Hava Durumu

Gençler Ara Eleman değil, Aranan Eleman olun!

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2024 09:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 09:47

YKS sonuçlarının 17 Temmuz'da açıklanmasının ardından üniversite adayları için tercih dönemi başladı. Toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjanın bulunduğu yükseköğretim kurumları için adaylar tercihlerini 2 Ağustos'a kadar kullanacak.

Şimdi gençlerin hepsinin kafasında ne yazmalıyım? sorusu var. Kimisi ailesi, kimisi hayali, kimisi kız veya erkek arkadaşının seçimi, kimisi laf olsun diye bir seçim yapacak. Özünde bu seçim onun tüm yaşantısı boyunca ya kolundaki bir altın bilezik olacak ya da ayağına bağlanmış bir pranga. Burada duyguların, aile baskısının genç beyinlerde aklın önüne geçmemesini diliyorum.

Onlar bir süre sonra hangi mesleklerin yok olacağını biliyor. Onlar ülkede temelde hangi mesleklerin enflasyonunun olduğunu ve hangi mesleklerde sürekli eleman arandığını da biliyor. Bilmiyorlarsa bile bunu kolaylıkla öğrenebilirler.

Meslek olarak kabul edilen ve edilecek konunun evrenselliği önemlidir. Eğer bir mesleği dünyanın her yerinde yapabiliyorsanız o gerçek bir meslektir. Hiçbir zaman bir işe ilk başladığınızda bir masanız, bir odanız, bir asistanınız olmayacak. Bunun hayalini kurmayın. Başlangıçta yok böyle bir şey. Her şey için step by step/adım adım ilerleyeceksiniz.

Büyümeye çalışan ülke ekonomimizde bizim petrol, değerli madenler gibi doğal kaynaklarımız olmadığı için tek seçeneğimiz kaliteli üretim. Sonrasında da katma değeri yüksek üretim.

MESLEKİ TEKNİK EĞİTİMİN ÖNEMİ

Bunun için de şu anda Türkiye’de en çok gereksinimi duyulan ve dünyanın her yerinde yapabileceğiniz iş teknik eleman olmak. Sanayiyi yakından bilen ve takip eden bir kişi olarak bugün fabrikalar mühendis aramıyor. Her alanda mühendis enflasyonu var. Ama fabrikalar harıl harıl teknik eleman arıyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO 1986-87 döneminde eğitime başladı. Tamamı teknik programlardan oluşan tekstilden otomotive kadar birçok sektörü kapsayan 19 farklı programı, 65 adet akademisyeni, 6000 civarı öğrencisiyle taban puana göre ülkemizin en yüksek puanla öğrenci alan yüksek okulu.

Bu değerli okulumuz 27 Mayıs 1987 tarihinde ülkemizin ilk üniversite sanayi iş birliği protokolüne imza atar. Koç Holding adına Rahmi Koç ve Uludağ Üniversitesi adına rektör Prof. Dr. Nihat Balkır tarafından bu protokol imzalanır. Bu protokol hala devam eder ve en uzun soluklu protokol olarak uluslararası birçok yayında yer alır. Sonra diğer sanayi kuruluşları da çeşitli protokoller yapar.

PROF. DR. MEHMET KARAHAN HOCA NE DEDİ?

Geçenlerde Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan hocam ile sohbet ettik. Bakın o neler dedi?

“Bildiğiniz gibi tüm gençlerimizin hayatını etkileyecek tercih dönemindeyiz. Ülkemizde ve dünyada da ciddi anlamda bir teknik eleman sıkıntısı var. Bu durum maalesef öyle bir boyuta geldi ki, ülkelerin ekonomik büyüme rakamlarını tehdit edecek boyuta doğru gidiyor. Bu bağlamda Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı Teknik Bilimler MYO iyi bir çözüm sunuyor.

Okulumuz tamamı teknik programlardan oluşan tekstilden otomotive kadar birçok sektörü kapsayan 19 farklı programı, 65 akademisyeni, 6000 civarı öğrencisiyle taban puana göre ülkemizin en yüksek puanla öğrenci alan yüksek okulu konumundadır.

Bu okul oluşturduğu sektörel iş birlikleri ile de örnek alınması gereken bir okul. Bursa’da gerek sanayi kuruluşları gerek SİAD’lar gerekse kamu kurumu ve STK’larla ciddi bir iş birliği ağına sahip.

Okulumuzda vizyoner bir bakış açısına sahip bir yönetim sergileniyor. Hatta önümüzdeki yıl Türkiye’de ilk defa Yapay Zeka bölümünün açılması konusunda hazırlıklara başladık.

Ülkemizde bu derece teknik eleman eksikliği olan bir dönemde bu okul iyi bir insan kaynağı yetiştiriyor. Bu nedenle üniversite adayı gençlere bu okuldaki programları seçmeleri konusunda tavsiyede bulunmak isterim.

Okulumuzun sloganı ‘Ara Eleman Değil Aranan Eleman Yetiştiriyoruz’.

Gençler sizde dünyanın her yerinde geçerli bir mesleğiniz olması için mesleki teknik eğitim alternatifini düşünün.”

SON SÖZ

Değerli gençler akıllı olun.

Aranan Eleman Olun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.