Hava Durumu

Muazzez İlmiye Çığ’ın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2024 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2024 11:16

“Boşa geçen vakit neye yarar?” ve “Biliyorsun neden öğretmiyorsun?”. Bu iki özlü söz Sümer tabletlerinden Muazzez İlmiye Çığ tarafından çevrilmiş iki özlü söz. Ve de onun torunlarına öğüdü.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, bir söyleşisinde şöyle diyor:

"Çocukluğumu dün gibi hatırlıyorum. Hayatım boyunca ne istediysem başardım, yapamadığım hiçbir şey yok. Atatürk’ün dediğini yaptım, halen yapıyorum. Çalıştım, Çalışmaktan hiç bıkmadım"

***

Muazzez İlmiye, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden birkaç hafta önce Bursa'da Kırım tatarı bir anne ve babanın çocuğu olarak doğdu. 1919'da beşinci yaş gününü kutladığı sırada Yunan Ordusu tarafından İzmir’in işgal edilmesi üzerine öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum’a taşındı ve genç Muazzez burada ilköğrenimini tamamladı. Ayrıca Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.

Yaklaşık beş yıl boyunca, Eskişehir'de öğretmenlik yaptı. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne kaydoldu. Hocaları arasında, II. Dünya Savaşı'nı Türkiye'de profesör olarak geçiren, Hitler dönemi Alman-Yahudi mültecileri Hans Gustav Güterbock ve Benno Landsberger gibi dönemin en önemli Hitit kültürü ve tarihi uzmanları vardı.

1940'ta diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni oluşturan üç kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi'nde on yıl sürecek kariyerine başladı. Kurumun arşivlerinde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak başladı. Meslektaşları Hatice Kızılyay ve F. R. Kraus ile birlikte, müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti temizlediler, sınıflandırdılar ve numaralandırdılar. Çığ, 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog hâlinde yayımladı. Aradan geçen yıllarda, tabletlerin deşifre edilmesi ve yayınlanması konusundaki çabaları sayesinde Müze, dünyanın her yerinden Eski Çağ tarihi araştırmacılarının katıldığı bir Orta Doğu dilleri öğrenme merkezi hâline geldi. Çok sayıda makalesi ve 20’yi aşkın kitabı bulunuyor.

Muazzez İlmiye Çığ, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesidir.

Evet, ışıklarda uyusun.

---- ----- ------ -------

GASTRODER, BAŞAN İLE DEVAM DEDİ

Sevgili Ramazan Başan yaşamını gastronomiye ve özelinde de Bursa’nın bu yolla tanıtımına adayan isimlerden birisi. Ramazan Başan, 2020 yılında Gastroder- Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği’ni kurdu.

Gastroder, şehirlerin Gastronomi alanında markalaşması, Gastronomi Turizminin gelişmesi,

Yerel lezzetlerin ortaya çıkartılarak otel ve restoran menülerine eklenmesi, konularında çalışıyor. Bu amaçla festival ve çalıştaylara destek oluyor. Şef Restoranlarını öne çıkartarak

Restoran iç eğitimleri veriyor.

Özellikle kentlerin sosyalleşmesi gıda ve yemek kültürünün gelişmesi amacıyla Başkan yardımcısı ve Etkinlik sorumlusu Özgür Gül marifetiyle sıs sık yemek şarap tadımları, zeytinyağ ve kahve tadımları, yemek workshopları düzenliyor.

14 Kasım 2023 tarihinde Gastroder/Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği Genel kurulunu yaptı. Divan Başkanlığı’nı Özgür Gül yaptı. Yapılan genel kurulda Ramazan Başan yeniden başkanlığa seçildi.

Bursa Gastronomi Turizmi Derneği yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

“Ramazan Başan (Başkan), Mümin Akgün (Başkan Yrd.), Özgür Gül(Başkan Yrd.), Dr.Ayşe Doğan (Gastronomi Eğitmeni/ Eğitimden Sorumlu), Emel Adamış (Akademik İlişkiler Sorumlusu), Atilla İçin (Otel Profesyoneli ), Kemal Eryürek (Johan Sebasatian), Ali Özdal (Sofra Sofra/Executive Chef ).”

Denetim Kurulunda ise “Mustafa Etkin (Reklam Ajansı), Şahin Bingöl ( Piraye Zeytinyağ ), Serkan Anlaşan (Lezzet Kurye)” isimleri yer aldı.

Ayrıca sektörün duayen isimlerinden kanaat önderlerinden tecrübe ve birikimlerinden yararlanmak adına Gastroder Danışma Kurulu oluşturuldu. Danışma kurulunda da şu isimler yer aldı:

“Vehbi Varlık (İnoksan), Nejat Yahya (All Man), Prof.Dr. Mustafa Tayar, Dr. Kader Çetin (Zeytinyağ Akademisyen), Emir Topuz (Fasulyeli), Engin Yürük (Şey Pub), Cemal İnan (İnan Kardeşler), Fatih Pulat (Nuar Bademli), İlker Boy (Rodop Köfte), İrfan Yalçın (Coi Pizza), Türker Alakoç (İdris), Yusuf Pidecioğlu (Acıdayı), Bülent Mertyürek (İnanç Fırını), Tuğçe Aksungur (Fenomen), Selçuk Ayanoğlu (Ayanoğlu Gurme), İbrahim Özcan (Menü Cebimde)”

Gastroder’e başkanları Ramazan Başan özelinde başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.