Hava Durumu

Cavit Çağlar ve Fırtınalı bir yaşam öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2024 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 11:11

Cavit Çağlar’ı  1977 yılında rahmetli Mümin Gençoğlu’nun Bursaspor Başkanı olduğu dönemde rahmetli Şükrü Şankaya ile ortak oldukları Aksoylar fabrikasında tanıdım. O zaman genç bir spor muhabiri olarak fotoğraf makinamız elimizde Aksoylar fabrikasında bir masanın çevresindeydik. O dönemler Bursa tekstil dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Benito Danisi Bursaspor’a o günün parasıyla 100 bin lira bağışlamıştı. Onun duyurulduğu bir toplantıydı. Birkaç gazeteci masanın çevresinde oturmuştuk. Mümin Gençoğlu, Şükrü Şankaya, Cavit Çağlar ve Benito Danisi de karşımızda oturuyordu.

Sonrasında rahmetli Enver Ayhan ve Aykan Uzoğuz’la beraber Karapınar’daki alabalık ziyafetleri unutulmazdı. Hele hele Aykan Uzoğuz, Enver Ayhan, İsmail Öztat, Hüseyin Bavlı ile Cavit Ağabeyin evsahipliğinde sabah başlayıp, evinde (O zaman Kurşunlu’da Beysel sitesindeydi) Nursel Hanımefendi’nin kahve ikramıyla biten Dursun Kaptan’ın teknesindeki körfez turu ve şöförü Erdoğan ağabeyin hazırladığı et mangallar anılarımda hala canlı duruyor. Bu tekne gezisi hayatımın ilk tekne gezisiydi.

Daha sonra Bursaspor Başkanlığı (1982-1986) döneminde Bursaspor’un Türkiye Kupası şampiyonluğu sevincimiz.

Ülkemizin en önemli tekstil fabrikalarını (Nergis, Yeşim vd) kurması, Olay Medya Grubu ve NTV’yi kurması. Yayıncılık alanında engin deneyim. İnterbank ve Etibank deneyimi.

1987 yılında Cavit Çağlar’ınSüleyman Demirel’in daveti ile siyasete atılması. Milletvekilliği, bakanlık dönemi. İki kabinede bakanlık görevi. 1996’da DYP’den ayrılması.

Bir yıl Olay’da patronum olması. Sonrasında Çelik Palas grubundaki günler. Çelik Palas’ta yemekte Süleyman Demirel’in telefonla aradığında piyanist arkadaşı susturmamız.

15 Şubat 1999'da da dönemin MİT başkanının ricasıyla Abdullah Öcalan'ın, Kenya'dan getirilişinde Cavit Çağlar’ın özel uçağını tahsis etmesi.

Bankacılıkta başına gelenler, tutukluluk günleri sonrası tahliyesi, Demirel’in ziyareti. O ziyaret sonrası Demirel’in OSB’deki Nergis Air’den yolcu edilmesi sonrası fabrikasındaki odasında bire bir kahve içmemiz o anki duyguları ve kendine çizdiği yol haritasından bazı başlıkları benimle paylaşması.

2002’de AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın milletvekilliği teklifi.

Bursa spor kamuoyunun ve Bursa bürokrasisinin yoğun baskısı ile yeniden Bursaspor Başkanlığı’na aday olması gündeme geldiğinde “Başka aday çıkmazsa” koşuluyla adaylığı dönemindeki yoğun hareketlilik.

Bir uçağın düşürülmesi ile başlayan ve Rusya ile tüm ilişkilerimizi altüst eden süreç.Cavit Çağlar'ın, önce dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgi ve izinleri çerçevesinde gerçekleştirdiği mekik diplomasisi ile sorunun çözülmesi.
Bu girişimin üzerine Rusya Devlet Başkanı Putin’in,Çağlar'a "Rus Devlet Nişanı" vermesi.

Ve şimdi de uzun süredir büyük emeklerle kaleme alınan meslek büyüğümüz yazar Hulusi Turgut’un kaleminden “Cavit Çağlar. Fırtınalı bir yaşam öyküsü” kitabı. Kitabın tanıtımı İstanbul’da Çağlar’ın sahibi olduğu Mövenpick Otel’de büyük bir katılımla yapıldı. Kitabın çıktığını duyduğumda kendisinden imzalı bir kitap rica etmiştim. Sevgili Mehmet Ali İnan’a da anımsatmıştım. Kitap Mehmet Aliİnan tarafından elime ulaştı.(Teşekkür ediyorum) Doğan Kitap tarafından yayınlanan Hulusi Turgut’un kaleme aldığı, yakın siyasi tarihimize (son 40 yıl diyebiliriz) tanıklık eden 750 sayfalık bir belgesel.

Bu kitabın Bursaspor ile ilgili bölümünde Celal Sönmez’in de değerlendirmeleri var.

SON SÖZ

Ülkemizde bazı insanlar vardır. Özel insanlardır. Her kesimden herkesi tanır ve herkese ulaşabilirler. Bu özel insanlardan birisi de Cavit Çağlar’dır. Ulusal ve uluslararası alanda sahip olduğu network çok geniştir.

Nerede ise ülkemizin sanayi ve siyasi tarihinin son yarım asrının hem önemli bir aktörü ve hem de önemli bir tanığıdır.

Sanayicilikten yayıncılığa; milletvekilliğinden bakanlığa; kulüp başkanlığından bankacılığa uzanan geniş bir yelpazede yaşanmışlıkların, topluma ve kente katılan değerlerin kayıt altına alınması canlı tarih noktasında çok önemlidir.

Cavit Çağlar’ı kutluyorum.

Kendisine uzun ve sağlıklı yıllar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.