Hava Durumu

Bursa’nın Lezzet Tarihi ve Mümin Ceyhan

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2024 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 08:07

Mümin Ceyhan, Bursa’nın yakından tanıdığı bir isim. Elektrik Mühendisi olan Mümin Ceyhan uzun yıllardır meslek yaşamını kendi şirketlerinde sürdürüyor. Bir dönem TMMOB EMO Bursa Şube Başkanlığı da yapan Mümin Ceyhan, Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin 23 kurucusundan biri ve eski başkanlarından.

Mümin Ceyhan, Mayıs 2010’da Bursalıların Bursa’yı tanıması ihtiyacını karşılamak üzere Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesinin kuruluş çalışmalarını başlattı. Ve kütüphane 12 Mart 2011 tarihinde hizmete girdi.

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olup Bursa ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin kullanımına açıktır. Kütüphane, Bursa’nın öz değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için kent hakkında yapılacak tarih, sosyoloji, bilim, coğrafya vb. gibi araştırmaları destekliyor.

BURSA’NIN LEZZET TARİHİ

Kütüphane, senelik olarak çeviri, bilim ve edebiyat serileri adı altında bu konularda yapılacak özgün çalışmaları kitap haline getirerek Bursa kültür hayatına yeni ürünler vermeyi hedefliyor.

Bu kapsamda Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi, her yıl belirli bir konu belirliyor. O konu ile ilgili bir forum düzenliyor. Sonrasında da bu forumdaki bildirileri bir kitap haline dönüştürüyor.

15.06.2023 tarihinde yapılan kütüphane Danışma Kurulu toplantısında, 2024 yılı forum konusu “Bursa’nın Lezzet Tarihi” olarak belirlendi. Hazırlanan makaleler 11.05.2024 tarihinde kütüphanede yapılan forum etkinliğimizde yazarları tarafından sunuldu. Forum kapanışında bildiri sahipleri ve katılımcılarla soru-cevap şeklinde gerçekleşen tartışmalar kayıt altına alındı ve kitaba eklendi.

Böylece 164 sayfadan oluşan “Bursa’nın Lezzet Tarihi” kitabı kütüphanenin yayımladığı 12. forum kitabı, olarak basıldı. İsmail Tıkır ve Uğur Ozan Özen editörlüğünde hazırlanan kitabın mizanpajı ve kapak tasarımı Nilüfer Belediyesi tarafından yapıldı.

KİTAP İÇERİĞİ

Kitapta yazarlar şu makaleleri kaleme aldılar:

Unutulmuş Yemeklerin Dijital İzleri: “Prof.Dr. Necmi Gürsakal / Adem Aksan (BUÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Bölümü Doktora Öğrencisi) / Işık Demir, (Bursa Araştırmaları Merkezi Görevlisi)kaleme aldı.

Geçmişten Günümüze Bursa Mutfağının Gastronomi Değerleri: “Arş.Gör. Ayşe Selin Özgören,( BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri Ana Bilim Dalı) / Doç.Dr. Gülşah Özcan Sinir (BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı) / Prof.Dr. Ömer Utku Çopur, (BUÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı)

ABD Tarım Politikalarının Geleneksel Türk Yemek Kültürü Üzerindeki Etkileri - Bursa Kırsalı Örneği: “Doç.Dr. Hacer Karabağ Arslan (BUÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı)

Sultanların Sofrasına Layık Bursa Tatları: “Raif Kaplanoğlu (Tarihçi Yazar)

Osmanlı Fethine Değin Bursa’da Yemek Kültürü: “Dr. Alper Can (Bağımsız Araştırmacı)

Bursa Yemek Kültürünün Yazıya Dökülmüş Hali: “Nezaket Özdemir (Kütüphaneci-Yazar)

Bursa’da Hayatın Geçiş Dönemlerinde ve Özel Günlerde Mutfak Ritüelleri: “Zedal Kondakçı (Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Halkbilimci-Folklor Araştırmacısı)

100 Yıllık Bir Lezzet Hacıbaba Izgara: “Ekrem Hayri Peker (Kimya Mühendisi-Yazar)

Mutlu - Nilüfer Şarap Fabrikasında Üzümün Şaraba Dönüşüm Hikâyesi: “Hakan Koyunlular (Şehir Plancısı)

Mihaliç (Mağlıç, Kelle) Peyniri: “Hacı Tonak (Gazeteci-Yazar)

Bursa Yemek Kültürü (Gastronomi) Tarihi: “Y. Kenan Yetişen (Kimya Mühendisi-Kent Kültürü Araştırmacısı)

Antik Çağ'dan Günümüze Bursa Lezzetleri: “Nurdan Çakır Tezgin (Araştırmacı Yazar)

SON SÖZ

Bursa adına kayıt altına alınan her konu çok değerli ve önemli. Gelecek kuşaklara olan bilgi aktarımının değeri tartışılmaz. Bu noktada Mümin Ceyhan’ın üstlendiği misyonu önemsiyorum.

Ona ve 12. kitap Bursa’nın Lezzet Tarihi’ne katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.

Bursa’ya ait değerlerin araştırılması, kayıt altına alınarak korunması ve gelecek nesillere miras bırakılması adına katkıda bulunan Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ni de ayrıca kutluyorum.

Bu tür kütüphanelerin çoğalması dileğiyle. Bursa kültürüne ve belleğine katkı koyan herkese saygı ve minnetle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.