Hava Durumu

Bursa Büyükşehir ve Plastiksiz Temmuz Hareketi

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2024 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 08:05

Hepimizin bildiği gibi günlük yaşamımızın içinde plastikler geniş bir yer kaplıyor. Pipetler, su şişeleri, tek kullanımlık plastikler, poşetler ve dahası. Her bir plastik atığın sonsuz yolculuğunu, doğada yıllarca yok olmadan sürdürdüğünü de biliyoruz. Çevre kirliliği, hiç olmadığı kadar had safhada ve plastik ürünler de bu kirliliğin en büyük sorumlularından biri.

Plastiksiz Temmuz Hareketi, Avusturalyalı Rebecca Prince-Ruiz’in önderliğinde 2011 yılında başladı. Süreç içinde bu hareket insanların plastik kullanımını azaltmaya çalışan küresel bir harekete dönüştü. Bugün bu çevreci harekete, tek kullanımlık plastiklerin gezegene zarar vermesine engel olmak için dünyanın dört bir yanından 300 milyondan fazla kişi katılıyor.

Neden Temmuz ayı sorusunun yanıtı da şöyle:

“Yaz aylarında plastik tüketimi zirveye ulaşıyor. Tüketim odaklı yaşayan bir toplum olduğumuzu düşününce bunun nedenini anlamak daha kolay bir hale gelebilir. Mesela sıcak yaz günlerinde gün içinde birden fazla kez satın alınan plastik şişeli sular veya piknik, kamp, tatil gibi nedenlerle doğaya açılan insanların bıraktığı plastik atıklar.”

Özünde plastik, modern dünyanın problemi değil. Çünkü yakın zamanda icat edilmedi. Aslında 1930’lardan beri var. O zamanlarda bile paketleme, endüstri gibi birçok uygulamada malzeme olarak kullanılıyordu. Elbette plastik üretme konusunda daha iyi hale gelindikçe, küresel bir soruna dönüştü.

Plastik tüketiminin küresel bir sorun olmasının nedeni ise plastik atıkların, doğada kolayca yok olmuyor olması. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, plastik atıkların parçalanması yaklaşık 500 yıl sürüyor.

Plastik atıklar nedeniyle dünyada denizlerin, okyanusların kalitesi düşüyor; buna bağlı olarak hayatta kalması o ortama bağlı canlılar zarar görüyor. Üstelik plastik atıklar, yalnızca çevresel bir sorun değil; aynı zamanda bir sağlık sorunu. Sonuçta plastiğin mikroorganizmalar, hayvanlar, insanlar da dahil olmak üzere canlılar tarafından yenmesi amaçlanan bir şey değil. Ancak zehirli mikroplastikler bir şekilde içme suyuna, deniz ürünlerine, toprağa ve yeraltı sularına karışarak vücudumuza sızıyor ve hem bize hem de ekosisteme zarar veriyor.

NE YAPABİLİRİZ?

Bireysel olarak yapabileceklerimizi şöyle bir anımsayalım:

“Elinizden geldiğince plastik tüketimini azaltın. Öncelikle Temmuz ayı boyunca, ihtiyacınız olan tüm plastik ürünleri tek kullanımlıklar yerine yeniden kullanılabilir olanlarla değiştirmeye çalışın. Daha sonra bu alışkanlığı sürdürmeye devam edin. Ay boyunca plastiği hayatınızdan tamamen çıkarmasanız bile, hayatınızı nasıl daha fazla plastikten arındıracağınızı düşünebilirsiniz.

Örneğin daha az arabayla dışarı çıkıp daha çok toplu taşıma mı kullanacaksınız? Veya markete bir alışveriş çantasıyla mı gideceksiniz? Sonuçta hayatınızı daha plastiksiz bir hale getirmenin onlarca yolu var. Ve bu yolda atacağınız tek bir adım bile gezegenimiz için önemli bir fark yaratabilir.

Elinizde olanı kullanmanın en sürdürülebilir yol olduğunu unutmayın. Bu nedenle, hareket halindeyken yeniden kullanılabilir gereçlere ihtiyacınız varsa, estetik açıdan hoş ve doğal malzemelerle hazırlanmış olanlarına yatırım yapın.

Mutfağınızdaki sebze ve meyveleri mümkün olduğunda açık satın alın. File ürün poşetleri kullanın, plastik ambalajlara ve poşetlere elveda deyin.”

Bunlar yapılamayacak şeyler değil. Biz evimizde eşimin zorlamasıyla başlattığı en basitinden markete giderken file ve bez torbalarla gitme alışkanlığını yıllardır uyguluyoruz.

SON SÖZ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önceki gün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği aylık basın bilgilendirme toplantısında bir çok konuyu gündeme getirdi. Bunları basından izlediniz.

Ben o toplantıda Bozbey’in ısrarla üzerinde durduğu Plastik Temmuz Hareketi’ni sizlere biraz geniş anlatmaya çalıştım.

Bozbey “Çocuklarımıza daha temiz ve daha sağlıklı bir kent ve dünya bırakmalıyız. Bu noktada her bir hemşerimizden destek bekliyoruz. Herbirinin sorumluluğu var.” dedi.

Plastik Temmuz Hareketi’ne destek verelim.

------ ------ -----

BURSASPOR DİVANI’NDA BİR İLK

Geçtiğimiz günlerde Bursaspor'da Olağan Seçimli Divan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. 385 Divan Kurulu Üyesi'nin katıldığı Divan Kurulu seçiminde 360 oy kullanıldı.

208 oy alan aday Gökhan Tuzlacıoğlu Kulübün 4. Divan Kurulu Başkanı seçildi. Levent Batur 96 oy, Ali Ademoğlu 56 oy aldı.

Başkan Gökhan Tuzlacıoğlu’nun listesinde şu isimler yer aldı:

Asil: Haluk Hısımcıl, Suat Gençosman, Abdullah Erdem, Ali Özkan İlhan.

Yedek: Birol Mumcu, Prof. Dr. Emel İrgil, Necati Ceylan, Erdem Aydın, Metin Ceylan.

Öncelikle Gökhan Tuzlacıoğlu ve ekibini kutluyorum. Görevi Gökhan Tuzlacıoğlu’na devreden Bursaspor’un en sıkıntılı dönemlerinde Divan Başkanlığı yapan Galip Sakder dostumuzu da bugüne kadar verdiği emekler için teşekkür ediyorum.

Bu arada Gökhan Tuzlacıoğlu’na bir teşekkürüm var. Bursaspor’umuzun tarihinde ilk kez bir kadın divan genel kurulu üyesi, Bursaspor Divanı’na seçildi. Prof. Dr. Emel Mercan İrgil’i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.