Yıl 1927 Samsun. Dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Atatürk’e olan sevgi ve minnet duygularını ifade etmek için Samsun'a ayak bastığı bir anıt yapılması fikrini ortaya atar.
Anıt daha önce Ankara Zafer Anıtı'nın inşası için açılan yarışmayı kazanan Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e 1927 yılında sipariş edilir. 1931 yılında Viyana'daki Vereinigte Metallwerke dökümhanesinde yaptırılır.
Hamburg'dan Deutsche Levante-Linie şirketinin Nicea vapuru ile taşınan anıtın parçaları 15 Ekim 1931 tarihinde Samsun'a ulaşır. (Burada vapurun da ismine dikkatinizi çekerim. Tesadüf mü değil mi, bilemem. Vapurun adı Nicea/İznik. I.Konsül’ün yapıldığı -MS 325 yer. İznik adı, şehrin eski adı olan Nikea 'dan gelir. Dönemde yaygın bir dönüştürme kuralına göre Yunanca adın önüne 'sur içinde' anlamında olan is eki getirilerek İsnikea adı Türkçede İznik olur.)Avusturyalı bir mühendisin de yardımıyla 29 Ekim 1931 tarihinde heykel daha önceden hazırlanan kaideye monte edilir.
Anıtın resmî açılış töreninin Birinci İnönü Muharebesi zaferinin yıl dönümü olan 10 Ocak 1932 tarihinde yapılması düşünülse de hazırlıkların tamamlanamaması nedeniyle 15 Ocak'ta büyük bir törenle açılışı yapılır.
Açılışı Mustafa Kemal Atatürk şu mesajı gönderir:
“ Salim Bey, Samsun Valisi
Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim."
BİR BUSİAD ANISI
Tarih 30 Nisan-1 Mayıs 2007. Samsun Yeşilyurt Oteli’ndeyiz. BUSİAD, TÜRKONFED Başkanlar Konseyi Toplantısına katılıyor. Dönemin Türkonfed Başkanı Celal Beysel, TUSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, BUSİAD Başkanı Ali İhsan Yeşilova, BUSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Arif Özer, Günal Baylan, Kemal Yamankaradeniz, Vehbi Varlık, Gürcan Şirin ve BUSİAD Genel Sekreteri Basri Tüfekçioğlu da orada.
Toplantı bittikten sonra BUSİAD Başkanı Ali İhsan Yeşilova ekibini alır ve yukarıda sözü geçen Atamızın anıtı önünde gördüğünüz bu hatıra fotoğrafını çektirir.
SONSÖZ
Tarih kahramanlarla anılır. Tarihi onlar yazar. Kahramanlar tarihin akışını değiştiren insanlardır. Bazı kahramanlar ise bunun ötesinde bir ülkenin kaderini değiştirirler. Onlara da Milli Kahraman denir.
100 yaşına gelen cumhuriyetimizin de milli kahramanı, ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Onun Samsun’daki anıtına yapılan saldırıyı kınıyorum.
---- -- --- ---
Rotary Meslek Ödülleri
Podyumpark Davet’te yapılan Bademli, Muradiye, Tophane, Yıldırım Bayezid Rotary Kulüpleri’nin (1.Grup) ortak toplantısının konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık’tı. Karabıyık ‘’Toplumda Cinsiyet Eşitliği Çerçevesinde Eğitim’in Önemi ‘’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Daha sonra da bu kulüpler meslek ödüllerini takdim ettiler. 1. Grup kulüpleri ortak Meslek Hizmet Ödülü’nü Prof. Dr. Lale Karabıyık’a verdi. Muradiye Rotary Kulübü işine olan sadakati ile Podyum Davet Toplantı Sorumlusu Hamdullah Öztemel’e , Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü de engin tecrübesini halen hastalarından esirgemeyen Diş Hekimi Bülent Uğurel’e , Bursa’ya turizm kimliğini kazandırmak konusunda gayretleri için Ferruh Ulukardeşler ‘e ve genç yaşta elde ettiği akademik başarılar ile dünya en başarılı bilim insanları listesinde yer alan Doç.Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe’ye Meslek Hizmet Ödülü verdi. Ayrıca Bademli Rotary Kulübü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e de Kanserle Savaş Moral Evi yer tahsisi nedeniyle teşekkür plaketi takdim etti.
Bu yıl Bademli Rotary Kulübü Meslek Ödülü’ne ise kentimizde ve ulusal düzeyde yaptığı sağlık yatırımları ile ulusal bir markaya dönüşen BURTOM ve BETİMER sağlık kuruluşları sahibi Uzm.Dr. Erol Kılıç layık görüldü.
Uzm.Dr.Erol Kılıç ödülü eşi Ferda Kılıç ile birlikte aldı. Törende ödülü Bademli Rotary Kulübü Başkanı Gülşah Gicvan Büyükarda, Bademli Rotary Kulübü kurucu başkanı Naci Şahin ve Bademli Rotary Kulübü geçmiş dönem başkanı İlhan Uslu birlikte verdiler.
Ödül alanları ve Uzm.Dr. Erol Kılıç’ı kutluyorum.