Destination Imagination (DI)/Hedef Hayalgücü, dünya çapında, öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerini uygulamada ve yaratıcılıkta kullanabilecekleri çeşitli yaklaşımları değerlendirebilmeleri için, problem çözme görevleri vesüreci üzerine kurulmuş bir yaratıcılık yarışmasıdır.
Bu organizasyonun Türkiye ayağı Destination Imagination Türkiye çocukların ve gençlerin okulda, kariyerlerinde ve tüm yaşamlarında başarılı olabilmek için onlara ihtiyaçları olan becerileri öğretmeyi amaç edinmiş kar amacı gütmeyen bir eğitim organizasyonudur.
Burada STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik) eğitiminin sanat ve sosyal girişimcilikle harmanlandığı proje tabanlı öğrenme programı uygulanarakTürkiye’de, öğrencilerin hayallerini gerçekleştirdiği öğrenme ortamları yaratmak hedeflenir.
Böylece öğrenciler, Yaratıcı & Eleştirel Düşünme, Takım Çalışması, Problem Çözme, Risk Alma, Proje Yönetimi, Sabır, Özgüven gibi 21. yüzyıl becerileri kazanır.
Her yıl Destination Imagination INC. eğitimciler ve endüstri uzmanlarıyla birlikte çalışarak STEAM, sanat, sosyal girişimcilik ve erken öğrenme alanlarını destekleyen 7 yeni akademik görev geliştirir.
Öğrenciler seçtikleri göreve yönelik bir çözüm yaratmak için takımlarıyla araştırır, öğrenir ve tasarlar. Görevleri üzerinde çalışırken öğrenciler, fikirlerini gerçekleştirdikleri, başarısızlıklardan ders aldıkları, problemleri değerlendirdikleri ve gelişimlerini gözlemledikleri yaratıcı süreci öğrenir.
Görev programına dahil olan öğrenciler sunumlarını önce ülke turnuvasında, dereceye girmeleri halinde davet edildikleri Dünya Finallerinde gerçekleştirir.
ÇEK 3 MART AZİZOĞLU ORTAOKULU TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Bu yıl yapılan finaller 17-20 Şubat tarihleri arasında Antalya’da Kremlin Palace Otel’de yapıldı. Bu yarışmaya Türkiye’den 257 okul takımı ve 1464 öğrenci katıldı. ÇEK 3 Mart Azizoğlu Ortaokulu da yarışmaya Bilimsel kategoride 7. sınıf ve 6. sınıf takımları ile katıldı. Promated isimli 7. sınıf takımı 5 kız 2 erkek öğrenciden oluşuyordu. Bu takımTürkiye birincisi oldu. Böyle Kansas City de yapılan Global Finals/Dünya Finallerine katılmaya hak kazandı.
Yarışma “Teknik, Bilimsel, Mühendislik, Güzel Sanatlar, Doğaçlama ve Sosyal sorumluluk” kategorilerinde yapılıyor.
Şampiyon takımı finallere Drama öğretmenleri İbrahim Zeki Karabulut; İngilizce öğretmenleri Emir Tutal, Ezgi Faturacı, Armağan Şenel ve Görsel Sanatlar öğretmenleriPınar Altınkaya hazırladılar.
Birinci olan 7. sınıf takımı şu isimlerden oluşuyordu:
“Arda Darıcı, Doğa Çavuşoğlu, Tuna Akkaya, Eylül Ceren Altunay, Melike Erdoğan, Damla Gülkaya ve Defne Dönmez.”
ÇEK 3 Mart Azizoğlu 6. sınıf takımında ise şu isimler vardı:
“Ela Karaduman, Kuzey Koylan, Işık Kaplan, Ekin Yakıcı, İmge Hacıbaba, Çağla Çalova, Doğa Yüceışık.”
ŞAMPİYON NE YAPTI?
Burada kendilerine verilen anlık ve takım görevlerihayata geçirildi. Oyunun kurgusu, bilimsel araştırma yapabilme becerisi, sahne düzenlemesi, dekor tasarımı, teknik düzen, teatral sunum becerisi değerlendirildi.
Takım tarafından seçilen mikro dünyada geçen bir olayın hikayeleştirilmesi (Öğrenciler mikro dünyaları ve mikroskopi bilimini araştırdılar ve mikroskopi görüntüleme tekniklerinden Flüorışıma/Eşodak Mikroskopisi’ni kullanmaya karar verdiler. Bu tekniği içeren, bir bölümü gerçek dünyada, bir bölümü bağırsak sistemi üzerindeki bir mikro dünyada geçen 8 dk.lık bir teatral bir oyun yazdılar.) yapıldı.
DI Görev dosyasında verilen mikro dünya dekoruoluşturuldu. Mikro dünyada keşfedilmesi gereken bir gizemli nesne oluşturdular ve onu açığa çıkartacak bir görsel efekt kullandılar. (Gizemli nesne tıbbi amaçlı kullanılan bir nano robottu, görsel efekt ise basit makina sistemiyle açığa çıkan bir düzenekti.)
Takımın ilgili, yetenekli, becerikli ve güçlü olduğu yanlarını gösteren 2 adet Takım Seçim Unsuru’nun oluşturulması ve hikayeye entegrasyonu (Öğrenciler, hasta karakteri için atık kumaşlardan fantastik bir kostüm tasarladı, strafor, tutkallı kumaş gibi materyallerden MR cihazı yaptılar ve oyuna entegre ettiler.) sağlandı.
Evet, DI Türkiye yarışmasında birinci olan ÇEK 3 Mart Azizoğlu Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden oluşan, Promated takımını kutluyorum. Bu ortamı yaratan ÇEK’e ve öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Bu arada dünya finallerinde de başarılar diliyorum.