Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi kısa adıyla BUTEKOM , 2008 yılında Tekstil Teknolojileri Çalışma Grubu’nun girişimleri ile kurulan bir Sektörel Ar-Ge Merkezi’dir.
Kurumun ortakları Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ( BTSO - % 50 ), Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ( UTİB - % 37,5 ), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ( UHKİB - % 12,5 )’dir.
BUTEKOM, temel olarak Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi (TTTMM ) ve İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’nden (İKMAMM ) oluşur.
Bunların dışında Nanoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi proje geliştirme aşamasında olup, Mikromekanik Mükemmeliyet Merkezi kurulması ise hedefleri arasındadır.
BUTEKOM; DOSAB’ta 12.800 m2 kapalı alanı ile modern bir yapıya sahiptir. BUTEKOM içinde tekstil, teknik tekstil, kompozit, plastik, kauçuk, ambalaj, otomotiv, raylı sistemler, savunma, havacılık sektörlerine hizmet veren laboratuvarlar, kompozit pilot üretim tesisi, ar-ge proje geliştirme alanları, eğitim salonları, konferans salonu, kütüphane, ofisler ve ROKETSAN’ın Bursa Yerleşkesi yer alır.
Yukarıda sayılan çeşitli sektörlere test ve muayene hizmeti veren BUTEKOM yetenek olarak ayrıca “Analitik, kondüsyonlama, fiziksel test, yaş kimyasal, mekanik, yaşlandırma, yanma laboratuvarlarına, kompozit malzeme, prepreg, kompozit ürün pilot üretim hatlarına, prototip üretim cihazlarına ( 3D-Printer, vs.) sahiptir. BUTEKOM laboratuvarları halen 300 dolayında test standartını uygulayabilmekte olup, 48 testten TÜRKAK TS EN ISO / IEC 17025 Uluslararası Akreditasyonu’na sahiptir.”
Aynı zamanda, Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi ( BASDEC ) üyesi olan BUTEKOM’un yakın hedefi, savunma, havacılık, otomotiv, sağlık sektörlerine ürün ( özellikle kompozit ) üreten bir kuruluş olmaktır.
BUTEKOM, ‘2019 yılı Ar-Ge, İnovasyon, Üniversite, Sanayi İşbirliği Ödülü’nü layık görüldü. Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.
BUTEKOM VE TÜRK NORD BELGESİ
Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM), ILAC ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonlarından sonra TÜV Teknik Kontrol ve Belgelendirme AŞ (TÜV NORD) tarafından yapılan denetimi de başarılı bir şekilde tamamlayarak TÜV NORD Laboratuvar Uygunluk Belgesi’ni almaya layık görüldü.
Böylece uluslararası standartlar kapsamında TS EN ISO/IEC 17025:2017 çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren BUTEKOM, ILAC ve TÜRKAK akreditasyonlarından sonra TÜV NORD tarafından yapılan uygunluk denetimini de başarıyla tamamlayarak ISO/IEC 17025 kapsamında TÜV NORD Laboratuvar Uygunluk Belgesi’ni almaya hak kazanarak kalitesini bir kez daha tescilledi.
TÜV NORD belgesiyle BUTEKOM Laboratuvarları’nda tekstil, teknik tekstil, otomotiv, uzay-havacılık, raylı sistemler, savunma, kauçuk ve kompozit sektörlerine yönelik testlerde kalite gerekliliklerini tarafsızlık ve gizlilik ilkelerine bağlı olarak güvenilir sonuçlar elde edildiği kanıtlandı.
BAŞKAN BURKAY NE DEDİ?
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BUTEKOM’un iş dünyasına ürünlerini uygun koşullarla ve güvenli bir şekilde dünya standartlarında test ettirme imkanı sunarak, kaynakların ülke sınırları içinde kalmasına da imkan sağladığını dile getirerek şunları söyledi:
“Başta test analiz ve muayene hizmetleri olmak üzere proje, numune üretimi, teknik raporlar ve teknik danışmanlık gibi birçok alanda 250’den fazla kurum ve kuruluşla işbirliğinde faaliyet gösteren BUTEKOM, TÜV NORD Laboratuvar Uygunluk Belgesi almaya hak kazanarak etkinliğini uluslararası alanda çok daha etkin bir şekilde sürdürecektir. Güçlü altyapısı ve yetkinlikleriyle BUTEKOM, kent ve ülke ekonomimize hizmet sunmaya devam edecektir.”
Evet, BUTEKOM’u kutluyorum. Bu konularla ilgili bir kişi olarak bu belgelendirmenin çok değerli bir belgelendirme olduğunu biliyorum.