Hava Durumu

Beyaz Baston, Lions ve Nilüfer

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2024 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 08:41

Bir fotoğraf sanatçısı olan James Biggs, 1921’de İngiltere Bristol’da bir trafik kazası sonucu gözlerini kaybeder. Evinin bulunduğu çevredeki trafik yoğunluğundan tedirgin olan James Biggs, sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyar.

1930 yılında, Illinois-Peoria Lions Kulübü Başkanı George A. Bonham, görme engellilerin bağımsız hareket etmelerini destekleyecek kırmızı şeritli beyaz bastonların kullanılması fikrini açıklar. Peoria Lions Kulübü bu fikri benimser ve beyaz bastonlar yaptırılarak ihtiyacı olanlara verilir. Peoria Belediye Meclisi de beyaz baston taşıyıcılarına öncelikli yol hakkı tanıyan bir kanun hazırlar. Kulübün bu aktivitesi kısa zamanda Amerika Birleşik Devletleri sınırlarını aşarak diğer Lions kulüpleri tarafından duyulur ve beyaz baston uygulaması görme engelliler tarafından denenmeye başlar.

1931 yılında Fransa’da görme engellilerin trafikte yaşadığı tehlikenin farkına varan Guilly d’Herbemont “Beyaz Baston Hareketi” adında ulusal bir kampanya başlatır. Paris’te yaşayan görme engelliler için 5.000 adet beyaz baston bağışlar.

Dünya Beyaz Baston Günü, 6 Ekim 1964 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Millet Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda, Beyaz Baston’un öneminin tüm Amerikan vatandaşları tarafından anlaşılması ve motorlu taşıt sürücülerinin beyaz baston taşıyıcılarına gereken özeni göstermelerini sağlamak amacıyla 15 Ekim tarihi “Dünya Beyaz Baston Günü” resmi olarak ilan edilir.

Ayrıca Görme Engelliler Ulusal Federasyonu (NFB), Ekim ayının üçüncü haftasını “Beyaz Baston Haftası” olarak kabul eder. Hafta boyunca görme engellilerin umutları ve istekleri konusunda halkı bilinçlendirmeye yönelik etkinlikler yapılır.

NİLÜFER’DE BEYAZ BASTON HAFTASI

Nilüfer Belediyesi, 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü kapsamında farkındalık yaratacak bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurum içi eğitiminin ardından, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları ile birlikte mutfak atölyesi gerçekleştirildi.

Gastro Akademi’de gerçekleştirilen etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin’in yanı sıra meclis üyeleri ve birim müdürleri ile Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi üyeleri katıldı.

Ayrıca etkinliğin başlangıcında Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü personelleri tarafından görme engelli bireylerle nasıl iletişim kurulması gerektiği, hangi konularda destek olunabileceği ile ilgili eğitim verildi. Nilüfer Belediyesi psikologu İpek Tanarslan, doğru iletişim kurma yöntemleri hakkında bir sunum yaptı. Tanarslan, görme engelli bireylerle iletişim kurmadan önce kişinin kendisini tanıtmasının önemine dikkat çekerek, “Bir şeyi tarif ederken sağ-sol yön bilgisi verilmeli. Yardımcı olmadan önce bunu isteyip istemediği de mutlaka sorulmalı. Rehberlik eden kişi bir adım önde olmalı. Engelli bireyin yardım eden kişinin koluna girmesi bunu kolaylaştırır” dedi.

Eğitimin ardından Başkan Yardımcısı Okan Şahin, meclis üyeleri ve birim müdürleri, Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi üyeleri ile birlikte mutfak atölyesine katıldı. Tezgahın başına geçen katılımcılar, görme engelli bireylere rehberlik ederek, beraber kek yaptılar. Ardından Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları kendi yaptıkları ürünleri tadarak, keyifli bir gün geçirdiler. Etkinlik sonunda görme engelli bireylere katılım sertifikası verildi.

15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nü ve haftasını kutluyorum.

------- ------ ------ ------

23. EKİM GEÇİDİ SERGİSİ

Türk resim sanatının önemli ismi Gülsün Erbil hocanın ülkemizin sanat tarihine kattığı bir değer de 29 Ekim 2002 tarihinde çeşitli disiplinlerden 54 sanatçının katılımıyla Galeri X'in İstanbul Galata'daki sergi salonunda "Ekim Geçidi" adlı sergidir.

Bu sergi artık çeşitli illere yayıldı. Bu illerden biri de Bursa’dır. Bu serginin Bursa organizasyonunu Bursalı ressam Ayfer Demircioğlu üstleniyor.

Bu sergiler, özünde Cumhuriyete ve Atatürk'e olan tutkunun, minnet borcunun bir ifadesi olarak hayata geçti.

Ekim Geçidi Sergisi’nin 23.cüsü önceki gün Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

Sergide şu sanatçıların eserleri bulunuyor:

“Ahmet Özol, Akife Dekeli, Arzu Karayel, Ayfer Demircioğlu, Ayhan Menteş, Ayşe Canan Oğan, Ayşe Yurdalan, Ayşegül Arcan, Bahri Genç, Basri Erdem, Belkıs Şenoğulları, Berrin Buzcular Yılmaz, Birgül Özçelikçi Taşören, Büşra Birel, Ceylan Mutlu, Çiler Belen, Daria Shcherba, Dilek Aydemir, Ece Ergüzel, Eda Çığırlı, Emel Uzuner, Evrim Sırmalı, Faik Agaev, Fatih Balcı, Fehim Huskovic, Figen Gürsoy, Gülser Aktan, Gülsün Erbil, Hakan Arıkan, Halim Çeliker, Hüdanur Yılmaz, Hüseyin Rüstemoğlu, Ildar Ahmetvaliyev, Kemal Topçu, Mahmut Erzincan, Mehmet Emin Kayserili, Memduha Satır Kayserili, Murat Ağçiçek, Murat Pazarcık, Mustafa Bulat, Müge Caferoğlu, Neriman Oyman, Nilgün Şener, Onur Ayangil, Özlem Caymaz Başköy, Raziye Kuzucuoğlu, Sabahattin Şen, Saim Uslu, Sedat Kumova, Selma Karaahmet Balcı, Serap Bulat, Svetozar Chilingirov, Şaban Okan, Şebnem Altuntaş, Tolga Şenol, Ümran Özbalcı Aria, Zehra Başeğmez, Zeliha Sezgin, Zeynep Selimoğlu Torun.”

Sergi 22 Ekim’e kadar açık olacak.

Emeği geçenlere teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.