avukat/Z kuşağı), Mert Birgün (Mühendis/Z kuşağı), Hasan Eliçabuk (Öğrenci/Z kuşağı)”
SON SÖZ
Mümin Ceyhan’a genel olarak baktığınızda topluma yönelik/sivil topluma yönelik ve kentimize yönelik gönüllü çalışmaların içinde ağırlıkla yer aldığına tanık olursunuz.
Bu bir bireysel/kurumsal sorumluluk bilincidir. Bu bilince sahip insanlar ve kurumlar içlerinde yaşadıkları topluma, kente, ülkeye gönüllü yaptıkları işlerle katma değer sağlamaya çalışır.
Sıfatlandırmamı mazur görün ama sayıları çok az bulunan kelaynak kuşları gibi bu değerlerimizin korunması ve desteklenmesi gerekir.
Ben buradan Mümin Ceyhan’a teşekkür ediyorum. O bu kütüphanesini gelini Aslı Ceyhan’a ve çocuklarına emanet etti.
Onların da bu emanetlerini kendinden sonraki kuşaklara taşıyacaklarına eminim.