Pazar günü 25 Temmuz'du. Bu beni 1995'e götürdü. O tarihte Bursa'da çağdaş eğitime gönül vermiş 23 insan laf söyleyip, eleştirmek yerine ellerini taşın altına koyarak, "Eğitim için ne yapabiliriz?" sorusunun yanıtını ararken, ülkemizin ilk eğitim kooperatifini kurdular.
Bu ülkenin ilk eğitim kooperatifi aynı zamanda sosyal koopertifçilik içinde (üyelerinin kar payı almadığı, kazanılanın amaca harcandığı) bir model oluşturuyordu.
Onlara saygımızı sunarken, önce o 23 kurucuyu anımsayalım:
"Ali Şık (Emekli Öğretmen), Atıf Sözügeçer (Mali Müşavir ), Bora Özkula (Tiyatro Sanatçısı), Buket Uygur (Eczacı), Çetin Tor (Çocuk Doktoru), Fevzi Topçuoğlu (Emekli Öğretmen), Gülsever Gönenç (Sigortacı), Halil Ergün (Sinema Sanatçısı), Halil Yazıcı (Emekli Öğretmen), Hasan Kurar (Sanayici), Korhan Durusoy (Mimar), Memiş Yılmam (Tek. Öğretmen-Sanayici), Mesut Toraman (Maden Mühendisi), Metin Eşmen (Elektrik Mühendisi), Murat Kaçar (Çocuk Doktoru), Mümin Ceyhan(Elektrik Mühendisi), Nejat Vardar (Eczacı), Rüştü Dilmen (Turizmci), Selim Öktem (Makine Mühendisi), Ulviye Özer (Prof. Dr. U. Ü. Öğr. Üyesi), Üstün Tunalıgil (İş Adamı), Vehbi Varlık (Sanayici), Zerrin Soysal (Eczacı)"
Fevzi Topçuoğlu'nun kurucu başkanlığında kurulan kooperatifin başkanlığını sırasıyla Korhan Durusoy, Prof.Dr.Ayhan Kızıl, Nejat Vardar, Mümin Ceyhan, Prof.Dr.Ulviye Özer, Ali Arabacı ve Buğra Küçükkayalar onurla taşıdılar.
26 yıllık süreç içinde ÇEK Beşevler 3 Mart Anaokulu, ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlkokul ve Ortaokulu, ÇEK 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi, Görükle'deki ÇEK 3 Mart Kız ve Erkek Yükseköğrenim Yurdu ve de lisesi olmayan dağ köylerindeki kız çocuklarını ücretsiz olarak barındırıp, okuttuğu ÇEK 3 Mart Osman-Güler Köseoğlu Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu ile hayata geçirdi.
Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye", "ÇEK(İ)MECE", "ÇEKİRGEM", "ÇEKSANAT" yaşama geçirildi. Binlerce öğrenciye burs verildi. Son olarak da Anaokuludan, üniversiteye olan sloganının son aşamasını gerçekleştirmek için de , "Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı"nı kurdu.
BAŞKAN KÜÇÜKKAYALAR NE DEDİ?
ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, 26. kuruluş yıldönümü için şunları söyledi:
"26 yıllık süreçte toplumda uyandırılan güven, saygı, yapılan çalışmaların niteliği, niceliği sayesinde Çağdaş Eğitim Kooperatifi, benzersiz kocaman aydınlanma yuvasına dönüştü, Türkiye Cumhuriyetinin de saygın ve önemli kurumlarından biri oldu. Sürdürmekte olduğumuz eğitsel ve sosyal sorumluluk projelerinde, yarıda kesilen Köy Enstitülerinin ruhu ve felsefesi çağdaş bir anlamda yeniden hayat buldu. Cumhuriyet değerlerinin, demokrasinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, insan onuruna saygının egemen olacağı bir Türkiye hedefiyle bir araya gelişimizde 25 yılı geride bıraktık.
Bu süreçte neleri gerçekleştirdik: Anaokulumuzu, ilkokulumuzu, ortaokulumuzu, liselerimizi, yurtlarımızı hizmete açtık. Sosyal sorumluluk projelerimizi -"Kır Çiçekleri Okusun Diye", "ÇEK(İ)MECE", "ÇEKİRGEM", "ÇEKSANAT"- yaşama geçirdik. Binlerce öğrencimize eğitim ve barınma bursu verdik. Üniversitemizi açma, "Anaokulundan Üniversiteye" hedefimizi gerçekleştirme konusunda önemli bir adımı daha atarak, "Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı"nı kurduk.
Daha yapacak çok işimizin, kat edecek çok yolumuzun olduğunu biliyor, gerçekçi hedeflerle projelerimizi oluşturuyoruz ve planlıyoruz. Sizlerle birlikte, dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller" yetiştirmek amacıyla aydınlığa doğru olan yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz.
Kuruluşumuzun 26. yılında, kurucularımızdan, yönetim, denetim, yürütme ve çalışma kurullarında görev alanlara, ortaklarımızdan, çalışanlarımıza, imece kültürümüze katkı sunan kurumlardan, kuruluşlardan bağışçılarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz."
SON SÖZ
ÇEK 'e emeği geçen herkesi saygıyla anarken, aramızdan ayrılanlara rahmet diliyorum. Işıklarda uyusunlar.
Bayram öncesi ve sırasında Bursa’da vefatlar oldu. BTSO’nun eski genel sekreteri ve Bursa Çimento eski Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Kağıtçıbaşı’nı; Prestige Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yaşar’ı ve Alsan Alimünyum sahibi İlhan Yeşilova’yı kaybettik. Öncelikle Bursa iş dünyasına ve aileleri
Salı günü Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokola BTSO adına İbrahim Burkay ve Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz imza attı. Bak
Son yıllarda alışık olmadığımız bir biçimde, son dönemde bir muhalif hareket büyüyor. Neler olup bittiğini insanlar iktidar yanlısı ve muhalefet yanlısı medyadan bir biçimde izliyor. Ve sonuçta, bu olup bitenleri bir biçimde yorumlayıp kendilerine göre bir fikre sahip oluyorlar. Özellikle 1990’l
1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanır. İlk kez 1993'te Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikk
Cumartesi günü TMOK'da (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi) genel kurul vardı. Yaklaşık 40 yılı aşkın bir süredir içinde olduğum bu değerli camiada ikinci kez 2 adaylı kongre yaşadık. Daha öncesinde Togay Bayatlı ve Erdoğan Arıpınar, TMOK başkanlığı için yarışmış ve Togay Bayatlı kazanmıştı. Bursa’da